Arkusz zagrożeń-potrawy mięsne duże kawałki.rtf

(140 KB) Pobierz
Procedura informowania stron o wycofaniu produktu

Nr etapu w schemacie

 

Zagrożenie

Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia

Drzewo decyzyjne

 

Etap procesu (nazwa)

Rodzaj (F, M, Ch)              i charakter

Przyczyny

Procedury i instrukcje

Działania zapobiegawcze

Pyt. 1

Pyt. 2

Pyt. 3

Pyt. 4

Nr CCP

1

2

3

4

5

6

1

Przyjęcie surowców:

Mięso surowe i mięso mrożone

F – ciała obce

Mb-wtórne zakażenie

Mc-namnażanie bakterii

Ma-bakterie swoiste dla mięsa surowego

 Uszkodzenie opakowań,

produktów,

niewłaściwy  transport, nie

zachowanie tzw. łańcucha

chłodniczego

Instrukcja przyjęcia surowca

( księga GHP)               

Postępowanie zgodne z zaleceniami

zawartymi w instrukcji

Świadectwo jakości /HDJ/,

Ocena wizualna, dobór odpowiedniego dostawcy             

TAK

TAK

-

-

CCP1

1,2

Woda

 

 

Ch-zanieczyszczenia chemiczne

M-drobnoustroje

 Instalacja wodna 

Instrukcja kontroli jakości wody

( księga GHP)

Przestrzeganie częstotliwości badania wody

TAK

 

 

NIE

 

 

 

 

NIE

 

 

-

-

1,2a

 

Przyprawy i dodatki     

 F – ciała obce

w produkcie

M – szkodniki i/lub ich 

pozostałości  

Ch-mitoksyny, pozostałości pestycydów, metale ciężkie          

Niewłaściwe zabezpieczenie dostawy, zanieczyszczenie pleśniami

Instrukcja przyjęcia towaru do restauracji, Instrukcja przyjęcia surowca. Instrukcja magazynowania surowca.Instrukcja zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami ( księga GHP)

Dobór dostawcy.

Ocena wizualna, specyfikacje dostawy

TAK

NIE

 

 

NIE

 

 

-

-

2a,

2b

 

Magazynowanie  surowców

 

Obniżenie jakości

produktów, przekroczenie

okresu ważności

M-drobnoustroje

Ch-substancje chemiczne

Niewłaściwe warunki

przechowywania

, brak kontroli  

Instrukcja monitorowania CCP

(I.2.9)

Bieżąca kontrola warunków

Przechowywania/ekspozycji

TAK

 

TAK

 

-

 

-

CCP2

3

 

Rozmrażanie mięsa

M-namnażanie drobnoustrojów

Niewłciwy sposób rozmrażania

Instrukcja technologiczna rozmrażania mięsa

( księga GHP)

Przestrzeganie zasad GHP rozmrażania mięsa

TAK

 

 

NIE

 

 

 

 

NIE

 

 

-

 

-

 

 

Nr etapu w schemacie

 

Zagrożenie

Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia

Drzewo decyzyjne

 

Etap procesu (nazwa)

Rodzaj (F, M, Ch)              i charakter

Przyczyny

Procedury i instrukcje

Działania zapobiegawcze

Pyt. 1

Pyt. 2

Pyt. 3

Pyt. 4

Nr CCP

1

2

3

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin