Czarnuszka.pdf
(
162 KB
)
Pobierz
332212546 UNPDF
Dlaczego “Czarnuszka Egipska” leczy wszystko oprócz śmierci…..J
15 PAŹDZIERNIK 2008 KOMENTARZE: 9
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) należy do rodziny jaskrowatych. Zwana jest również czarnuszką
ogrodową, kolendrą siewną, czarnuszką egipską, czarnuchą, kąkolnicą, panną w zieleni. Jest
jednoroczną rośliną o białych, niebiesko żyłkowanych kwiatach. Owocem jest mieszek zawierający czarne, pachnące
kamforą nasiona, których smak jest początkowo gorzki, a później aromatyczny.
Zawierają one saponiny (malantynę działającą przeciwbólowo, hederokozyd C) olejki eteryczne zawierające m.in.
tymochinon oraz nigellon, gorycz nigellinę i garbniki oraz witaminy: E, biotynę, β-karoten. Nigellon działa
przeciwskurczowo, zaś tymochinon przeciwbakteryjnie. Charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów
tłuszczowych – zwłaszcza kwasu linolowego i γ-linolenowego. Jako środek leczniczy nasiona czarnuszki są używane od
czasów starożytnych. W świecie arabskim czarnuszka nawet dzisiaj jest uważana za panaceum. Można tam często
spotkać się ze stwierdzeniem, że „czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”.
Działa żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także wymaga wydzielanie mleka
(laktację) u karmiących mam.
Obecnie preparaty czarnuszki są dostępne zwykle w postaci kapsułek z olejem (otrzymywanym z zimnego tłoczenia
nasion).
Olej z czarnuszki o wysokiej jakości jest trudny do pozyskania. Łatwo ulega utlenieniu, jak również łatwo ulega
zanieczyszczeniu. Nasiona powinny być zbierane rano, jeszcze przed wschodem słońca, w celu uniknięcia wilgoci
pochodzącej z porannych mgieł i rosy.
Najlepszy olej uzyskuje się z pierwszego, delikatnego tłoczenia prowadzonego na zimno, mechanicznie (ta zasada
dotyczy również olejów spożywczych) po uprzednim zmieleniu nasion. Taki olej odznacza się wówczas niezwykle
wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – zazwyczaj ponad 80%. I taki produkt jest najdroższy, bo
najlepszy jakościowo.
Następne tłoczenia tzw. wytłoczków (łącznie zwykle do 4 razy) odbywają się z wykorzystaniem podgrzewania, a
produkty poddaje się obróbce chemicznej (dodaje się m.in. konserwanty chemiczne, ponieważ produkt nie zawiera już
własnych, naturalnych konserwantów). Zwracaj więc uwagę przy zakupie suplementów z czarnuszki na zawartość
składników i dokładnie „egzaminuj” sprzedającego.
Składniki czarnuszki oddziałują wyjątkowo pozytywnie na podstawowe układy organizmu:
•
układ trawienny (jama ustna, przełyk, żołądek, trzustka, wątroba, jelita),
•
układ krążenia krwi i limfy,
•
układ oddechowy (nos, gardło, krtań, płuca),
•
układ mięśniowo-szkieletowy (mięśnie, kości, stawy, więzadła, ścięgna),
•
układ moczowy (nerki, moczowody, pęcherz)
•
narządy zmysłów (wzrok, słuch, smak, dotyk),
•
układ immunologiczny (regulacja i harmonizacja, tłumienie nadmiernych reakcji prowadzących do agresji
autoimmunologicznych, stabilizowanie błon komórkowych, co zmniejsza podatność na alergie).
Z powyższych względów czarnuszka (olej z czarnuszki) powinna być stosowana w następujących schorzeniach:
•
alergie i astma,
•
bóle głowy (zwłaszcza na tle niedomagań układu pokarmowego),
•
bóle stawów,
•
bóle żołądka,
•
bóle zębów,
•
grzybice,
•
łuszczyca (psoriasis),
•
neurodermitis (atopowe zapalenie skóry, liszaj przewlekły),
•
trądzik (również zewnętrznie),
•
infekcje przewodu pokarmowego,
•
ogólna podatność na infekcje,
•
stany zapalne
•
odrobaczanie,
•
niszczenie pleśni wewnętrznych – zwłaszcza z rodzaju Aspergillus,
•
osłabienie popędu płciowego,
•
osłabienie organizmu (z różnych przyczyn),
•
wzmacnianie funkcji wątroby,
•
rozpuszczanie kamieni w woreczku żółciowym i złogów w przewodach moczowych i żółciowych,
•
jako ochrona przed poparzeniami słonecznymi (profilaktycznie) przyśpieszenie gojenia się ran i wygładzanie
skóry, jako kosmetyk wewnętrzny zapewnia piękny kolor skóry.
Warto zwrócić uwagę na niektóre aspekty działania czarnuszki. Problemem dzisiaj są alergie. Nie leczona właściwie
alergia przeradza się zwykle w astmę (znacznie więcej informacji na ten temat znajdziesz w opracowaniu
„Biomagnetyzm: cudowna moc w życiu”). Praprzyczyn alergii jak i astmy należy szukać przede wszystkim w osłabieniu
odporności organizmu. Przecież tzw. alergeny atakują każdego z nas codziennie. A jednak nie każdy zostaje alergikiem.
Astma, czyli dychawica oskrzelowa, jest spowodowana zwężeniem oskrzelików wskutek skurczu ich mięśni gładkich,
obrzęku i nadmiernego wydzielania śluzu. Długotrwała choroba prowadzi do rozedmy płuc i niewydolności krążenia.
Podstawą leczenia akademickiego jest podawanie środków rozszerzających oskrzela, tlenu, glikokortykoidów
(sterydowych hormonów kory nadnerczy).
W przypadku astmy zbawienne jest więc wydzielnicze i rozszerzające działanie czarnuszki. Jej składniki mają
zasadniczy wpływ na przyczyny choroby poprzez regulację procesów zachodzących w układzie immunologicznym.
Również w przypadku alergii, swoistego prekursora astmy, jest istotne przyjmowanie czarnuszki jeszcze przed
rozpoczęciem kwitnienia i pylenia traw, kwiatów, drzew. Chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego i jego
harmonizację, aby uniknąć m.in. jego nadmiernych reakcji immunologicznych (prowadzących do autodestrukcji) na
obecność w organizmie obcych cząstek białkowych. Na zakończenie należy przypomnieć podstawową zasadę działania
wszelkich środków terapeutycznych, tj. potrzebę ich synergetycznego działania. W związku z tym wskazane jest, aby
suplementy zawierające olej z czarnuszki miały w swoim składzie dodatkowo naturalne witaminy: biotynę, witaminę E i
β-karoten.
Czarnuszka siewna była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), ponadto w Turcji i w Azji. W
medycynie arabskiej używana w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. W Polsce roślina ta jest mało
popularna w ziołolecznictwie. Możliwe jest uprawianie czarnuszki do celów leczniczych i
przyprawowych. W niektórych krajach czarnuszka jest stosowana jako przyprawa. W Polsce
niektórzy dystrybutorzy ziół mają w swojej ofercie czarnuszkę siewną. Popularna przyprawa w
Bułgarii, Turcji, Indiach i Arabii.
Surowiec:
nasienie i olej czarnuszkowy -
Semen et Oleum Nigellae sativae.
Mielone nasiona
czarnuszki można wykorzystać do sporządzania nalewki, miodu ziołowego, wywaru lub zażywać
jako proszek. Wyciąg olejowy z nasienia czarnuszki można zażywać doustnie lub stosować na
skórę do wcierania i okładów. W sprzedaży jest dostępny olej czarnuszkowy bogaty w witaminę F,
fitosterole i olejek eteryczny (tymochinony). Olej tłusty z czarnuszki ma wysoką cenę i bardzą
dużą wartość odżywczą oraz leczniczą.
Skład chemiczny:
nasienie: olejek eteryczny (do 2,5%), olej tłusty (30-35%), alkaloidy
imidazolowe (nigellina = nigelline-N-oxide, nigellimina, nigellon), fitosterole (alfa-spinasterol,
stigmosterol, kampesterol, stigmas 7-en-3-beta-ol), witamina E, saponiny trójterpenowe
(melantyna - melanthin, alfa-hederyna), antrachinony. Zawiera tymochinony, tymol, karwakrol,
tymohydrochinony, t-anetol i 4-terpineol, p-cymen, alfa-pinen, taniny, flawonoidy (kwercetyna).
Bielmo bogate w aminokwas walinę. Spośród falwonoidów warto wymienić triglikozydy
kemferolu i kwercetyny.
Oleum Nigellae sativae:
kwas olejowy, palmitynowy, erukowy, linolenowy, linolowy (55,8%),
arachidonowy, mirystycynowy, stearynowy.
Działanie farmakologiczne:
hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie
antybiotyczne (antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze), przeciwpasożytnicze, silnie
żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, odkażające układ pokarmowy i oddechowy,
moczopędne, przeciwobrzękowe, odtruwające, uspokajające, immunostymulujące (pobudza
proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i
B). Istnieją doniesienia o wpływie przeciwnowotworowym wyciągów z czarnuszki siewnej.
Szwajcarskie prace informują o wpływie ochronnym czarnuszki na żołądek i wątrobę. Składniki
czarnuszki hamują syntezę prostaglandyn. Tymochinon i nigellina blokują 5-lipooksygenazę i
indukowalną syntazę tlenku azotu. Hamują odczyny autoagresji immunologicznej. Czarnuszka
należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych,
np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. alfa-hederyna posiada właściwości antynowotworowe.
Wyciągi z czarnuszki obniżaja poziom glukozy we krwi i zmniejszają ryzyko powstawania
zakrzepów i zatorów. Olej z czarnuszki ochrania i odtruwa miąższ wątroby. Olejek eteryczny z
czarnuszki oraz wyciąg spirytusowy z nasion czarnuszki rozszerza oskrzela i przerywa atak astmy.
Przeciwwskazania:
ciąża. Trująca dla bezkręgowców i ryb.
Wskazania:
dermatozy, wypryski, atopowowe zapalenie skóry, łuszczyca, zakażenia Candida,
Cryptococcus i innymi grzybami chorobotwórczymi; trądzik ostry i przewlekły, choroby
uczuleniowe, astma (dychawica), przewlekłe i trudne do wyleczenia zakażenia (infekcje)
bakteryjne i grzybowe, niezyt oskrzeli, tchawicy, krtani i gardła, kaszel, stany zapalne płuc,
zapalenie i nieżyt zatok obocznych nosa, stany nieżytowe układu żółciowego, zastoje żółci, kamica
zółciowa, przewlekłe nieżyty nosa, w tym alergiczne, skąpomocz, obrzęki, cukrzyca, biegunka,
nieżyt przewodu pokarmowego, choroby pasożytnicze układu pokarmowego, płciowego i skóry,
bóle różnego pochodzenia, zastoje żółci, choroba wrzodowa.
Preparaty:
1. Proszek czarnuszkowy:
nasienie zmielić w młynku na pył. Zażywać w dawce 1 łyżeczki 2 razy
dziennie. Ponadto jako przyprawa, np. do chleba, do mięs, do kapusty.
2. Miód czarnuszkowy:
na każdą łyżkę miodu dać 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczke wina lub
wódki 40%, wymieszać. Zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Przy przeziębieniu, kaszlu, chorych
zatokach - 1 łyżka co 6 godzin.
3. Nalewka czarnuszkowa -
Tinctura Nigellae
:
pół szklanki mielonych nasion zalać 250 ml
alkoholu 40%, odstawić na 7 dni, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml na miodzie
albo w mleku z miodem. Stosowac do przemywania schorzałych i bolących miejsc, ponadto do
wcierania (reumatyzm, mięśniobóle, kontuzje sportowe, nerwobóle). Leczy trądzik, wspomaga
leczenie łuszczycy, wyprysków i dermatoz. Do przmywania skóry trądzikowej i łojotokowej - 1
łyżka nalewki na 200 ml wody mineralnej, wymieszać.
4. Napar:
1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, odstawić na
20 minut; przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 100-150 ml, mleko osłodzić miodem. W chorobach
układu oddechowego - małe dawki, ale często, co 2-3 godziny. Naparem przemywać skórę
trądzikową i łojotokową. Ponadto do płukania narządów płciowych przy infekcjach i stanach
zapalnych. Do lewatyw - przy zakażeniu jelita grubego grzybami.
5. Krople do nosa przy katarze i chorych zatokach:
1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 100 ml
roztworu fizjologicznego soli 0,9% (dostępny w aptekach bez recepty); zagotować i odstawić na 30
minut, przecedzić. Uzupełnić brakującą ilość roztworu (do 100 ml). Przefiltrować przez watę.
Wprowadzać do obu otworów nosowych kilka razy dziennie, najlepiej za pomocą dozownika w
formie spryskiwacza.
Dawkowanie:
500-1000 mg olejku czarnuszkowego 2-3 razy dziennie, sproszkowany owoc - 1,5-2
g 2 razy dziennie na miodzie. Olej czarnuszkowy tłusty - 1-2 g 2 razy dziennie, na czczo.
Plik z chomika:
borwit
Inne pliki z tego folderu:
zdrowo jeść.pdf
(171 KB)
racjonalne odżywianie mózgu.pdf
(395 KB)
Pyłek kwiatowy 1.pdf
(144 KB)
Lecznicze produkty.pdf
(214 KB)
Czarnuszka.pdf
(162 KB)
Inne foldery tego chomika:
RECEPTA NA ZDROWIE
1.BIOENERGOTERAPIA ↓
Akademia Długowiecznomsc
Detoksyzacja urządzenie Jana Taratajcio koniecznie zobacz
Drogowskazy zdrowia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin