Grzybowy miszmasz
Przygotowanie: 45 minutGotowanie: gotowanieKaloryczność: 220 kcal/porcjaSkładniki na 4 porcje
•
1 kg mieszanych grzybów (pieczarek, boczniaków, mrożonych kurek)
pęczek dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
3/4 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki białego wina
1/2 szklanki śmietany
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.
Grzyby oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć. Większe sztuki przekroić na pół. Dymkę oczyścić, białe części pokroić na krążki. Czosnek obrać, posiekać.
2.
Olej i masło rozgrzać na patelni, wrzucić grzyby i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparują. Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze ok. 3 minut na średnim ogniu. Wlać wino i bulion, dodać śmietanę, wymieszać, gotować 5 minut.
3.
Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać. Gulasz przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę. Podawać z purée ziemniaczanym.
MaxonStudio