Bednarstwo oo5.pdf

(95 KB) Pobierz
497100928 UNPDF
BEDNARSTWO
W przeciwieństwie do kołodziejstwa bednarstwo od końca XIX wieku
a na niektórych terenach wcześniej traci swoje znaczenie. Ilość
wyrobów klepkowych niezbędnych dawniej w gospodarstwie wiejskim
uległa ograniczeniu w miarę zwiększania się stopnia zaopatrzenia
wsi w produkcję przemysłową. Naczynia klepkowe dawniej
znajdowały zastosowanie w wielu dziedzinach gospodarstwa
wiejskiego. Służyły one zarówno do przechowywania i
przygotowywania pokarmów, jak i do wykonywania szeregu czynności
domowych. Pewne formy naczyń uprzednio dłubane z jednego pnia
drzewa były następnie wykonywane z klepek. Należały do nich
dzieże do wyrabiania ciasta, tłuczki do masła. W końcu XIX wieku
zaczęto już powszechnie stosować w naczyniach klepkowych obręcze
żelazne na miejsce drewnianych. Ograniczenie rozwoju produkcji
bednarskiej wiązało się również ze sprawą surowca, który nie
mógł być taki różnorodny jak przy innych wyrobach i sprowadzał
się do drewna dębowego, sosnowego i topolowego.
Podobnie jak w kołodziejstwie tak i w bednarstwie
znajomość drewna i sposobów jego przygotowania stanowiła ważną
część wiedzy fachowej rzemieślnika. Na terenach obfitujących w
surowiec produkcja bednarska o tak bogatym asortymencie wyrobów
zachowała się dłużej, aż do okresu międzywojennego. Na innych
terenach ograniczała się do podstawowych, trudnych do
zastąpienia produkcją przemysłową wyrobów, jak dębowe beczki na
kapustę i na ogórki.
Znaczną konkurencję dla wiejskich wyrobów bednarskich
stanowiła produkcja warsztatów małomiasteczkowych. Szersze
możliwości zbytu pozwalały na unowocześnienie technik
produkcyjnych i doprowadzały w wielu przypadkach do powstawania
małych zmechanizowanych wytwórni, których masowe, tanie produkty
były dostarczane na rynek wiejski, wypierając wyroby miejscowych
rzemieślników. Zjawisko to szczególnie wyraźnie występuje w
okresie międzywojennym.
Drewno użyte na klepki beczkowe powinno być:
1) nieprzepuszczalne dla płynów i gazów,
2) zdrowe,
3) podatne na zginanie,
4) odpowiednio twarde,
5) prostosłoiste,
6) bez zapachu.
Najbardziej przydatnym surowcem drzewnym w bednarstwie jest
dębina. Ma ona szerokie zastosowanie, największe jednak przy
produkcji beczek przeznaczonych do konserwowania produktów
żywnościowych, solenia i kwaszenia. Dębina jest surowcem trwałym
i elastycznym, stąd też znajduje szczególne zastosowanie do
produkcji naczyń giętych. Charakteryzuje się ponadto dużą
odpornością na działanie płynów – nie przecieka.
Jeśli brak dębiny, można ją zastąpić buczyną. Odznacza się ona
również odpornością na działanie kwasów i cieczy. Nadaje się
szczególnie na wyrób beczek przeznaczonych do przechowywania
produktów mleczarskich. Ma również zastosowanie w produkcji
naczyń browarskich.
Drewno sosnowe nie nadaje się do wyrobu beczek. W odróżnieniu od
twardej dębiny i buczyny, sośnina jest surowcem miękkim, łatwo
przepuszczającym płyny. Drewno sosnowe ma zastosowanie przy
produkcji kierzynek (urządzeń do wyrobu masła), wanien i wiader.
Z drzew miękkich używa się ponadto świerka, przeważnie w
zastosowaniu do wyrobu beczek przeznaczonych do solenia śledzi.
Z mniej popularnych w bednarstwie gatunków drzew wymienić
należy: osikę i olchę na beczki do przechowywania masła i
spirytusu; modrzew do produkcji kadzi octowych; jawor używany do
wyrobu solniczek, szkpoków i kwart do czerpania wody.
NARZĘDZIA
Warsztat bednarza wiejskiego znajdował się zwykle w
obrębie zabudowań zagrody. Do zespołu urządzeń warsztatowych w
bednarstwie należą: stoły – warsztaty, ławy bednarskie, kowadła,
kozły drewniane i urządzenia do ściągania beczek.
Urządzenia zwane warsztatem przypomina swym wyglądem
duży prostokątny stół o ciężkiej drewnianej płycie i bocznej
obudowie, na którą składają się szuflady i półeczki służące do
przechowywania narzędzi. W warsztacie osadzone są dwie ruchome
śruby, za pomocą których umocowuje się przedmiot wymagający
obróbki.
Bardziej typowym urządzeniem bednarskim jest ława bednarska,
służąca głównie do strugania klepek i obrabiania den. Ruchome
ramię ławy zaopatrzone jest w górnym swym końcu w głowicę, w
dolnym natomiast – w poziomy pedał. Posługujący się tym
urządzeniem bednarz umieszcza jeden koniec klepki pod głowicą, a
następnie, naciskając nogą pedał, przesuwa ruchome ramię na
tyle, by dostatecznie umocować spoczywającą pod głowicą klepkę.
Oparłszy drugi koniec klepki o drewnianą podkładkę, spoczywającą
na piersi, bednarz przystępuje do strugania. Powszechnie
urządzenie to nosi nazwę kobylicy lub kobyłk, jedynie młodsi
bednarze oznaczają je niekiedy mianem ławy bednarskiej. Na samą
głowicę mówi się niekiedy głowa, a na pedał – deptasz. Drewnianą
podkładkę określa się czasem nazwą pierśnica.
Dużą rolę w wyposażeniu warsztatu bednarskiego spełnia
urządzenie służące do ściągania beczek. Składa się ono z deski,
na której jednym końcu umieszczona jest konstrukcja obrotowa w
postaci śruby lub kołowrotu. Istotnym elementem urządzenia do
ściągania beczek jest stalowa lina, zaczepiona w jednym końcu
deski o żelazny hak i połączona w drugim końcu z konstrukcją
obrotową. Bednarz posługuje się urządzeniem w ten sposób, że
zakłada na beczkę pętlę utworzoną ze stalowej liny, po czym
obraca kołowrót, powodując zaciskanie się pętli liny, a tym
samym uściślanie klepek naczynia. Nazwy na oznaczenie tego
urządzenia są dość zróżnicowane. Najczęściej spotykane
określenie to „śruba do ściągania beczek” lub „kołowrót do
ściągania beczek”. Spotkać również można nazwy: ściągarka,
krępownica , winda, brecug.
W skład urządzeń warsztatu bednarskiego wchodzą również kowadła,
które charakteryzowały się tym, że miały niezwykle małą
powierzchnię kowalną i były osadzone w drewnianym klocu. Typowe
bednarskie kowadła znane były dawniej pod nazwą szparogów.
Nieodzownym urządzeniem każdego warsztatu bednarskiego jest
drewniany kozioł, służący do umocowania przeznaczonych do cięcia
pni drzewnych. W powiecie konińskim zanotowano ponadto
określenie śragan.
Do typowych narzędzi bednarskich należą przede wszystkim strugi
długie i półokrągłe, przyrządy do naciągania i nabijania
obręczy, wątorniki, świdry łyżkowe i spinacze.
Strug długi wyglądem swoim przypomina strug stolarski,
charakteryzuje się znaczną długością, uzależnioną od wielkości
obrabianych klepek. Narzędzie to służy do obrabiania krawędzi
bocznych klapki celem nadania im odpowiedniego skosu. Aby
krawędziom nadać odpowiedni kształt, należy dopasować je do
drewnianej miary, zwanej również modelem.
Przed przystąpieniem do pracy bednarz umocowuje strug,
przystawiając go najczęściej jednym końcem do warsztatu stołu i
wspierając drugi jego koniec na dwóch drążkach, tkwiących w
otworach wywierconych specjalnie do tego celu w spodniej
powierzchni narzędzia. Na tak umocowanym strugu bednarz obrabia
krawędzie boczne klepek w ten sposób, że pociera je o wystające
ostrze narzędzia tak długo, dopóki nie będą pasowały do
odpowiednio dobranej miary. Strug długi określany jest
najczęściej mianem fugownika lub fuganka. Czasem można spotkać
się z nazwą rubanek lub raubanek. Sama praca związana z tym
narzędziem nazywa się powszechnie fugowaniem. Na określenie
samej podpórki struga znana jest w powiecie konińskim nazwa
piesek.
Strug półokrągły posiada półkolisto zagięte ostrze i jest
opatrzony dwoma rękojeściami. Służy do wyrównywania wewnętrznej
powierzchni całkowicie złożonego już naczynia. Przeważnie
narzędzie to zwie się szobą. Poza popularną szobą do
wyrównywania wewnętrznej powierzchni naczynia służą również
innego typu strugi. Charakteryzują się one lekko wygiętym
ostrzem i tym, że są zaopatrzone tylko jedną rękojeścią.
Narzędzia te są przystosowane do posługiwania się nimi bądź
prawą, bądź lewą ręką.
Narzędzie do naciągania obręczy wykonane jest z prostokątnego,
wydłubanego wzdłużnie klocka, zaopatrzonego w rękojeść. W
wyżłobieniu umocowane jest na stalowym wałku haczykowato wygięte
ruchome ramię. Bednarz zakłada na obręcz wspomniane ramie
narzędzia, po czym, naciskając rękojeścią ku dołowi, naciąga
obręcz w ten sposób, aby nasunąć ją na naczynie. Narzędzie to
znane jest powszechnie pod nazwą cangi.
Narzędzie do nabijania obręczy kształtem swym przypomina młotek
lub klin. Wzdłuż jego stalowej części roboczej biegnie płytko
żłobiony rowek. Bednarz nabija obręcze na naczynie w ten sposób,
że trzymając lewą ręką drewniany uchwyt narzędzia, zaczepia je
rowkiem o obręcz, następnie prawą ręką pobija narzędzie zwykłym
młotkiem, powodując stopniowe przesuwanie się obręczy. Można
spotkać takie określenia tego narzędzia, jak trybel, trybulec,
potrybacz, zechamer oraz babka do obręczy.
Wątornik jest narzędziem służącym do żłobienia rowka dennego. W
drewnianej nieruchomej części narzędzia znajduje się otwór,
przez który przechodzi drewniany przesuwalny kołek z tkwiącym w
nim poziomo ząbkowanym ostrzem stalowym. Bednarz przykłada
ostrze narzędzia do tej części naczynia, w której ma wyżłobić
rowek denny, po czym przesuwa je ruchem kolistym dopóty, dopóki
nie uzyska odpowiedniej głębokości rowka. Najczęściej narzędzie
to określa się mianem wątornika, czasem spotkać można nazwę
spontownik, szpontownik.
Narzędziem typowo bednarskim jest również specjalny świder
używany do drążenia otworów zastępujących w naczyniach uchwyty.
Świder ten zaopatrzony jest dodatkowo w stalową łyżkę tkwiącą
pionowo w poziomym, przesuwalnym pręcie. Chcąc uzyskać
odpowiedniej wielkości otwór, należy zmniejszyć lub zwiększyć
wzajemny odstęp między łyżką a świdrem. Świder ten zwie się
ingartem.
Pewną pomocniczą rolę w bednarstwie spełniają drewniane lub
metalowe spinacze, którymi bednarz posługuje się przy składaniu
naczynia. Ustawia on klepki pionowo wokół wewnętrznej strony
obręczy i następnie spina prowizorycznie ich górne krawędzie z
obręczą z pomocą spinaczy. Operacja spinania klepek z obręczą
ułatwia bednarzowi pracę nad zestawieniem ściany naczynia.
Spinacze nazywa się przeważnie klubami.
Piła szerokotaśmowa jest narzędziem w kształcie szerokiego
stalowego pasa, którego spodnia krawędź opatrzona jest dużymi
zębami. Oba końce piły posiadają drewniane uchwyty. Piła
szerokotaśmowa służy do poprzecznego cięcia umocnionych na koźle
kloców drzewnych.
Siekiera służy bednarzowi do okorowywania pni drzewnych oraz do
łupania drewna na szczapy.
Topór różni się od siekiery tym, że ma szersze i bardziej
łukowato wycięte ostrze, przy czym w odróżnieniu od siekiery
jest ono jednostronne (wewnętrzna strona ostrza jest gładka,
zewnętrzna skośna). Topór zaopatrzony jest w krótką drewnianą
rękojeść. Służy do wyciosywania, „ciesania” szczap drewnianych
na klepki.
Nóż stalowy, kształtem przypominający tasak, służy bednarzowi do
rozłupywania drewna. Występuje powszechnie pod nazwą noża, w
powiecie konińskim znane jest ponadto określenie karmas.
Tłuk drewniany w kształcie maczugi służy do pobijania siekiery
tkwiącej w drewnie przeznaczonym do rozłupania. Pobijanie
tłukiem narzędzia tnącego drewno zapobiega możliwości przecięcia
słojów drzewnych. Tłuk drewniany występuje najczęściej pod nazwą
pały, pałki lub kałki.
Strug prosty i strug krzywy. Strug prosty jest narzędziem w
kształcie wąskiej taśmy stalowej z jednostronnym ostrzem. Oba
końce narzędzia zaopatrzone są w uchwyty. Strugiem tym wyrównuje
bednarz drewno przeznaczone na klepki deski denne. Strug krzywy
różni się od struga prostego jedynie tym, że jego ostrze jest
łukowato wygięte ku górze. Narzędzie to służy do strugania
wewnętrznej strony klepek przeznaczonych na naczynia beczkowate.
Najczęściej oba te typy narzędzi zwane są strugami, jedynie
sporadycznie określa się je jako ośniki.
Piłka stolarska składa się z drewnianej ramy, w której umocowana
jest wąska taśma stalowa, opatrzona jednostronnie drobnymi
zębami. Służy do przecinania desek na dna.
Cyrkiel jest przyrządem służącym do wykreślania dna. W
warsztacie bednarskim znajduje się zazwyczaj kilka cyrkli.
Różnią się one między sobą jedynie długością ramion i tym, że
jedne wykonane są z metalu, a drugie z drewna.
Przecinacz jest narzędziem stalowym mającym kształt sztabki,
której część robocza zakończona jest płaskim ostrzem. Służy do
przecinania długich taśm żelaznych przeznaczonych na obręcze.
Bednarz przykłada ostrze narzędzia do tego miejsca taśmy, które
ma ulec przecięciu, następnie pobija młotkiem górną płaszczyznę
narzędzia. Ostrze, wbijając się stopniowo w taśmę, przecina ją.
Narzędzie to zwie się powszechnie meslem lub marslem.
Dziurkacz – to narzędzie w kształcie ostro zakończonego pręta.
Wykonane jest ze stali i służy do wybijania otworów nitowych w
obręczach. Aby uzyskać otwory, należy przyłożyć ostry koniec
dziurkacza do obręczy i pobijać jego górną powierzchnię
młotkiem. Narzędzie to występuje powszechnie pod nazwą dornika.
Zdarza się, że bednarze obok narzędzi służących do wykonywania
naczyń klepkowych wymieniają narzędzie służące do dłubania
niecek lub szufli. Narzędzie to określa się przeważnie nazwą
cieślicy.
SUROWIEC I JEGO OBRÓBKA
Wstępnej obróbki dokonuje się na podwórzu lub w
przyległej szopie. Bednarz wraz z pomocnikiem przecinają
najpierw pień drzewny na kloce odpowiedniej długości. Następny
etap pracy polega na wzdłużnym przecinaniu siekierą kloców, z
których później przy użyciu noża lub topora, pobijanego
drewnianym tłukiem, łupie się szczapy. Z uzyskanych w ten sposób
szczap należy wyciosać toporem deszczułki w formie prostych
klepek. Czynność ta zwana jest powszechnie ciesaniem klepek. Tak
Zgłoś jeśli naruszono regulamin