Likier wiśniowy75 dkg dojrzalych wisni,3/4 l spirytusu (95%),75 dkg cukru,1/4 l wody,Wisnie (wraz pestkami) zalac w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zamknac i macerowac przez tydzien, codziennie wstrzasajac zawartosc naczynia.Po tym czasie zlac plyn znad wisni przez lejek z wata do innego naczynia, a wisnie zasypac cukrem, z ktorym trzeba go wymieszac przez wstrzasanie naczyniem.Naczynie z wisniami i cukrem szczelnie zamknac i pozostawic na sloncu lub cieplym pomieszczeniu na okres 2-3 tyg. wsztrzasajac co kilka dni az cukier sie rozpusci.Powstaly syrop zlac z nad wisni przez lejek z wata do naczynia z porzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.Pozostale wisnie zalac zagrzana polowa wody podanej w proporcji, wymieszac prez wstrzasanie, w celu obmycia wisni z syropu i resztek cukru.Zlac plyn przez lejek z wata do porzednio odlanego ekstraktu.Wymywanie wisni powtorzyc, uzywajac reszte wody.Polaczone plyny pozostawic w spokoju na 2-3 tyg. do sklarowania, poczym zlac likier znad powstalego osadu przez lejek z wata do butelek.
motylek1701