Kefir chroni przed mutacjami w DNA Bakterie żyjące w produktach ze sfermentowanego mleka chronią przed wadliwymi zmianami w DNA i przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego - o badaniach naukowców rosyjskich donosi serwis internetowy "AlphaGalileo".Badacze na całym świecie poszukują tzw. antymutagenów - związków, które skutecznie chroniłyby przed zmianami (mutacjami) w DNA. Powstawanie mutacji sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób, jak chociażby choroby nowotworowe. Przyspiesza też procesy starzenia. Dotychczasowe wyniki wskazują, że w organizmie ludzi i zwierząt najwięcej substancji o aktywności antymutagennej jest zlokalizowanych w organach i płynach związanych z procesami rozrodu. Rozmnażanie jest niezwykle ważnym procesem w cyklu życiowym organizmów żywych, kluczowym dla przetrwania gatunku, dlatego ryzyko przekazania zmian w DNA potomstwu powinno być minimalne. Antymutageny są znajdowane m.in. w nasionach i zarodnikach roślin oraz komórkach jajowych i spermie zwierząt. Badania dowiodły też, że produkują je niektóre bakterie. Badacze z Uniwersytetu Moskiewskiego oraz z Rosyjskiej Akademii Nauk zainteresowali się możliwością wykorzystania bakteryjnych antymutagenów w medycynie. Udało im się zaobserwować, że występujące w sfermentowanym mleku związki, które sprzyjają mutacjom, tracą swoje niebezpieczne właściwości dzięki bakteriom - pałeczkom kwasu mlekowego, które biorą udział w powstawaniu produktów ze sfermentowanego (kwaśnego) mleka, jak kefir czy jogurt. Neutralizują one mutageny na różne sposoby. Produkują m.in. enzymy i kwasy organiczne - mlekowy, octowy i masłowy, które hamują aktywność tych "niebezpiecznych" dla DNA związków. Niektóre bakterie mogą też same tworzyć z mutagenami chemiczne wiązania, a czasami działają jako antyutleniacze i neutralizują wolne rodniki, jedne z najbardziej znanych czynników mutagennych. Na podstawie własnych wyników i obserwacji, badacze rosyjscy, wnioskują, że pałeczki kwasu mlekowego neutralizują mutageny w przewodzie pokarmowym człowieka. Podobnie jak inne bakterie - tzw. bifidobakterie, które wchodzą w skład jelitowej flory bakteryjnej, gdzie m.in niszczą bakterie chorobotwórcze. Jak wykazały badania na szczurach, bifidobakterie i bakterie kwasu mlekowego, mogą chronić przed rozwojem procesów nowotworowych. Potwierdzają to też obserwacje medyczne - osoby pijące dużo sfermentowanych produktów mlecznych rzadziej zapadają na raka jelit. Jako kolejną grupę bakterii, które mogą w organizmie ludzkim neutralizować mutageny, naukowcy wymieniają też propionibakterie, które zasiedlają produkty mleczne i sery, a niektóre z nich żyją również na skórze. Bakterie te mają udział w produkcji witaminy B12. Jak podkreślają badacze, antymutagenne własności bakterii są uniwersalne. Dzięki temu bakterie mogą być wykorzystane do produkcji nowych leków lub dodatków dietetycznych, bogatych w związki neutralizujące mutageny i karcynogeny.
motylek1701