Dieta wegetariańska 2 kg w ciągu 2 tygodni
Nie trzeba jeść mięsa, by być zdrowym i mieć smukłą figurę! Dieta naturalna – dieta wegetariańska.
Mimo, że wyklucza z jadłospisu mięso i ryby, zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Wartościowym i wystarczającym źródłem białka są w niej sery, jajka, ziarna zbóż, mąka z pełnego przemiału oraz rośliny strączkowe. Jednocześnie duża ilość warzyw i owoców dostarcza odpowiedniej ilości błonnika, witamin i soli mineralnych.
Coraz liczniejsze publikacje naukowe dowodzą, że dieta wegetariańska może być stosowana nawet przez dzieci. Wymaga jednak dużej dbałości przy komponowaniu posiłków, tak by dostarczały wystarczającej ilości białka i witaminy C niezbędnej do przyswajania żelaza.
Aby była zdrowa i skuteczna trzeba też zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, zawierających środki konserwujące i sztuczne barwniki. Idealne rozwiązanie to spożywanie wyłącznie świeżych produktów z upraw i hodowli ekologicznych. Należy też ograniczyć spożycie soli i cukru.
Ubytek wagi jest spowodowany zmianą sposobu odżywiania i wynosi około 2 kg w ciągu 2 tygodni.
Plan diety Przepisy
Śniadanie (do wyboru):
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 kromki ciemnego pieczywa z masłem orzechowym i kiełkami rzeżuchy
- grejpfrut, 3 łyżki muesli z jogurtem naturalnym
- naleśnik z mąki razowej z nie słodzonym musem owocowym
- odtłuszczony jogurt, miseczka pełnoziarnistych płatków zbożowych, sok pomarańczowy, napar z ziół
- 2 banany, pełnoziarniste płatki zbożowe z odtłuszczonym mlekiem, napar z ziół
Obiad (do wyboru):
- zupa selerowa, zielona papryka faszerowana tofu i ryżem, sałatka z porów z orzechami
- zupa z soczewicy, lasagne ze szpinakiem, sałatka z kukurydzy, papryki i kiełków
- 100 g spaghetti z sosem pomidorowo-kabaczkowym (przygotowanym na 1/2 łyżki oliwy), porcja białego sera
- sałatka z soczewicy z marchewką (przesmażoną na oliwie z czosnkiem i przyprawami), 2 jajka po flamandzku
PLAN DIETY
Kolacja (do wyboru):
- warzywa sezonowe pod beszamelem, chleb razowy z gomasio (4 łyżeczki uprażonych ziaren sezamowych zmielonych z łyżeczką soli), sok marchwiowy
- grzanki z chleba pełnoziarnistego z ugniecionym miąższem awokado, posiekaną cebulką, pomidorem, sokiem z cytryny, herbata ziołowa
- puree z warzyw, awokado faszerowane cebulkami i jabłkiem, polana sosem winegret, napar z ziół
- sałatka z papryki w trzech kolorach z białym serem, jajko na miękko, owoc
- szparagi z żółtym serem, zapieczone w piekarniku, budyń karmelowy
PRZEPISY:
ajka po flamandzku
* jajka,
* groszek,
* fasolka szparagowa,
* pomidor,
* 1/2 łyżeczki mielonej papryki,
* cebula,
* czosnek
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać sparzony pomidor, 1/2 łyżeczki zmielonej papryki, podsmażyć, wrzucić groszek i fasolkę, podlać wodą pozostałą z gotowania fasolki, posolić, dusić 10 min, przełożyć do glinianego naczynia; w sosie zrobić wgłębienia i do każdego wbić jajko; między jajkami ułożyć szparagi i piec w nagrzanym piekarniku, aż się zetnie białko.
Lasagne ze szpinakiem
Na 4 porcje:
* paczka gotowego ciasta na lasagne,
* 1/2 kg świeżego szpinaku,
* 2 pojemniki serka wiejskiego,
* średnia cebula,
* szklanka tartego sera żółtego,
* mała puszka koncentratu pomidorowego,
* 2 łyżki oleju,
* sól, czosnek, tymianek
Ciasto obgotować w wodzie. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojony szpinak i podsmażyć. Dodać serek, przyprawić solą i tymiankiem. Żaroodporne naczynie posmarować olejem i układać na przemian ciasto i masę szpinakową. Koncentrat pomidorowy rozmieszać w 1/2 l wody, zalać lasagne, posypać żółtym serem. Piec ok. 30 min w średnio nagrzanym piekarniku.
motylek1701