hodowla owiec wyklady(1).pdf
(
163 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - HODOWLA OWIEC wyklady.doc
HODOWLA OWIEC – WYKLADY
, prof. dr hab. Roman Ni
nikowski
i
W-1
POGŁOWIE OWIEC I ZNACZENIE PRODUKCJI OWCZARSKIEJ
prod. mi
sa w ty
. ton na rok 2004
prod. jagn. głównych importerów w ty
ton
WIAT
CHINY
A
USTRALIA
(O
Z
)
NZ
WB
UE
8.085
2.200
561
509
310
989
UE
15
S
YRIA
USA
A
RABIA
S
AUD
.
M
EKSYK
989
207
90
76
42
J
AGNI
CINA
=> najwi
kszy zbyt w UE 15, zwierz
ta do 1 roku (
ródziemnomorskie – do pierwszych
z
bów stałych-16-18 m-cy), główni
wiatowi konsumenci => kraje arabskie
M
I
DZYNARODOWY OBRÓT JAGNI
T
:
import =>
rodkowy i bliski wschód, UE, USA,
export => NZ, Oz, UK, Irlandia
P
OGŁOWIE W
PL
Û
w latach 1870 – 12.386 mln
Û
przed wojn
(II
WW
) – 3,411mln
Û
po wojnie => 726 ty
.
Û
w roku 1986 => 4,991 mln
Û
2005r => 311 ty
Û
spo
ycie w latach ’85-88 ~2,5 kg/mieszka
ca PL
Û
odwrót od tego – zniech
canie przez pa
stwo do zakupu jagni
ciny, zale
no
od ZSRR –
jagn. starego typu z Oz do PL
STRUKTURA RASOWA /2003r
merynosy
27%
PON
26%
rasy mateczne
POD
9%
POG
13%
mi
sne 17%
inne rasy/ linie 8%
rasy ojcowskie + syntetyczne
/od zeszłego roku nie brakuje ju
samców ras mi
snych/
W-2 PRZYCZYNY SPADKU POGŁOWIA I SPADKU OPŁACALNO
CI OWIEC W PL
Û
drogi system utrzymania owiec
Û
struktura pogłowia
Û
niskie wska
niki reprodukcji
Û
stosunkowo niewielki zakres stosowania krzy
owania towarowego
KIERUNKI ROZWOJU I POPRAWY OPŁACALNO
CI CHOWU OWIEC W PL
Û
organizacja wewn.krajowego rynku zbytu oraz przetwórstwa produktów pozysk. od owiec
Û
propagowanie wła
ciwo
ci mleka i mi
sa owczego jako zdrowej, warto
ciowej
ywno
ci
Û
rozwój produkcji jagn. rze
n. na export i rynek własny
Û
rozszerzenie u
ytkowania mlecznego owiec poza tradycyjne regiony jego prowadzenia,
Û
koncentracja prod. owczarskiej w regionach o du
ej ilo
ci TUZ-ów
Û
d
enie do uzyskania w populacji owiec w PL > 50% udziału MP – rasy umo
liwiaj
cej
skrócenie okresów mi
dzywykotowych do 8 m-cy. Na Podlasiu jego mo
liwo
wykorzystywania w tym celu rodzimej wrzos. od której mo
na pozyskiwa
jagn. co 6 m-cy.
Û
d
enie do zwi
kszenia roli org. samorz
dowych działaj
cych w sferze owczarstwa
1
Û
wspieranie działalno
ci zwi
zków hod. i pomóc przy tworzeniu grup producenckich
STAN POGŁOWIA OWIEC (2004r)
Û
ogółem 311 ty
.
Û
maciorki jednoroczne i starsze 201 ty
=> udział ogółu maciorek 47%
Û
maciorki w hod. zarodowej 95 ty
.
Û
rednia liczba maciorek z licencj
w stadzie hodowlanym 70,6
Û
liczba stad hodowlanych 1356
PRODUKCJA
YWCA RZE
NEGO (2004r)
Û
6 ty
. ton, => 0,1% w obrocie
ywca
OBROTY W HANDLU ZAGRANICZNYM MI
SEM I
YWCEM JAGNI
G (2004r)
1)
eksport => w ty
. ton 1,3
=> w ty
. sztuk 103; w tym jagni
ta 95
2) eksport do Włoch => 77 ty
., w tym jagni
ta 75
3) import owiec i mi
sa baraniego => 185 ton
CENY JAGNI
T W WADZE POUBOJOWEJ – JAGNI
CINA (2005r)
rednio UE 386-427; Oz 450-459; PL 340-389 euro/100 kg w. poubojowej
Jagni
ta lekkie (tusze ~4-5 kg) UE 495-559; Włochy 534-715; Portugalia 362-460
CENY
YWCA JAGNI
CEGO 2004-2005r
przedział wagowy [kg] cena [zł/kg] 2004 cena [zł/kg] 2005
13-16
17-22
23-30
31-35
36-40
9,5
8,5
7,6
6,5
6,2
DOPŁATY DO MACIOREK W RAMACH WSPÓLNEJ POLITYKI ROLNEJ UE
Û
od 01.01.2002 => wprowadzenie zryczałtow. premii do owiec i kóz
Û
jednolita premia 21
Ù
/szt.
Û
w przypadku producentów sprzedaj
cych mleko owiec lub produk. z mleka – 16,86
Ù
/szt.
Û
producent uprawniony do otrzymania dopłat musi mie
min. 10 maciorek,
Û
maciorki => zw. które conajmniej raz wykociły si
lub ew. sko
czyły 1 rok
ycia pod koniec
100-dniowego okresu utrzymania
W-3
OGRANICZENIA LICZBY DOPŁAT NA MACIORKI
Û
producent mo
e scedowa
swoje prawa na innych producentów
Û
w RP – wspólna polityka rolna
Û
SPS – płatno
indywidualna => przyj
ło j
10 pa
stw UE
Û
tereny LFA => obszary o niekorzyst. warunkach gospodarowania => dochodz
dopłaty 7
Ù
SYSTEMY REGULACJI CENOWYCH W UE
Û
na rynku stos. cen
referencyjn
i podstawow
[cena referencyjna – cena rynkowa]
Û
interwencja na rynku towarami – dotowanie prywatnego magazynowania
Û
uruchomiona gdy cena rynkowa spada <90% dostosowanej sezonowo ceny podstawowej, lub
gdy referencyjna spada 70% ceny podstawowej
DOPŁATY DO MACIOREK W PL (2005r)
Û
90 zł do maciorek ras i linii ojcowskich mi
snych i plennych lub ł
cz
cych te cechy, utrzym.
w stadzie zarod.
Û
68 zł => mateczne i POG w stadzie zarod.
2
9,2
8,4
7,6
6,6
5,7
Û
36 zł w st. reprodukc. poddanych ocenie wart. u
ytk.
Û
23 zł o udokumentowanym pochodzeniu, w stadach pod nadzorem zootechn. podmiotu
upowa
nionym do prowadzenia ksi
g.
ORGANIZACJA SKUPU
YWCA W PL
Û
ogniwo stanowi
firmy po
rednicz
ce w skupie owiec na export, te
dla potrzeb uboju i
przetwórstwa w kraju,
Û
firmy te organiz. skup za po
redn. Region. Zw. Hod. Owiec i Kóz
CZYNNIKI WPŁYWAJ
CE NA OPŁACALNO
CHWU OWIEC
Û
plenno
i u
ytkowo
rozpłodowa,
Û
rodzaj i warto
pasz (pasze do 70% prod. owczej)
Û
m.c. sprzedawanych jagni
t (! wa
ny składnik)
Û
met. tuczu
Û
zu
ycie paszy/przyrost mc
Û
genotyp stada
Û
dotacja do post
pu biolog. w prod. owczarskiej
PRZYCHODY DLA P.O.N. (przy u
ytk. rozpłod. 127%)
przychody
warto
koszty
warto
pasze tre
ciwe
ziel.
siano
sianokisz.
inne (vet, strzy
a,
dod.paszowe)
koszty bezpo
rednie
k. po
rednie
suma
60
25,5
14,5
68
jagni
ta
wełna
brakowanie
sprzeda
tryków hod.
dotacja
suma przychodów
210,7
13
20 => cena wylicz/matk
17 => cena wylicz./tryka
90
350
218
117
335
Zysk: ~15 zł
Û
w skład kosztów ogromn
rol
pełni plenno
(w warunkach intens.
ç
plenno
ci
ç
zysk,
ale w warunkach ekstensywnych
é
te
mo
e
ç
zysk)
Û
np. BOM (białogłowa o. mi
sna) – mniejsze zu
ycie paszy ni
Suf.
Û
utrzymuj
c w warunkach ekstensywnych => opłaca si
utrzymywa
zw. i ni
szej plenno
ci
PERSPEKTYWY DLA OWCZARSTWA POLSKIEGO W UE
Û
syst. uproszczony – brak dopłat do prod. owcz.
Û
dopłaty do u
ytków rolnych nie musi wi
za
si
z prod. zw.
Û
w tym dotacje od stad hod. i u
ytkowych
Û
mi
so owcze z biol-med. pkt-u widzenia => db na choroby nowotworowe, kw. orotowy ;)
W-4 OCHRONA
RODOWISKA I PIEL
GNACJA KRAJOBRAZU
WIOD
CE ZNACZENIE CHOWU OWIEC W EUROPIE:
1)
Produkcja jagni
t rze
nych na rynek własny, ze wzg. na rosn
cy popyt i konieczno
uzupełniania rodzimej poda
y (ok. 85%) z eksportu
2)
Alternatywne wykorzystanie owiec do piel
gnacji krajobrazu, w tym równie
:
Û
wypas nieu
ytków i gruntów ugorowanych
Û
zapewnienie opieki nad terenami Parków Krajobr., Narod. i Rezerw.
cisłych
Û
piel
gnacj
wydm, budowli wodnych i melioracyjnych
Û
wypas organizowanych szczególnie na obiektach sportowych, szczególnie wymagaj
cych
opieki zimow
por
.
KORZY
CI WYNIKAJ
CE Z ALTERNATYWNEGO WYKORZYST. OWIEC:
Û
korzystny wpływ na porost runi, dzi
ki przygryzaniu, masowaniu runi (raciczkami ;)
Û
ze wzg. na ró
norodno
rasow
spotykan
u owiec oraz zró
nicowane wymagania zw.
do zasobno
ci
rodowiska wypasanych terenów,
3
Û
przy wykorzystaniu psów pasterskich istnieje mo
liwo
wypasania otwartych terenów nie
ogrodzonych płotami,
Û
produkty uzyskiwane od owiec utryzmyw. w takich warunkach uzysk. status
wyn. zdrowej,
w krajach UE uzyskuj
cych wy
sze ceny,
Û
wkorzyst. owiec do piel
gnacji terenów nie wymaga ponoszenia wysokich kosztów
inwestycyjnych,
Û
wypas owiec na terenach nie u
ytkowanych rolniczo stanowi zawsze atrakcj
turystyczn
,
przyci
gaj
c
wczasowiczów.
SUKCES PRZY STOSOW. OWIEC W SYSTEMACH ALTERNATYWNYCH OSI
GN
MO
NA PRZY SPEŁNIENIU NAST
PUJ
CYCH WARUNKÓW:
Û
wyboru wła
ciwej rasy w zale
n. od zasobno
ci
rodowiska i ukształt. terenu,
Û
ekstensywnego chowu owiec (po wła
ciwej ocenie jako
ci bazy paszowej) daj
cego si
poł
czy
z wytwarzaniem jagni
t rze
nych (krzy
ow. towar), wymagaj
cych dokarmiania
paszami tre
.
Û
organizacj
zbytu prod. owczarskich poprzez zorganizowanie lokalnych rynków zbytu,
co daje si
osi
gn
na drodze sprzeda
y bezpo
redniej, ochron
(nawet patentow
)
technologii wytwarzania pozyskiwanych produktów, organizacj
dni otwartych promuj
cych
lokalnie wytwarzane produkty.
Û
zagospodarowania prod. pozyskiwanych jako produkcji ubocznej, np. obornika (produkcja
humusu itp.) oraz informowania dla jakich grup ro
lin jest taki nawóz przydatny,
Û
zainteresowania samorz
dów terytorialnych powa
nie my
l
cych o rozwoju agroturystyki
o korzy
ciach wynikaj
cych z alternatywnego chowu owiec.
Przegl
d: ocena ekstensywnych syst. chowu zw na podst. wska
ników ekonomicznych
system chowu
wymagania paszowe zapotrzeb. na robocizn
potrzeby kapitałowe
chów krów matek
u
ytkowanie krów pierwiastek
wychów młodzie
y na pastwisku
opas młodzie
y na pastwisku
kwaterowy wypas owiec
w
drowny wypas owiec
chów danieli
chów koni
++
+++
++
++
++
+
+
+++
++
+++
++
+++
+
+++
+
++++
++
+++
+++
++
+
+
+
++++
++++ wysokie; + bardzo niskie
INNE TABELE:
owce mo
na wypasa
nawet na terenach o nachyleniu max 70%,
małe wymagania pokarmowe
warunki glebowe od suchych po wilgotne,
w lipcu max. Ws, min. EM => najgorszy m-c
strawno
Ws
rednio 76%, BAW 76%
Jarlaki – rozkład mc => pocz
tek sezonu
red. 25 kg, pod koniec
red. 30
mc dorosłych => pocz. sez.
r. 38, koniec – 39
Im wi
cej gat. ro
lin tym ch
tniej pas
si
ekstensywny chów – najbardziej racjonalny w PL ze wzg. na opłacalno
, szansa – progr. rolno-
rodowiskowe
W-6
UDOMOWIENIE OWIEC ORAZ ICH TYPY U
YTKOWE
CELE UDOMOWIENIA:
Û
pozyskiwanie mi
sa i skór
Û
pozyskiwanie mleka
Û
pozyskiwanie wełny
4
W-5
(same tabelki...)
POCHODZENIE OWIEC
K
RÓL
.
zwierz
ta (Animalia);
R
Z
D
:
parzystokopytne (Artiodactyla)
P
ODRZ
D
:
prze
uwacze (Ruminate)
R
ODZINA
:
pustorogie (Cavicordia)
P
ODRODZINA
: owce i kozy (Caprovinae)
R
ODZAJ
:
T
YP
:
strunowce (Chordata)
G
R
.:
ssaki (Mammalia)
P
ODGR
.:
ło
yskowce (Placentalia)
owca (Ovinacea)
N
ADRZ
D
:
kopytne (Ungulata)
G
AT
.:
owca domowa (Ovis aries)
PRZODKOWIE OWIEC:
I.
M
UFLON EUROPEJSKI
(Ovis musimon)
II.
A
ZJATYCKA OWCA STEPOWA
–
ARKAL
(Ovis vignei)
III.
A
ZJATYCKA OWCA GÓRSKA
–
ARGALI
(Ovis ammon)
Współcze
nie
yje na
wiecie ok.
30 gatunków owiec dzikich
spo
ród których tylko wymienione
wy
ej trzy gatunki uznawane s
za ich rzeczywistych przodków.
TYPY KONSTYTUCYJNE OWIEC:
Û
konstytucja sucha (oddechowa)
[=> zw. b. lekkie, dł. szyja, wydłu
. trzewioczaszka, zwarta
kłoda, gł
b. i w
ska klatka piersiowa o du
ej V.]
Û
konstytucja limfatyczna (trawienna)
[=> zw. oci
ałe, rasy mi
sne, szeroka ale płytka klatka
piersiowa]
TYPY U
YTKOWE OWIEC:
Û
jednokierunkowe
(wełnisty, mi
sny, mleczny, ko
uchowy, smuszkowy)
Û
kombinowane
(wełnisto-mi
sny, mi
sno-wełnisty, mleczno-wełnisty)
Û
typ wszechstronnie u
ytkowy
PROCESY RASOTWÓRCZE:
Û
pochodzenie po muflonie europejskim
Uznawane s
rasy okre
lane nazw
północno-wschodnio-europejskich krótko-ogoniastych.
Głównym kierunkiem u
ytkowym w tej grupie ras jest
wszechstronny i ko
uchowy.
wrzosówka polska
wrzosówki niemieckie: siwe-rogate, białe-rogate, białe-bezro
ne
skuddy
owce fi
skie
owce romanowskie
Û
pochodzenie po azjatyckiej owcy stepowej – arkal
W skład tej grupy owiec wchodz
tzw. owce tłusto-ogoniaste i tłusto-po
ladkowe.
Wiod
cy kierunek u
ytkowy to
smuszkowy i wszechstronny.
przykładem owcy tłusto-ogoniastej jest owca rasy karakuł
przykł. owcy tłusto-po
ladkowej jest owca gisarska
Û
pochodzenie po azjatyckiej owcy górskiej – argali
Generalnie w tej grupie ras znajduj
si
owce charakteryzuj
ce si
odkładaniem tłuszczu okrywowego
i krezkowego. Wywodz
si
od nich rasy o kierunkach u
ytkowych :
wełnistym
mi
snym
mlecznym
DROGA WYTWARZANIA OWIEC MERYNOSOWYCH
Û
owce
w regionie Tybetu i Himalajów
(sier
)
Û
owce
perskie
(okrywa mieszana)
Û
owce
afryka
skie
(s
ju
jednolite)
Û
powstanie
merynosów w Hiszpanii
5
P
ODKRÓL
.:
tkankowce (Metazoa)
Plik z chomika:
Cieszkon
Inne pliki z tego folderu:
Parazytologia.pdf
(5932 KB)
Parazytologia-wykłady.doc
(1747 KB)
Drób-pokrój.doc
(75 KB)
Bydło-ocena użytkowośći rozpłodowej.docx
(15 KB)
Metody Hodowlane Wykład I(1).doc
(59 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dokumenty
Prywatne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin