Ryba po grecku Sk�adniki: kg filet�w z dorsza 5 �rednich marchwi lub 4 du�e 4 �rednie cebule 2 du�e korzenie pietruszki 1 seler sok z 1/2 cytryny 2 ma�e koncentraty pomidorowe w puszeczkach olej m�ka bulion kostka ocet winny natka pietruszki Przyprawy: s�l, pieprz, cukier, 3 li�cie laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego Sos 1. Obierz warzywa, posiekaj na grubej tarce. 2. Cebul� posiekaj dosy� drobno i zeszklij na patelni na �y�ce oleju. 3. Dodaj koncentrat i starte warzywa, przyprawy, p� �y�eczki cukru 4. Rozr�b w szklance bulion i wlej do warzyw - powinienie� uzyska� konsystencj� sosu 5. Du� pod przykryciem ok. 30 minut. Dodaj �y�eczk� octu winnego do smaku. Filety 1. Filety obtocz w m�ce 2. Zarumie� na oleju 3. Skrop sosem cytrynowym Ryb� prze�� do naczynia z warzywami, du� 10 minut. Najlepiej do podania w p�misku przek�ada� ryb� i warzywa. Mo�na podawa� do bia�ego pieczywa, sa�atek, sur�wek, bigosu. Wy�mienicie smakuje i na ciep�o i na zimno
viktoria811