Składniki na spód:
· 1,5 szklanki mąki
· 3 łyżki cukru pudru
· 125 g masła
· 2 żółtka
· 1 łyżka wody
· 1,5 łyżki kakao
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Zrobić kulę, owinąć w folię, umieścić w lodówce
na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie formę kwadratową 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć w nią spód, ponakłuwać widelcem, podpiec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC.
Masa serowa:
· 75 dag zmielonego twarogu
· 6 jajek (osobno białka i żółtka)
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· 2/3 szklanki cukru pudru
· 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki
Na dekorację:
· masa kajmakowa z puszki, ilość dowolna
· snickersy, pokrojone na drobne kawałki
· ewent. polewa czekoladowa lub słone orzeszki
Żółtka zmiksować do białości z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, dodając na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać) i pokrojone batoniki.
Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem - dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Karola2