Makaron zapiekany z gorgonzolą.docx

(30 KB) Pobierz

Makaron zapiekany z gorgonzolą

Makaron zapiekany z gorgonzolą

·         Czas: do 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Makaron zapiekany z gorgonzolą - składniki

·         200 g gorgonzoli

·         300 g krótkiego makaronu np: świderki muszelki rurki

·         1 duża cebula pokrojona w kostkę

·         1 posiekany ząbek czosnku

·         3/4 szklanki kremówki

·         50 g tartego parmezanu

·         sól

·         pieprz

·         2 łyżki oliwy

Makaron zapiekany z gorgonzolą - sposób przygotowania

Ugotować makaron al dente. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, posmażyć razem, lekko zrumienić. Wymieszać odcedzony makaron z cebulą i czosnkiem, pokruszoną fetą i połową parmezanu. Spore naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wsypać makaron. Zalać kremówką i posypać resztą parmezanu. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać, aż zacznie bąblować.
Aby zrumienić parmezan, podpiec pod mocno nagrzanym opiekaczem piekarnika.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin