Makaron zapiekany z gorgonzolą
· Czas: do 60 minut
· Dla ilu osób: od 3 do 4
Makaron zapiekany z gorgonzolą - składniki
· 200 g gorgonzoli
· 300 g krótkiego makaronu np: świderki muszelki rurki
· 1 duża cebula pokrojona w kostkę
· 1 posiekany ząbek czosnku
· 3/4 szklanki kremówki
· 50 g tartego parmezanu
· sól
· pieprz
· 2 łyżki oliwy
Makaron zapiekany z gorgonzolą - sposób przygotowania
Ugotować makaron al dente. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, posmażyć razem, lekko zrumienić. Wymieszać odcedzony makaron z cebulą i czosnkiem, pokruszoną fetą i połową parmezanu. Spore naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wsypać makaron. Zalać kremówką i posypać resztą parmezanu. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać, aż zacznie bąblować.Aby zrumienić parmezan, podpiec pod mocno nagrzanym opiekaczem piekarnika.
arnika35