Muffiny orzechowe
· Czas: do 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Muffiny orzechowe - składniki
· Suche:
· 300 g mąki 100 g cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· duża szczypta soli.Mokre:
· 1 i 1/2 szklanki maślanki
· 50 ml oleju z pestek winogron lub innego o delikatnym smaku
· 2 roztrzepane jajka. Orzechy:
· 100 g laskowych
· 50 g włoskich.
Muffiny orzechowe - sposób przygotowania
Orzechy wstawić do gorącego piekarnika, wyjąć, kiedy skórka zbrązowieje i zacznie pękać, wrzucić do papierowej torby, obetrzeć ze skórki. Pokruszyć niezbyt drobno, powinno powstać ok. szklanki orzechów (można pomieszać z innymi bakaliami, użyć zamiast orzechów szklanki jagód, borówek amerykańskich, świeżych albo mrożonych). Foremki wysmarować oliwą. Wymieszać suche składniki. Wymieszać mokre składniki. Wszystkie szybko połączyć, nie wyrabiać. Napełnić foremki i od razu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Jeżeli na blasze pozostaną puste foremki, na czas pieczenia napełnić je wodą. Piec 20-25 minut, można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest mokre. Wyjąć z foremek, odczekać 10 minut i podawać.
arnika35