Muffiny orzechowe.docx

(46 KB) Pobierz

Muffiny orzechowe

Muffiny orzechowe

·         Czas: do 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Muffiny orzechowe - składniki

·         Suche:

·         300 g mąki 100 g cukru

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         duża szczypta soli.
Mokre:

·         1 i 1/2 szklanki maślanki

·         50 ml oleju z pestek winogron lub innego o delikatnym smaku

·         2 roztrzepane jajka.
Orzechy:

·         100 g laskowych

·         50 g włoskich.

Muffiny orzechowe - sposób przygotowania

Orzechy wstawić do gorącego piekarnika, wyjąć, kiedy skórka zbrązowieje i zacznie pękać, wrzucić do papierowej torby, obetrzeć ze skórki. Pokruszyć niezbyt drobno, powinno powstać ok. szklanki orzechów (można pomieszać z innymi bakaliami, użyć zamiast orzechów szklanki jagód, borówek amerykańskich, świeżych albo mrożonych). Foremki wysmarować oliwą.
Wymieszać suche składniki. Wymieszać mokre składniki. Wszystkie szybko połączyć, nie wyrabiać. Napełnić foremki i od razu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Jeżeli na blasze pozostaną puste foremki, na czas pieczenia napełnić je wodą. Piec 20-25 minut, można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest mokre.
Wyjąć z foremek, odczekać 10 minut i podawać.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin