Pierniczki.docx

(51 KB) Pobierz

Pierniczki

Pierniczki

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Pierniczki - składniki

·         200 g masła

·         200 g cukru

·         2 jaja

·         1/2 szklanki płynnego miodu

·         1 łyżeczka esencji waniliowej

·         utarta skórka z cytryny

·         500-700 g mąki

·         1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki przyprawy do pierników

·         1 łyżeczka mielonego imbiru

Pierniczki - sposób przygotowania

Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić, dekorować lukrem i wieszać na choince.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin