Pierniczki
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Pierniczki - składniki
· 200 g masła
· 200 g cukru
· 2 jaja
· 1/2 szklanki płynnego miodu
· 1 łyżeczka esencji waniliowej
· utarta skórka z cytryny
· 500-700 g mąki
· 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki przyprawy do pierników
· 1 łyżeczka mielonego imbiru
Pierniczki - sposób przygotowania
Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić, dekorować lukrem i wieszać na choince.
arnika35