KURCZAK CHRUPIĄCY.doc

(22 KB) Pobierz

Kurczak chrupiący

 

Czas przygotowania: 45 min

Czas marynowania: 6 godz

Proporcje: dla 4 osób

 

Pamiętaj, żeby olej do smażenia nie był zbyt gorący bo wtedy mięso spali się na wierzchu a w środku będzie wciąż surowe. Jeżeli wstawisz natartego pastą kurczaka na całą noc do lodówki będzie jeszcze lepszy.

 

Składniki:

1 cały kurczak

2 łyżeczki soli

2 łyżki drobno posiekanego korzenia imbiru

olej do głębokiego smażenia

 

Pasta:

1 i 1/2 łyżki cukru

1 i 1/2 łyżki octu

1 i 1/2 łyżki sosu sojowego

1 i 1/2 łyżki sherry lub wytrawnego białego wina

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Całego kurczaka natrzeć solą i imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 3 godz.

Pokrajać kurczaka na 14-16 części.

Wymieszać składniki na pastę.

Posmarować kawałki kurczaka połową pasty, ułożyć na talerzu, pozostawić na 2 godz.

Posmarować kurczaka resztą pasty, odstawić na godzinę (najlepiej na noc do lodówki).

Na średnio rozgrzanym oleju smażyć po kilka kawałków kurczaka przez 3 do 5 min (najkrócej skrzydełka, potem kawałki piersi, najdłużej udka i przedudzia) aż mięso będzie chrupiące na zewnątrz i ugotowane w środku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin