Karkówka w sosie słodko.docx

(55 KB) Pobierz

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

·         Czas: do 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - składniki

·         50 dag karkówki bez kości

·         1 strąk papryki

·         1 por (tylko biała część)

·         1 cebula

·         1/2 szklanki pędów bambusa (z puszki)

·         1 jajko

·         1.5 łyżki mąki ziemniaczanej

·         8 łyżek oleju

·         6 łyżek cukru

·         3 łyżki octu winnego

·         1 łyżka przecieru pomidorowego

·         1 łyżka sosu sojowego

·         1 łyżka czystej wódki

·         1 łyżeczka soli

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - sposób przygotowania

Mięso pokrój w paski. Dodaj wódkę i sól, wymieszaj, przykryj. Odstaw na 15 minut, dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki. Paprykę pokrój w paski, por w krążki, a cebulę posiekaj. Przełóż warzywa do rondla, dodaj ocet, sos sojowy, cukier i przecier. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. W woku lub na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż 2 minuty, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w plasterki pędy bambusa, smaż 45 sekund. Mięso i pędy bambusa przełóż na talerz. W woku lub na patelni pozostaw 2 łyżki tłuszczu. Mocno rozgrzej, dodaj warzywa i sos z rondla, smaż minutę, ciągle mieszając. Resztę mąki rozetrzyj z małą ilością wody, wlej do warzyw, wymieszaj. Dodaj mięso i pędy bambusa, duś przez chwilę. Podawaj z ryżem na sypko.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin