Kurczak z ananasem na sposób chiński.docx

(29 KB) Pobierz

Kurczak z ananasem na sposób chiński

Kurczak z ananasem na sposób chiński

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Kurczak z ananasem na sposób chiński - składniki

·         4 filety z piersi kurczaka

·         1/4 łyżeczki soli

·         szczypta czarnego pieprzu

·         1 łyżka wytrawnego sherry
Sos cytrynowy:

·         2 plasterki ananasa z puszki

·         1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

·         1/4 szklanki wody

·         3 łyżki brązowego cukru

·         2 łyżki octu ryżowego

·         1 łyżka masła

·         2 łyżeczki oleju

·         1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej

·         1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

·         1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Do panierowania:

·         1 szklanka tartej bułki

·         1/4 szklanki ziaren sezamu

·         1 jajko

Kurczak z ananasem na sposób chiński - sposób przygotowania

Każdy filet z piersi kurczaka lekko rozbij tłuczkiem. Mięso przełóż do miski, posól, przypraw pieprzem i sherry. Wymieszaj, odstaw na 30 minut. Przygotuj sos cytrynowy: zmiksuj na gładką pastę plasterki ananasa. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj w rondelku i odstaw. Połącz tartą bułkę z sezamem. Kawałki kurczaka zanurzaj w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce z sezamem. Strząśnij nadmiar panierki. Odłóż na 5 minut. Ustaw wok na palniku, wlej olej do wysokości 5 cm. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż olej osiągnie temperaturę 180°C. Włóż kawałki kurczaka (po dwa naraz). Smaż 3-4 minuty na złoty kolor, od czasu do czasu odwracając. Dobrze usmażone mięso powinno być miękkie i soczyste, ale już nie różowe w środku. Wyjmij je z tłuszczu i dokładnie osącz na papierowym ręczniku. Ułóż na żaroodpornym półmisku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 90-100°C, aby nie wystygło w czasie, gdy smaży się druga porcja kurczaka. W tym czasie zrób również sos: ustaw rondelek z przygotowanymi składnikami na ogniu, podgrzewaj, stale mieszając, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu, polej sosem. Możesz udekorować plasterkami ananasów z puszki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin