Wieprzowina na czerwono.docx

(26 KB) Pobierz

Wieprzowina na czerwono

Wieprzowina na czerwono

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Wieprzowina na czerwono - składniki

·         80 dag polędwiczek wieprzowych lub karkówki

·         2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę

·         2 łyżki octu ryżowego lub wytrawnego sherry

·         2 łyżki sosu hoisin

·         2 łyżki keczupu

·         1

·         5 łyżki sosu sojowego

·         1 łyżka płynnego miodu

·         2 łyżeczki brązowego cukru

·         1/4 łyżeczki przyprawy ?Pięć Smaków?

·         kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (niekoniecznie)

Wieprzowina na czerwono - sposób przygotowania

Pokrój mięso w paski o długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm. Wymieszaj ocet ryżowy (lub sherry), sos hoisin, keczup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę ?Pięć Smaków?. Jeśli zamierzasz użyć barwnika, również dodaj go do marynaty. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polej marynatą, przykryj i wstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie wyjmij mięso z zalewy, marynatę pozostaw. Rozgrzej piekarnik do 210°C (dla polędwiczek) lub 180°C (dla karkówki). Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlej wodę do wysokości 1 cm, ustaw je na dnie piekarnika. Naczynie z mięsem ustaw na ruszcie ponad naczyniem z wodą. Piecz mięso, co jakiś czas smarując je marynatą (30 minut polędwiczki, 45 minut karkówkę). Jeśli używasz termometra kuchennego, temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 70°C. Gotowe mięso wyjmij i odstaw, aby ostygło. Następnie pokrój w poprzek włókien na paski o grubości 1/2 cm. Możesz podawać na zimno.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin