TARTA TATIN PAPRYKOWE.pdf

(14 KB) Pobierz
TARTA TATIN PAPRYKOWE
PAPRYKOWA TARTA TATIN
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczno Ļę : 350 kcal
Ilo Ļę porcji: 8
Składniki
zamro Ň one kruche ciasto (ok. 1/2 kg)
5 str Ģ ków czerwonej papryki
kilka gał Ģ zek rozmarynu
2 z Ģ bki czosnku
2 ły Ň ki oliwy
ły Ň ka masła
2 ły Ň eczki cukru
sól, pieprz
Etapy przygotowania
Ɠ Ciasto rozmrozi ę , rozwałkowa ę . Czosnek i rozmaryn posieka ę , poł Ģ czy ę z oliw Ģ ,
przyprawi ę . Papryki pokroi ę na pół, oczy Ļ ci ę .
Ɠ Masło stopi ę na patelni, wsypa ę cukier, miesza ę , a Ň cukier si ħ stopi i lekko skarmelizuje.
Wło Ň y ę papryki, obsma Ň y ę z obu stron.
Ɠ Okr Ģ Ģ form ħ ( Ļ r. 30 cm) pola ę oliw Ģ z rozmarynem, uło Ň y ę papryki skórk Ģ do dołu, pola ę
sosem ze sma Ň enia, przykry ę ciastem. Przykry ę foli Ģ do pieczenia, zostawiaj Ģ c mał Ģ dziurk ħ .
Ɠ Piec 30 minut w temp. 180°C. 10 minut przed ko ı cem pieczenia foli ħ usun Ģę . Tart ħ wyj Ģę ,
ostudzi ę . Przykry ę du Ň ym talerzem, odwróci ę , zdj Ģę form ħ .
Zgłoś jeśli naruszono regulamin