Szybki gulasz z białą fasolą i szynką
Szybki gulasz z białą fasolą i szynką – składniki
2 duże ząbki czosnku (zmiażdżone)
1/4 szklanki + 1/2 łyżki oliwy
1 puszka (ok. 430 g) posiekanych pomidorów bez skórki
1.75 szklanki bulionu drobiowego
3 szklanki białej fasoli z puszki (wypłukanej i odcedzonej)
230 g gotowanej szynki (pokrojonej w kostkę)
1/4 łyżeczki pieprzu
2 garście roszponki lub drobnej rukoli
bagietka
Szybki gulasz z białą fasolą i szynką - sposób przygotowania
W rondlu rozgrzewamy 1/4 szklanki oliwy i smażymy czosnek na złoty kolor. Dodajemy pomidory z sokiem, bulion, fasolę, szynkę, pieprz i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez pokrywki przez 5 minut. Wrzucamy roszponkę lub rukolę i podgrzewamy, aż zmięknie. Podajemy z kromkami bagietki.
arnika35