Pieczone placuszki z mintajem(1).docx

(138 KB) Pobierz

Pieczone placuszki z mintajem

Stwierdziłam, że stanowczo muszę bardziej zaprzyjaźnić się z rybami.
Przy okazji zastanawiałam się ostatnio co jest gorszym źródłem "chemii" - 
kurczak czy popularne ryby zazwyczaj reprezentujące cytuję "Całą tablicę Mendelejewa".
Kiedyś na zajęciach usłyszałam, chyba apropos słodzików, że jeżeli już spożywamy
coś, co może być szkodliwe, to lepiej używać różnych produktów, aby nie dostarczać
organizmowi wciąż tych samych składników, które potencjalnie mogą być niekorzystne.
Ciekawa teoria ^^.

Tak czy inaczej ryby trzeba jeść, najlepiej oczywiście te wysoko gatunkowe
(nawet mam już w głowie przepis na łososia), ale dzisiaj będzie mintaj :) 
 

http://3.bp.blogspot.com/-xuEpKbg3Qh4/UMHgyMzqWXI/AAAAAAAAD2w/C51BILLdQ3w/s400/3.jpg



Pieczone placuszki z mintajem i brokułami z sosem czosnkowym
Przepis na 2 porcje po 5 placuszków
 

·         180 g ziemniaków

·         100 g mintaja

·         100 g brokułów

·         1/2 średniej cebuli

·         1 jajko + 1 białko

·         sól, pieprz

·         łagodna papryka

+

·         100 g lekkiego naturalnego serka homogenizowanego lub kanapkowego

·         2 łyżki jogurtu naturalnego

·         szczypta soli

·         2 duże ząbki czosnku

·         świeżo mielony pieprz

 

http://4.bp.blogspot.com/--cmRNfN5PE8/UMHhIRUru4I/AAAAAAAAD24/2NPEAgPMoiA/s400/4.jpg


Ziemniaki oraz brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (oczywiście osobno).

Filet z mintaja podpiekamy na patelni (można też ugotować np na parze), wystarczy chwilę, aby ryba zaczęła się kruszyć, wtedy przekładamy ją do miski i jak odrobinę przestygnie to sprawdzamy, czy w środku aby na pewno nie pozostały żadne ości.

Ugotowane ziemniaki ubijamy wraz z brokułami na puree**, dodajemy do ryby i wbijamy jajko oraz białko, a następnie dodajemy posiekaną cebulę.
Do masy dodajemy około 1/2 łyżeczki pieprzu i tyle samo łagodnej papryki - jeżeli do ziemniaków i brokułów daliśmy tylko odrobinę soli, to możemy w tym momencie dodać jeszcze pół łyżeczki.

Wszystkie składniki mieszamy na masę, podobnie jak na klasyczne kotlety mielone i w dłoniach formujemy placuszki, które następnie układamy na blaszce z papierem do pieczenia, a następnie posypujemy dodatkowo papryką.

http://1.bp.blogspot.com/-u3XEMn3hz6A/UMHjhoYz_GI/AAAAAAAAD3A/K5q8MLWUhNQ/s320/2.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-f8ppz7Ck1es/UMHjwDBTBGI/AAAAAAAAD3g/Prfs_eyZjrk/s320/1.jpg



Placuszki pieczemy w 180'C przez 20 minut (lub 15 z termoobiegiem).
Gotowe gorące kawałki są bardzo delikatne, więc ściągamy je z blaszki przy użyciu drewnianej, płaskiej szpatułki.

W między czasie podczas pieczenia z podanych składników przygotowujemy sos czosnkowy.


**Zarówno ziemniaki jak i brokuły przed ubiciem powinny być dobrze odcedzone.

You might also like:

Nie wiem co lepsze, te placuszki brokułowe czy łosoś ...

Pełnoziarniste bajgle z łososiem i awokado

Placuszki z cukinii bez mąki!

LinkWithin

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin