Babka z orzechami.docx

(29 KB) Pobierz

Babka z orzechami 

* 350 g masła 
* 150 + 200 g cukru 
* 8 jajek, 1 łyżka cynamonu 
* 20 ml rumu (mała szklanka) 
* 250 g mąki 
* 50 g mąki ziemniaczanej 
* 300 g zmielonych orzechów laskowych 
* szczypta soli 
* tarta butka do oproszenia formy 
* cukier puder 
Masło utrzeć ze 150 g cukru na pulchną masę, dodać po jednym żółtka, następnie cynamon oraz rum i dobrze wymieszać.Mąkę wymieszać z mąką ziemnia­czaną i orzechami. Formę wysma­rować tłuszczem, oprószyć tartą bułką i odstawić w chłodne miejsce.Z białek i soli ubić sztywną pianę, dodawać stopniowo 200 g cukru i dalej ubijać. Delikatnie dodać mąkę z orzechami oraz masę z masła i wymieszać.Ciasto wlać do formy, wygładzić z wierzchu i piec na środkowym poziomie piekarnika. Pod koniec pieczenia babkę przykryć papierem do pieczenia. Letnią babkę wyjąć z formy i oprószyć cukrem.

babka z orzechami.jpeg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin