Babka z orzechami * 350 g masła * 150 + 200 g cukru * 8 jajek, 1 łyżka cynamonu * 20 ml rumu (mała szklanka) * 250 g mąki * 50 g mąki ziemniaczanej * 300 g zmielonych orzechów laskowych * szczypta soli * tarta butka do oproszenia formy * cukier puder Masło utrzeć ze 150 g cukru na pulchną masę, dodać po jednym żółtka, następnie cynamon oraz rum i dobrze wymieszać.Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką i odstawić w chłodne miejsce.Z białek i soli ubić sztywną pianę, dodawać stopniowo 200 g cukru i dalej ubijać. Delikatnie dodać mąkę z orzechami oraz masę z masła i wymieszać.Ciasto wlać do formy, wygładzić z wierzchu i piec na środkowym poziomie piekarnika. Pod koniec pieczenia babkę przykryć papierem do pieczenia. Letnią babkę wyjąć z formy i oprószyć cukrem.
magda.p38