SZARLOTKA.docx

(29 KB) Pobierz

SZARLOTKA 

1,5 szklanki mąki 
- 12 dag masła 
- jajko 
- 5 dag cukru 
- sól 
- tłuszcz do formy 

Kruszonka: 
- 1,5 szkl. mąki 
- 15 dag masła 
- jajko 
- 10 dag cukru 

Masa: 
- 6 jabłek 
- 3 łyżki cukru i cukru pudru 
- cynamon 
Sposób przygotowania 
1. Ze schłodzonych składników: mąki, masła, cukru i jajka oraz soli szybko zagnieć ciasto, rozwałkuj je, placek wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę, dociśnij palcami, wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. 

2. Na kruszonkę zagnieć podane produkty, uformuj kulę, owiń w folię, schłodź w lodówce. 

3. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę, zalej 3 łyżkami wody, dodaj cukier, duś 15 min, odstaw, aby ostygły, przypraw cynamonem, wyłóż na podpieczone ciasto. 

4. Ciasto na kruszonkę zetrzyj na tarce, posyp jabłka, ciasto ponownie wstaw do piekarnika, piecz 30 min w 200 st. C, posyp cukrem pudrem.


szarlotka.jpeg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin