WARSTWOWIECCiasto: * 400 g mąki, * 150 g masła lub dobrej margaryny * 2 żółtka ( białka będą do masy serowej) * 1 całe jajko * 2 łyżki ( z górką) cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia I warstwa - makowa * kilka (6- 7) łyżek powideł śliwkowych, * 500 g - gotowa masa makowa lub * 300g maku (zaparzyć i zemleć 3 razy) * 2 duże jajka * 100 g cukru * bakalie wg smaku II warstwa - serowa * 500 sera ( śmietankowy lub 3xmielony) * 100 g masła lub dobrej margaryny * 5 żółtek * 7 białek * 1 łyżka budyniu waniliowego * 1 łyżka ekstraktu waniliowego * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * cukier puder wg smaku ( ja nie daję cukru do masy serowej lub daję 1 łyżkę (zależy jaki jest ser) i ciasto jest wtedy mało słodkie, ale jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto, powinien dodać cukier) III warstwa - jabłkowa * 1 litrowy słoik smażonych jabłek (najsmaczniejsze są domowe) lub * 1200 g jabłek typu antonówka , reneta - usmażyć z niewielkim dodatkiem cukru * 1 galaretka cytrynowa Glazura: * 100 g czekolady gorzkiej * ok. 50 ml śmietanki słodkiej Wykonanie: Utrzeć w malakserze wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta ułożyć w brytfance 24x36. Drugą część - przykryć i odstawić do lodówki Ciasto w brytfance posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę makową. Masa serowa - utrzeć masło z cukrem. Ciągle ucierając dodawać żółtka a potem ser, na końcu budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia. Do masy serowej dodać ekstrakt waniliowy. Z 7 białek ubić pianę (z odrobiną soli) i delikatnie wmieszać w nią masę serową, dodając małymi porcjami. Masę serową wyłożyć na makową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny. Całkowicie wystudzić. Drugą część ciasta upiec w brytfance (24x36) na złoty kolor (ok. 30 minut) . Odstawić do wystudzenia Jabłka przełożyć ze słoika do rondla i zagrzać tak aby były gorące. Dodać galaretkę cytrynową i wymieszać aż do rozpuszczenia jej. Gorące jabłka wyłożyc na zimne już ciasto, na warstwie serowej i od razu przykryć plackiem (ta druga część). Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia jabłek. Czekoladę połamać na małe kawałeczki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą glazurą posmarować wierzch ciasta
magda.p38