WARSTWOWIEC.docx

(45 KB) Pobierz

WARSTWOWIEC
warstwowiec.JPG


Ciasto: 

* 400 g mąki, 
* 150 g masła lub dobrej margaryny 
* 2 żółtka ( białka będą do masy serowej) 
* 1 całe jajko 
* 2 łyżki ( z górką) cukru pudru 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

I warstwa - makowa 

* kilka (6- 7) łyżek powideł śliwkowych, 
* 500 g - gotowa masa makowa 
lub 
* 300g maku (zaparzyć i zemleć 3 razy) 
* 2 duże jajka 
* 100 g cukru 
* bakalie wg smaku 

II warstwa - serowa 

* 500 sera ( śmietankowy lub 3xmielony) 
* 100 g masła lub dobrej margaryny 
* 5 żółtek 
* 7 białek 
* 1 łyżka budyniu waniliowego 
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
* cukier puder wg smaku ( ja nie daję cukru do masy serowej lub daję 1 łyżkę (zależy jaki jest ser) i ciasto jest wtedy mało słodkie, ale jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto, powinien dodać cukier) 

III warstwa - jabłkowa 

* 1 litrowy słoik smażonych jabłek (najsmaczniejsze są domowe) 
lub 
* 1200 g jabłek typu antonówka , reneta - usmażyć z niewielkim dodatkiem cukru 

* 1 galaretka cytrynowa 

Glazura: 

* 100 g czekolady gorzkiej 
* ok. 50 ml śmietanki słodkiej 

Wykonanie: 

Utrzeć w malakserze wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 równe części. 

Jedną część ciasta ułożyć w brytfance 24x36. Drugą część - przykryć i odstawić do lodówki 
Ciasto w brytfance posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę makową. 
Masa serowa - utrzeć masło z cukrem. Ciągle ucierając dodawać żółtka a potem ser, na końcu budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia. Do masy serowej dodać ekstrakt waniliowy. Z 7 białek ubić pianę (z odrobiną soli) i delikatnie wmieszać w nią masę serową, dodając małymi porcjami. 
Masę serową wyłożyć na makową. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny. Całkowicie wystudzić. 

Drugą część ciasta upiec w brytfance (24x36) na złoty kolor (ok. 30 minut) . Odstawić do wystudzenia 

Jabłka przełożyć ze słoika do rondla i zagrzać tak aby były gorące. Dodać galaretkę cytrynową i wymieszać aż do rozpuszczenia jej. Gorące jabłka wyłożyc na zimne już ciasto, na warstwie serowej i od razu przykryć plackiem (ta druga część). Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia jabłek. 

Czekoladę połamać na małe kawałeczki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą glazurą posmarować wierzch ciasta 
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin