Pieczen cieleca duszona w ziolachPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.1 kg cieleciny z gorki,3 cebule,1 marchewka,1/2 pora,1 mala pietruszka,150 g selera,2 lodygi selera,3 pomidory,3 lyzki oleju,2 zabki czosnku,1 peczek pietruszki,2 galazki tymianku,4 galazki majeranku,1/2 peczka bazylii,1 lisc laurowy,250 ml bulionu wolowego (moze byc z kostki),100 ml smietanki,20-30 ml whisky,1 lyzeczka papryki, sol, pieprz.1. Mieso umyc, posolic i posypac papryka. W garnku rozgrzac olej. Na malym ogniu zrumienic mieso ze wszystkich stron.2. Cebule i jarzyny obrac, oplukac, pokroic w gruba kostke. Pomidory oplukac,pokroic w cwiartki (nie zdejmowac skorki).3. Mieso wyjac z garnka, a na tym samym tluszczu podsmazyc jarzyny i pomidory.Dodac 2 nie obrane zabki czosnku, zielona pietruszke (cala), galazki ziol ilisc laurowy. Wlac bulion, wsypac 1 lyzeczke papryki, zagotowac, ponowniewlozyc mieso do garnka. Dusic ok. 2 godz w temp. 175żC. Co 15 min obracac.Sos uzupelnic goracym bulionem.4. Uduszone mieso wyjac z garnka, odstawic w cieple miejsce. Z sosu wyjac czosnek i lisc laurowy. Przetrzec przez sito, dodac smietanke, sol, pieprz. Zagotowac, zdjac z ognia, dodac whisky, wymieszac.5. Mieso pokroic w plastry, przelozyc na polmisek, polac sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 78.
akas