Od 8 miesiąca (zgnieciona)Wystarcza na 2,5 litraNadaje się do zamrożenia
1 łyżka oliwy z oliwek2 średnie cebule, obrane i posiekane2 gałązki selera, przycięte i posiekane6 średnich ziemniaków, obranych6 średnich marchewek, obranych2,2 litra wywaru z warzyw (strona 33)225g czerwonej soczewicy, przepłukanej pod zimną bieżącą wodą1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół1 mała rzepa, obrana2-3 łyżki przecieru pomidorowego1 średni por, umyty i posiekany
• Podgrzej oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, dodaj cebulę, podsmażprzez 2-3 minuty, dodaj seler, jednego pokrojonego w kostkęziemniaka i jedną pociętą w plasterki marchewkę i smaż przez kolejne3-4 minuty.• Dodaj wywar, soczewicę i zioła, zagotuj i gotuj na wolnym ogniuprzez 20 minut. Zdejmij z ognia, by zupa przestygła i przetrzyj ją na gładkąkonsystencję.• Pozostałe marchewki, ziemniaki i rzepę pokrój równej wielkości kostkęi dodaj do przetartej zupy.• Zagotuj, dodaj przecier pomidorowy i por, gotuj na wolnym ogniuprzez 20-30 minut.
"Książka kucharska dla maluchow i niemowląt" Gina Ford
syza7