Chatka z piernika i śnieg z ciepłych lodów Składniki na piernik:50 dag mąki20 dag miodu20 dag cukru pudru
12 dag margarynyJajko1 łyżeczka sodySólEwentualnie przyprawa do piernika
Składniki na karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody
Składniki na ciepłe lody:4 białka4 szklanki cukru1 szklanka wody1 łyżka octukwasek cytrynowy
Wykonanie piernika:Mąkę i sodę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Miód podgrzać z cukrem i ewentualnie przyprawą do piernika. Przestudzony wlać do mąki, dodać sól, jajko i rozpuszczoną przestudzoną margarynę. Wyrobić aż powstanie jednolite ciasto, rozwałkować je na grubość 1/2 cm, z ciasta wyciąć podłogę, ściany i dach chatki, a także komin i płotek, w ścianach wyciąć okna i drzwi (można też ich nie wycinać, a później narysować). Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec około 15-20 minut w 180 stopniach, ostudzić by domek był kształtny, ściany z ciasta należy wyciąć, korzystając z przygotowanych wcześniej szablonów. Wykonanie karmelu:Cukier rozpuścić na małym ogniu, aż zbrązowieje i powstanie karmel.Wykonanie ciepłych lodów:Cukier, wodę i ocet wymieszać, rozpuścić aż powstawać będą nitki (kroplę rozpuszczonej masy kładziemy na zwilżone zimną wodą palce, złączmy je i staramy się rozciągnąć masę. jeśli to nam się uda i powstaną "nitki" to masa jest gotowa). Białka ubić na sztywną pianę. postawić je na parze i ubijać dodając po troszku masę cukrową. Dodać szczyptę kwasku cytrynowego i dalej ubijać, aż masa zacznie robić się krucha.Ściany chatki sklejać gorącym karmelem. Domek przybrać lodami
syza7