Oponki.doc

(26 KB) Pobierz
Oponki

Oponki

Składniki:
- 1/2 kg twarogu,
- 50 dkg mąki,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 jajka,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka sody oczyszczonej.

Wykonanie:

Na stolnicy posiekać nożem a potem zagnieść wszystkie składniki. Nastepnie rozwałkować na średnią grubość ciasto. Po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka. A potem jeszcze w środku kółka wyciąć mniejsze kółeczko np. zakrętką od butelki. Smażyć w rozgrzanym oleju w garnku jak pączki. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony, aby się nie spaliły. Na koniec posypać cukrem pudrem. Mogą zastąpić małe "conieco" do kawy, lub podawać na deser po obiedzie. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin