Gyros zapiekanka w sosie
Składniki
· 500 g filetów z piersi kurczaka lub cielęciny
· przyprawa do gyrosa
· oliwa z oliwek
· 1 cebula
· 2 ząbki czosnku
· 2 czerwone papryki
· 250 g pieczarek
· olej słonecznikowy
· 200 ml słodkiej śmietanki (30 - 36%)
· 200 g kwaśnej śmietany
· 3 łyżki Metaxy (można zastąpić Brandy)
· 3 łyżki przecieru pomidorowego
· 200 g startego zółtego sera
· 1,5 łyżki cukru
· przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku (ostra i łagodna)
Mięso pokroić w cieniutkie paseczki. Zalać niewielką ilością oliwy i doprawić przyprawą do Gyrosa. Cebulkę drobno posiekać wraz z czosnkiem. Podsmażyć razem na oleju na głębokiej patelni z przykrywką.Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne. Pokroić w dość drobną kostkę. Pieczarki umyć, obrać ze skóry
i odkroić nóżki. Pokroić w plasterki, a następnie przekroić jeszcze na pół. Dodać paprykę i grzyby
do cebulki. Dusić razem, aż nie odparuje cały płyn.Na drugiej patelni (bez dodatku tłuszczu) obsmażyć mięso. Dodać do warzyw.Wlać śmietanę, śmietankę, przecier pomidorowy i Metaxę. Dusić razem około minuty.Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.Piekarnik rozgrzać do 200oC. Całość z patelni przelać do żaroodpornego naczynia i posypać startym serem. Zapiekać, aż ser się roztopi i zrumieni.Najlepiej podawać z frytkami lyb pitą i sosem tzatziki (jogurt
grecki 400g, 4 ząbki czosnku, ogórek, sól, pieprz.
stachowiak671