Przepisy z programu
„Rewolucja na talerzu”
SEZON I
Spis treści
Ciasto czekoladowe 3
Sernik pieczony w kąpieli wodnej 5
Ciasto drożdżowe z owocami 7
Schab w panierce z pieczonymi ziemniakami i surówką 9
Sznycle w jogurcie z sałatą 11
Schab w pistacjach z surówką z marchewki 13
Rosół z lanymi kluskami 15
Rosół z pulpecikami 17
Wietnamski rosół Pho 19
Mielone z udźca indyka z ziemniakami i burakami 21
Ekspresowe mielone z piersi kurczaka 23
Mielone z wołowiny z fetą 25
Krokiety z kapustą i grzybami 27
Krokiety z grillowanymi warzywami 29
Krokiety gryczane z halibutem 31
Spagetti a'la bologne 33
Razowe penne z ciecierzycą 35
Spagetti durum z owocami morza 37
"Szynka" z indyka 39
Pierś z kurczaka 41
Wędzony rostbef 43
Chleb razowy na drożdżach 45
Chleb żytni razowy na zakwasie 47
Słodkie bułeczki orkiszowe 49
CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
na ciasto: 3 tabliczki czekolady 2 łyżki miodu 6 jaj 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka z jednej pomarańczy szczypta soli na polewę: 1 pomarańcza 1 łyżka miodu 50 ml sherry Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.
SERNIK pieczony w kąpieli wodnej
800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu) 3 jaja 1/2 szklanki cukru. 1 laska wanilii truskawki Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło. Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić. Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
CIASTO drożdżowe z owocami
1 paczka suchych drożdży (7 g) 300 g przesianej pszennej mąki z pełnego przemiału 100 g przesianej pszennej mąki typ 500 100 ml ciepłej wody 100 ml oleju rzepakowego 1/2 szklanki miodu 1 banan 10 namoczonych moreli 150 g jagód Mąkę i drożdże wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej rzepakowy i miód. Wyrobić. Zmiksować banana i namoczone morele. Dodać do ciasta i ponownie dobrze wyrobić. Wsypać jagody i zagnieść delikatnie. Wyłożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 1h.
SCHAB W PANIERCE Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ
2 kotlety 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego białko z jajka 4 ziemniaki oliwa świeży rozmaryn pieprz i sól na surówkę: 200g kiszonej kapusty 1/4 małej czerwonej cebuli 1 gruszka 1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka oleju orzechowego garść żurawiny sól i pieprz Ziemniaki pokroić na ćwiartki, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą, posypać rozmarynem. Popieprzyć i posolić. Kotlety delikatnie rozbić przez folię, przyprawić solą i pieprzem. Panierować w roztrzepanym białku i zmielonym siemieniu lnianym, następnie ułożyć na posmarowanej oliwą kratce do pieczenia. Ziemniaki wstawić na dół piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach wsunąć do piekarnika na środkową szynę kotlety na kratce. Piec jeszcze przez 15 minut w termoobiegu. Kapustę przesiekać, pokroić cebulę, zetrzeć gruszkę i dodać żurawinę. Dodać olej, orzechy, sól i pieprz, wymieszać.
SZNYCLE W JOGURCIE Z SAŁATĄ
2 sznycle cielęce 1 ząbek czosnku 4 czubate łyżki gęstego jogurtu pół łyżeczki mielonego kuminu szczypta chilli w proszku sól i pieprz na sałatę: mieszane sałaty kiełki słonecznika i lucerny pół ząbka czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy pół łyżeczki musztardy szczypta brązowego cukru sól i pieprz Przygotować marynatę. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, chilli, kuminem, solą i pieprzem. Mięso delikatnie rozbić przez folię, pokroić w paski i zanurzyć w marynacie. Odstawić na minimum 2 godziny. Przygotować sos vinegrate. Do słoika wlać oliwę, sok z cytryny, musztardę, dodać cukier, wycisnąć ząbek czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Słoik zakręcić i shakować aż do powstania gładkiej emulsji. Mięso smażyć na patelni grillowej. Mix sałat wymieszać z vinagratem, posypać kiełkami słonecznika i lucerny, na wierzchu ułożyć usmażone mięso.
SCHAB W PISTACJACH Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI
2 kotlety schabowe sok z jednej limonki skórka otarta z jednej limonki kawałek świeżego imbiru (2 cm) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oliwy 1 białko garść utłuczonych pistacji sól i pieprz na surówkę: 4 słodkie marchewki 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny pęczek natki pietruszki 1 łyżka oliwy sól i pieprz Przygotować marynatę. Zetrzeć imbir i skórkę z limonki, połączyć z sokiem z limonki i miodem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Mięso rozbić przez folię i włożyć do marynaty, odstawić na minimum 1 godzinę. Przygotować surówkę. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, wycisnąć czosnek, dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Posiekać natkę, dodać do surówki. Zamarynowane mięso panierować w białku i w pistacjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Piec z termoobiegiem.
ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI
na wywar: 250 g udźca z indyka włoszczyzna bez kapusty 1 ząbek czosnku 1 cebula natka pietruszki natka lubczyku listki laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól na kluski: 2 białka ¼ szklanki mąki typu 2000 Obrać warzywa. Do garnka wrzucić mięso i obraną włoszczyznę, dodać przyprawy, zalać wodą. Im więcej dodamy warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny. Odcedzić. Rozdzielić jajka. Ukręcić kluski z białka i mąki. Kluski lać do wrzącego rosołu za pomocą widelca.
...
jkl32