18_fizjo ukl. pokarmowy.pdf

(143 KB) Pobierz
Microsoft Word - 18_fizjo - ukl. pokarmowy.doc
Aleksandra Skrzy ń ska
Ć WICZENIE 18
FIZJOLOGIA UKŁADU TRAWIENIA. PRZEMIANA MATERII.
Motoryka przewodu pokarmowego:
Podstawowym mechanizmem, który kontroluje skurcze mi ęś niowe jest:
BER (podstawowy rytm elektryczny, fale wolne) – s ą to cykliczne wahania potencjału błony
komórkowej w kierunku depolaryzacji lub hiperpolaryzacji. Ich ź ródłem s ą komórki
mi ęś niowe o niestałym potencjale błonowym zwane „komórkami rozrusznikowymi”. Chodzi
o to, Ŝ e BER sam z siebie nie wywołuje potencjału czynno ś ciowego, ale czyni błon ę
komórkow ą mi ęś ni bardziej podatn ą na inne bod ź ce.
Powstałe pobudzenie rozprzestrzenia si ę przez niskooporowe zł ą cza (koneksony) wzdłu Ŝ całej
warstwy podłu Ŝ nej. Ten przepływ pr ą du indukuje natomiast pr ą dy elektroniczne w
wewn ę trznej warstwie okr ęŜ nej.
Bod ź cem, który mo Ŝ e wywoła potencjał czynno ś ciowy mo Ŝ e by ć np.:
mechaniczne rozci ą gniecie
impulsy nerwowe
hormony przewodu pokarmowego
Siła skurczu zale Ŝ y od amplitudy i liczby tych potencjałów czynno ś ciowych oraz jest
wynikiem chwilowego zwi ę kszenia przewodno ś ci błony komórek mi ęś niowych dla jonów
Ca 2+ ( jak pami ę tamy to podwy Ŝ szenie st ęŜ enia Ca 2+ w cytoplazmie powoduje skurcz).
Charakter skurczów mi ęś ni przewodu pokarmowego mo Ŝ e by ć dwojaki:
skurcze toniczne (długotrwały wzrost napi ę cia i stały przykurcz) charakterystyczne dla
zwieraczy
skurcze rytmiczne (fazowe) zachodz ą w obwodowej cz ęś ci przełyku, w Ŝ ą dku i
jelicie cienkim, polegaj ą na szybkich skurczach i rozkurczach i odpowiadaj ą za
czynno ś ci takie jak mieszanie pokarmu i przesuwanie tre ś ci pokarmowej do dalszych
odcinków.
ś ucie:
Dochodzi do rozdrobnienia pokarmu, co umo Ŝ liwia jego rozpad enzymatyczny w dalszych
odcinkach przewodu pokarmowego.
W czasie Ŝ ucia składniki chemiczne pokarmu dra Ŝ ni ą receptory smakowe, co prowadzi do
powstania wra Ŝ e ń smakowych oraz odruchowego wydzielania soków trawiennych, zwłaszcza
ś liny, soku Ŝ ą dkowego i trzustkowego.
O ś rodek integracyjny odruchowej regulacji aktu Ŝ ucia znajduje si ę w tworze siatkowatym
pnia mózgu.
1
Fazy cyklu Ŝ ucia:
1. przygotowawcza
2. zetkni ę cie szcz ę k z k ę sem pokarmowym
3. mia Ŝ d Ŝ enie pokarmu
4. rozcieranie pokarmu miedzy z ę bami
5. ko ń cowe centralne zamkni ę cie szcz ę k
Połykanie:
3 fazy połykania:
1. faza ustna ma charakter dowolny, pozostaje pod kontrol ą okolic ruchowych kory
mózgowej. Dzi ę ki ruchom j ę zyka i policzków k ę s pokarmowy zostaje przesuni ę ty
ku tyłowi, a potem do cz ęś ci ustnej gardła.
Odruchowo nast ę puje tutaj:
podniesienie i napi ę cie podniebienia mi ę kkiego (co zamyka drog ę do jamy
nosowej)
zbli Ŝ enie do siebie łuków podniebiennych, oddzielenie gardła od jamy ustnej
uniesienie krtani, przykrycie jej przez gło ś ni ę i zamkni ę cie szpary głosowej
2. faza gardłowa jest koordynowana przez o ś rodek połykania w tworze siatkowatym
w rdzeniu przedłu Ŝ onym. Pokarm przesuwa si ę przez gardło dzi ę ki skurczom
okr ęŜ nym mi ęś ni gardła i jednoczesnemu rozkurczowi zwieracza gardłowo –
przełykowego. Kolejne skurcze mi ęś ni okr ęŜ nych gardła wywołuj ą fal ę
perystaltyczn ą poł ą czon ą ze wzrostem ci ś nienia w gardle do 10 kPa.
Po przej ś ciu pokarmu do przełyku zamyka si ę zwieracz gardłowo – przełykowy,
krta ń przesuwa si ę ku dołowi, rozszerza si ę szpara gło ś ni i zostaje przywrócone
oddychanie.
3. faza przełykowa, tak Ŝ e kontrolowana jest przez twór siatkowaty w rdzeniu
przedłu Ŝ onym. K ę s pokarmowy przechodzi przez przełyk dzi ę ki fali
perystaltycznej b ę d ą cej kontynuacj ą fali perystaltycznej gardła. Siła skurczów jest
proporcjonalna do wielko ś ci k ę sa pokarmowego.
Przełyk:
Funkcjonalnie dzieli si ę na 3 cz ęś ci:
• górn ą – tu Ŝ poni Ŝ ej zwieracza gardłowo – przełykowego
ś rodkow ą – trzon przełyku
doln ą – zwieracz wpustu zwany tak Ŝ e zwieraczem dolnym przełyku
Ci ś nienie trzonu przełyku w stanie spoczynku równe jest ci ś nieniu ś ródpiersiowemu, czyli
5-10 cm H 2 o (0,5-1 kPa), czyli jest poni Ŝ ej ci ś nienia atmosferycznego i wykazuje wahania
oddechowe.
UWAGA! W cz ęś ci podprzeponowej ci ś nienie jest ju Ŝ wy Ŝ sze od atmosferycznego. Punkt
odwrócenia ci ś nie ń znajduje si ę na wysoko ś ci rozworu przełykowego.
Zespół połykania:
W czasie połykania w przełyku wyst ę puje szereg kolejnych charakterystycznych zmian
ci ś nienia
2
1. chwilowy spadek ci ś nienia w zwieraczu gardłowo – przełykowym (umo Ŝ liwia to
przej ś cie pokarmu z gardła do przełyku)
2. przej ś ciowy wzrost ci ś nienia w zwieraczu do ok. 10kPa
3. powrót ci ś nienia do warto ś ci spoczynkowej
Te zmiany rozpoczynaj ą fal ę perystaltyczn ą , która w ę druje przez trzon przełyku
wywołuj ą c charakterystyczne zmiany w jego ci ś nieniu zwane wła ś nie zespołem
połykania.
Perystaltyka pierwotna to kontynuacja fali perystaltycznej gardła (kontrolowana jest przez
n. bł ę dny).
Perystaltyka wtórna jest wynikiem zatrzymania si ę resztek pokarmowych w przełyku po
przej ś ciu perystaltyki pierwotnej i mo Ŝ e rozpocz ąć si ę w dowolnym odcinku
(odpowiedzialne s ą za ni ą sploty ś ród ś cienne autonomiczne). W chwili, gdy fala
perystaltyczna przechodzi przez doln ą cz ęść przełyku jego zwieracz dolny (wpust) ulega
odruchowemu rozkurczowi i ci ś nienie w nim spada, ale nigdy nie poni Ŝ ej Ŝ ą dkowego.
Po przej ś ciu pokarmu ci ś nienie to lekko wzrasta by po chwili wróci ć do normy.
Mechanizmy zamykaj ą ce wpust:
1. toniczny skurcz dolnego zwieracza przełyku
2. mechanizm zastawkowy pomi ę dzy przełykiem a Ŝ ą dkiem (k ą t Hisa)
3. ucisk przełyku przez odnogi mi ęś nia przepony
4. bierny ucisk ci ś nienia ś ródbrzusznego na dolny podprzeponowy odcinek przełyku
Przyjmuje si ę , Ŝ e spoczynkowe napi ę cie zwieracza jest pochodzenia biogennego i nie zale Ŝ y
ani od hormonów ani od nerwów. S ą jednak czynniki modyfikuj ą ce to napi ę cie, np.:
• nerwy bł ę dne działaj ą hamuj ą co i warunkuj ą rozkurcz zwieracza
zachodz ą cy typowo w czasie przechodzenia fali perystaltycznej przez
doln ą cz ęść przełyku
• nerwy współczulne wzmagaj ą skurcze
ś ród ś cienne sploty autonomiczne
ś ą dek:
W podziale czynno ś ciowym rozró Ŝ niamy: dno, trzon i cz ęść od ź wiernikow ą . ś ą dek jest
oddzielony od reszty przewodu pokarmowego od góry dolnym zwieraczem przełyku, a od
dołu przez od ź wiernik.
ś ą dek unerwiony jest przez włókna przywspółczulne pochodz ą ce z nerwu bł ę dnego i
współczulne z piersiowych nerwów rdzeniowych (Th 6 – Th 10 ).
Neurony pozazwojowe (przywspółczulne) le Ŝą w splotach ś ród ś ciennych Ŝ ą dka. Maj ą
charakter cholinergiczny lup peptydergiczny (purynergiczny) a wi ę c mog ą uwalnia ć Ach,
VIP, substancj ę P, somatostatyn ę , peptyd uwalniaj ą cy gastryn ę (GIP) i ATP.
Czucie bólu jest przewodzone głównie układem współczulnym, dlatego wagotomia w
niewielkim tylko stopniu wpływa na bóle Ŝ ą dka.
Włókna n. bł ę dnego mog ą zarówno pobudza ć jak i hamowa ć => istniej ą 2 rodzaje włókien:
3
hormony Ŝ ą dkowo – jelitowe
pobudzaj ą ce – maj ą ni Ŝ szy próg pobudliwo ś ci, działaj ą przede wszystkim na dystaln ą
cz ęść Ŝ ą dka
hamuj ą ce – to głównie włókna peptydergiczne, purynergiczne i nitroergiczne, maj ą
wy Ŝ szy próg pobudliwo ś ci i hamuj ą motoryk ę głównie cz ęś ci proksymalnej
Aktywno ść skurczowa Ŝ ą dka wykazuje trzy rodzaje fal typu I, II, III
fale typu I i II s ą wynikiem rytmicznych, okr ęŜ nych skurczów mi ęś niówki, które
przesuwaj ą si ę w postaci fal perystaltycznych w kierunku od ź wiernika
fale typu III s ą skurczami tonicznymi obejmuj ą cymi szerszy segment Ŝ ą dka i
trwaj ą cymi ok. 1 min.
W okresie mi ę dzytrawiennym pusty Ŝ ą dek wykazuje stosunkowo niewielk ą aktywno ść
ruchow ą . W okresie głodu wzrasta cz ę stotliwo ść i amplituda fal typu I i II, które s ą opisywane
jako tzw. skurcze głodowe Ŝ ą dka. (Podawanie do Ŝ ylnie glukozy hamuje motoryk ę Ŝ ą dka u
głodzonych ludzi i zwierz ą t)
MMC – mi ę dzytrawienne w ę druj ą ce kompleksy bioelektryczne, s ą odpowiedzialne za
usuwanie resztek pokarmowych z Ŝ ą dka w okresie mi ę dzytrawiennym (analogicznie jest w
jelitach). MMC stanowi ą fal ę perystaltyczn ą , która zaczyna si ę na wysoko ś ci przełyku i
w ę druje przez cały przewód pokarmowy. Pojawiaj ą si ę co 60 – 90 min w okresie
mi ę dzytrawiennym.
Hormon motylina uwalniany z komórek wewn ą trzwydzielniczych jelita cienkiego zwi ę ksza
sił ę MMC.
Retropulsja – s ą to ruchy miazgi pokarmowej do przodu i do tyłu spowodowane jej
napieraniem na zamkni ę ty zwieracz od ź wiernika.
Pokarm, który przedostanie si ę do Ŝ ą dka gromadzony jest w dnie. Czas przebywania tego
pokarmu zale Ŝ y od rodzaju i konsystencji i wynosi ś rednio 1-3 h.
im wi ę cej pokarmu tym szybsze jest opró Ŝ nianie
pokarmy płynne przedostaj ą si ę do dwunastnicy szybciej ni Ŝ pokarmy stałe
najkrócej w Ŝ ą dku przebywa pokarm białkowy
najdłu Ŝ ej tłuszczowy
tłuszcze i w ę glowodany zwalniaj ą proces opró Ŝ niania
Wa Ŝ niejsze czynniki reguluj ą ce motoryk ę Ŝ ą dka:
A) pobudzaj ą ce:
nerwowe – układ przywspółczulny (w trakcie opró Ŝ niania si ę Ŝ ą dka)
humoralne – hormony Ŝ ą dkowo – jelitowe: gastryna, motylina
czynniki mechaniczne – pokarm
B) Hamuj ą ce:
nerwowe – układ przywspółczulny (w trakcie wypełniania Ŝ ą dka)
odruchy ś ród ś cienne
humoralne – hormony Ŝ ą dkowo – jelitowe: sekretna, cholecystokinina, glukagon
Jelito cienkie:
Składa si ę z dwunastnicy, jelita czczego ( 2 / 5 ) i jelita kr ę tego ( 3 / 5 ). Pocz ą tek jelita zamkni ę ty
jest przez zwieracz od ź wiernikowy a koniec przez zwieracz kr ę tniczo – k ą tniczy.
S ą 3 warstwy błony mie ś niowej:
4
zewn ę trzna podłu Ŝ na
wewnetrzna okr ęŜ na
warstwa mi ęś niowa błony ś luzowej
Unerwienie jest:
zewn ę trzne przez nerwy autonomiczne - przedzwojowe gał ą zki nerwu bł ę dnego i
nerwów współczulnych a pozazwojowe to gał ą zki włókien przywspółczulnych i
współczulnych pochodz ą cych ze splotu trzewnego i krezkowego górnego
wewn ę trzne – sploty ś ród ś cienne
Czas przebywanie pokarmu w jelicie cienkim wynosi ś rednio 7-10 godz.
Błona mi ęś niowa jelita cienkiego wykazuje 2 rodzaje skurczów:
odcinkowe (segmentowe, niepropulsywne) maja charakter biogenny, polegaj ą na
okr ęŜ nych skurczach dziel ą cych jelito na wiele segmentów. Skurcze odcinkowe
przebiegaj ą jednocze ś nie ze skurczami kosmków jelitowych. Ich funkcja polega na
dokładnym mieszaniu miazgi pokarmowej z sokami trawiennymi i zapewnieniu
kontaktu z powierzchni ą absorbcyjn ą ś luzówki jelit.
Perystaltyczne (robaczkowe, propulsywne) przesuwaj ą si ę naprzód w postaci fali
okr ęŜ nego skurczu obejmuj ą cego odcinek 2-3 cm. S ą wynikiem miejscowego odruchu
obejmuj ą cego ś ród ś cienne sploty jelitowe.
Prawo jelit:
Pobudzenie jelita w jakim ś punkcie wywołuje skurcz powy Ŝ ej i rozkurcz poni Ŝ ej.
Wa Ŝ niejsze czynniki reguluj ą ce motoryk ę jelit:
A) Pobudzaj ą ce
Wzmo Ŝ enie napi ę cia układu przywspółczulnego
Odruch Ŝ ą dkowo – kr ę tniczy (perystaltyka jelit zostaje pobudzona w wyniku
rozci ą gania Ŝ ą dka)
Hormony jelitowe: gastryna, cholecystokinina, motylina, PGE
B) Hamuj ą ce
Wzmo Ŝ enie napi ę cia układu współczulnego
Odruchy:
- kr ę tniczo – Ŝ ą dkowy (głównie polega on na zahamowaniu motoryki
Ŝ ą dka w wyniku rozci ą gania jelita kr ę tego)
- jelitowo – jelitowy (powstaje przy rozci ą ganiu, ucisku lub uszkodzeniu jelita
np. w czasie zabiegu chirurgicznego, zaanga Ŝ owane s ą w to nerwy
współczulne)
Hormony jelitowe: sekretyna, Ŝ ą dkowy peptyd hamuj ą cy (GIP), wazoaktywny
peptyd hamuj ą cy (VIP), PGE, PGI
Zwieracz kr ę tniczo – katniczy:
Wyst ę puje tu toniczny skurcz warstwy okr ęŜ nej. Gastryna rozlu ź nia zwieracz ułatwiaj ą c
opró Ŝ nianie zawarto ś ci jelita kr ę tego.
Jelito grube:
Składa si ę z :
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin