18_fizjo ukl. pokarmowy.pdf
(
143 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - 18_fizjo - ukl. pokarmowy.doc
Aleksandra Skrzy
ń
ska
Ć
WICZENIE 18
FIZJOLOGIA UKŁADU TRAWIENIA. PRZEMIANA MATERII.
Motoryka przewodu pokarmowego:
Podstawowym mechanizmem, który kontroluje skurcze mi
ęś
niowe jest:
BER
(podstawowy rytm elektryczny, fale wolne) – s
ą
to cykliczne wahania potencjału błony
komórkowej w kierunku depolaryzacji lub hiperpolaryzacji. Ich
ź
ródłem s
ą
komórki
mi
ęś
niowe o niestałym potencjale błonowym zwane „komórkami rozrusznikowymi”. Chodzi
o to,
Ŝ
e BER sam z siebie nie wywołuje potencjału czynno
ś
ciowego, ale czyni błon
ę
komórkow
ą
mi
ęś
ni bardziej podatn
ą
na inne bod
ź
ce.
Powstałe pobudzenie rozprzestrzenia si
ę
przez niskooporowe zł
ą
cza (koneksony) wzdłu
Ŝ
całej
warstwy podłu
Ŝ
nej. Ten przepływ pr
ą
du indukuje natomiast pr
ą
dy elektroniczne w
wewn
ę
trznej warstwie okr
ęŜ
nej.
Bod
ź
cem, który mo
Ŝ
e wywoła potencjał czynno
ś
ciowy mo
Ŝ
e by
ć
np.:
•
mechaniczne rozci
ą
gniecie
•
impulsy nerwowe
•
hormony przewodu pokarmowego
Siła skurczu zale
Ŝ
y od amplitudy i liczby tych potencjałów czynno
ś
ciowych oraz jest
wynikiem chwilowego zwi
ę
kszenia przewodno
ś
ci błony komórek mi
ęś
niowych dla jonów
Ca
2+
( jak pami
ę
tamy to podwy
Ŝ
szenie st
ęŜ
enia Ca
2+
w cytoplazmie powoduje skurcz).
Charakter skurczów mi
ęś
ni przewodu pokarmowego mo
Ŝ
e by
ć
dwojaki:
•
skurcze toniczne (długotrwały wzrost napi
ę
cia i stały przykurcz) charakterystyczne dla
zwieraczy
•
skurcze rytmiczne (fazowe) zachodz
ą
w obwodowej cz
ęś
ci przełyku, w
Ŝ
oł
ą
dku i
jelicie cienkim, polegaj
ą
na szybkich skurczach i rozkurczach i odpowiadaj
ą
za
czynno
ś
ci takie jak mieszanie pokarmu i przesuwanie tre
ś
ci pokarmowej do dalszych
odcinków.
ś
ucie:
Dochodzi do rozdrobnienia pokarmu, co umo
Ŝ
liwia jego rozpad enzymatyczny w dalszych
odcinkach przewodu pokarmowego.
W czasie
Ŝ
ucia składniki chemiczne pokarmu dra
Ŝ
ni
ą
receptory smakowe, co prowadzi do
powstania wra
Ŝ
e
ń
smakowych oraz odruchowego wydzielania soków trawiennych, zwłaszcza
ś
liny, soku
Ŝ
oł
ą
dkowego i trzustkowego.
O
ś
rodek integracyjny odruchowej regulacji aktu
Ŝ
ucia znajduje si
ę
w tworze siatkowatym
pnia mózgu.
1
Fazy cyklu
Ŝ
ucia:
1. przygotowawcza
2. zetkni
ę
cie szcz
ę
k z k
ę
sem pokarmowym
3. mia
Ŝ
d
Ŝ
enie pokarmu
4. rozcieranie pokarmu miedzy z
ę
bami
5. ko
ń
cowe centralne zamkni
ę
cie szcz
ę
k
Połykanie:
3 fazy połykania:
1. faza ustna ma charakter dowolny, pozostaje pod kontrol
ą
okolic ruchowych kory
mózgowej. Dzi
ę
ki ruchom j
ę
zyka i policzków k
ę
s pokarmowy zostaje przesuni
ę
ty
ku tyłowi, a potem do cz
ęś
ci ustnej gardła.
Odruchowo nast
ę
puje tutaj:
•
podniesienie i napi
ę
cie podniebienia mi
ę
kkiego (co zamyka drog
ę
do jamy
nosowej)
•
zbli
Ŝ
enie do siebie łuków podniebiennych, oddzielenie gardła od jamy ustnej
•
uniesienie krtani, przykrycie jej przez gło
ś
ni
ę
i zamkni
ę
cie szpary głosowej
2. faza gardłowa jest koordynowana przez o
ś
rodek połykania w tworze siatkowatym
w rdzeniu przedłu
Ŝ
onym. Pokarm przesuwa si
ę
przez gardło dzi
ę
ki skurczom
okr
ęŜ
nym mi
ęś
ni gardła i jednoczesnemu rozkurczowi zwieracza gardłowo –
przełykowego. Kolejne skurcze mi
ęś
ni okr
ęŜ
nych gardła wywołuj
ą
fal
ę
perystaltyczn
ą
poł
ą
czon
ą
ze wzrostem ci
ś
nienia w gardle do 10 kPa.
Po przej
ś
ciu pokarmu do przełyku zamyka si
ę
zwieracz gardłowo – przełykowy,
krta
ń
przesuwa si
ę
ku dołowi, rozszerza si
ę
szpara gło
ś
ni i zostaje przywrócone
oddychanie.
3. faza przełykowa, tak
Ŝ
e kontrolowana jest przez twór siatkowaty w rdzeniu
przedłu
Ŝ
onym. K
ę
s pokarmowy przechodzi przez przełyk dzi
ę
ki fali
perystaltycznej b
ę
d
ą
cej kontynuacj
ą
fali perystaltycznej gardła. Siła skurczów jest
proporcjonalna do wielko
ś
ci k
ę
sa pokarmowego.
Przełyk:
Funkcjonalnie dzieli si
ę
na 3 cz
ęś
ci:
• górn
ą
– tu
Ŝ
poni
Ŝ
ej zwieracza gardłowo – przełykowego
•
ś
rodkow
ą
– trzon przełyku
•
doln
ą
– zwieracz wpustu zwany tak
Ŝ
e zwieraczem dolnym przełyku
Ci
ś
nienie trzonu przełyku w stanie spoczynku równe jest ci
ś
nieniu
ś
ródpiersiowemu, czyli
5-10 cm H
2
o (0,5-1 kPa), czyli jest poni
Ŝ
ej ci
ś
nienia atmosferycznego i wykazuje wahania
oddechowe.
UWAGA! W cz
ęś
ci podprzeponowej ci
ś
nienie jest ju
Ŝ
wy
Ŝ
sze od atmosferycznego. Punkt
odwrócenia ci
ś
nie
ń
znajduje si
ę
na wysoko
ś
ci rozworu przełykowego.
Zespół połykania:
W czasie połykania w przełyku wyst
ę
puje szereg kolejnych charakterystycznych zmian
ci
ś
nienia
2
1. chwilowy spadek ci
ś
nienia w zwieraczu gardłowo – przełykowym (umo
Ŝ
liwia to
przej
ś
cie pokarmu z gardła do przełyku)
2. przej
ś
ciowy wzrost ci
ś
nienia w zwieraczu do ok. 10kPa
3. powrót ci
ś
nienia do warto
ś
ci spoczynkowej
Te zmiany rozpoczynaj
ą
fal
ę
perystaltyczn
ą
, która w
ę
druje przez trzon przełyku
wywołuj
ą
c charakterystyczne zmiany w jego ci
ś
nieniu zwane wła
ś
nie zespołem
połykania.
Perystaltyka pierwotna to kontynuacja fali perystaltycznej gardła (kontrolowana jest przez
n. bł
ę
dny).
Perystaltyka wtórna jest wynikiem zatrzymania si
ę
resztek pokarmowych w przełyku po
przej
ś
ciu perystaltyki pierwotnej i mo
Ŝ
e rozpocz
ąć
si
ę
w dowolnym odcinku
(odpowiedzialne s
ą
za ni
ą
sploty
ś
ród
ś
cienne autonomiczne). W chwili, gdy fala
perystaltyczna przechodzi przez doln
ą
cz
ęść
przełyku jego zwieracz dolny (wpust) ulega
odruchowemu rozkurczowi i ci
ś
nienie w nim spada, ale nigdy nie poni
Ŝ
ej
Ŝ
oł
ą
dkowego.
Po przej
ś
ciu pokarmu ci
ś
nienie to lekko wzrasta by po chwili wróci
ć
do normy.
Mechanizmy zamykaj
ą
ce wpust:
1. toniczny skurcz dolnego zwieracza przełyku
2. mechanizm zastawkowy pomi
ę
dzy przełykiem a
Ŝ
oł
ą
dkiem (k
ą
t Hisa)
3. ucisk przełyku przez odnogi mi
ęś
nia przepony
4. bierny ucisk ci
ś
nienia
ś
ródbrzusznego na dolny podprzeponowy odcinek przełyku
Przyjmuje si
ę
,
Ŝ
e spoczynkowe napi
ę
cie zwieracza jest pochodzenia biogennego i nie zale
Ŝ
y
ani od hormonów ani od nerwów. S
ą
jednak czynniki modyfikuj
ą
ce to napi
ę
cie, np.:
• nerwy bł
ę
dne działaj
ą
hamuj
ą
co i warunkuj
ą
rozkurcz zwieracza
zachodz
ą
cy typowo w czasie przechodzenia fali perystaltycznej przez
doln
ą
cz
ęść
przełyku
• nerwy współczulne wzmagaj
ą
skurcze
•
ś
ród
ś
cienne sploty autonomiczne
•
ś
oł
ą
dek:
W podziale czynno
ś
ciowym rozró
Ŝ
niamy: dno, trzon i cz
ęść
od
ź
wiernikow
ą
.
ś
oł
ą
dek jest
oddzielony od reszty przewodu pokarmowego od góry dolnym zwieraczem przełyku, a od
dołu przez od
ź
wiernik.
ś
oł
ą
dek unerwiony jest przez włókna przywspółczulne pochodz
ą
ce z nerwu bł
ę
dnego i
współczulne z piersiowych nerwów rdzeniowych (Th
6
– Th
10
).
Neurony pozazwojowe (przywspółczulne) le
Ŝą
w splotach
ś
ród
ś
ciennych
Ŝ
oł
ą
dka. Maj
ą
charakter cholinergiczny lup peptydergiczny (purynergiczny) a wi
ę
c mog
ą
uwalnia
ć
Ach,
VIP, substancj
ę
P, somatostatyn
ę
, peptyd uwalniaj
ą
cy gastryn
ę
(GIP) i ATP.
Czucie bólu jest przewodzone głównie układem współczulnym, dlatego wagotomia w
niewielkim tylko stopniu wpływa na bóle
Ŝ
oł
ą
dka.
Włókna n. bł
ę
dnego mog
ą
zarówno pobudza
ć
jak i hamowa
ć
=> istniej
ą
2 rodzaje włókien:
•
3
hormony
Ŝ
oł
ą
dkowo – jelitowe
pobudzaj
ą
ce – maj
ą
ni
Ŝ
szy próg pobudliwo
ś
ci, działaj
ą
przede wszystkim na dystaln
ą
cz
ęść
Ŝ
oł
ą
dka
•
hamuj
ą
ce – to głównie włókna peptydergiczne, purynergiczne i nitroergiczne, maj
ą
wy
Ŝ
szy próg pobudliwo
ś
ci i hamuj
ą
motoryk
ę
głównie cz
ęś
ci proksymalnej
Aktywno
ść
skurczowa
Ŝ
oł
ą
dka wykazuje trzy rodzaje fal typu I, II, III
•
fale typu I i II s
ą
wynikiem rytmicznych, okr
ęŜ
nych skurczów mi
ęś
niówki, które
przesuwaj
ą
si
ę
w postaci fal perystaltycznych w kierunku od
ź
wiernika
•
fale typu III s
ą
skurczami tonicznymi obejmuj
ą
cymi szerszy segment
Ŝ
oł
ą
dka i
trwaj
ą
cymi ok. 1 min.
W okresie mi
ę
dzytrawiennym pusty
Ŝ
oł
ą
dek wykazuje stosunkowo niewielk
ą
aktywno
ść
ruchow
ą
. W okresie głodu wzrasta cz
ę
stotliwo
ść
i amplituda fal typu I i II, które s
ą
opisywane
jako tzw. skurcze głodowe
Ŝ
oł
ą
dka. (Podawanie do
Ŝ
ylnie glukozy hamuje motoryk
ę
Ŝ
oł
ą
dka u
głodzonych ludzi i zwierz
ą
t)
MMC
– mi
ę
dzytrawienne w
ę
druj
ą
ce kompleksy bioelektryczne, s
ą
odpowiedzialne za
usuwanie resztek pokarmowych z
Ŝ
oł
ą
dka w okresie mi
ę
dzytrawiennym (analogicznie jest w
jelitach). MMC stanowi
ą
fal
ę
perystaltyczn
ą
, która zaczyna si
ę
na wysoko
ś
ci przełyku i
w
ę
druje przez cały przewód pokarmowy. Pojawiaj
ą
si
ę
co 60 – 90 min w okresie
mi
ę
dzytrawiennym.
Hormon motylina uwalniany z komórek wewn
ą
trzwydzielniczych jelita cienkiego zwi
ę
ksza
sił
ę
MMC.
Retropulsja
– s
ą
to ruchy miazgi pokarmowej do przodu i do tyłu spowodowane jej
napieraniem na zamkni
ę
ty zwieracz od
ź
wiernika.
Pokarm, który przedostanie si
ę
do
Ŝ
oł
ą
dka gromadzony jest w dnie. Czas przebywania tego
pokarmu zale
Ŝ
y od rodzaju i konsystencji i wynosi
ś
rednio 1-3 h.
•
im wi
ę
cej pokarmu tym szybsze jest opró
Ŝ
nianie
•
pokarmy płynne przedostaj
ą
si
ę
do dwunastnicy szybciej ni
Ŝ
pokarmy stałe
•
najkrócej w
Ŝ
oł
ą
dku przebywa pokarm białkowy
•
najdłu
Ŝ
ej tłuszczowy
•
tłuszcze i w
ę
glowodany zwalniaj
ą
proces opró
Ŝ
niania
Wa
Ŝ
niejsze czynniki reguluj
ą
ce motoryk
ę
Ŝ
oł
ą
dka:
A) pobudzaj
ą
ce:
•
nerwowe – układ przywspółczulny (w trakcie opró
Ŝ
niania si
ę
Ŝ
oł
ą
dka)
•
humoralne – hormony
Ŝ
oł
ą
dkowo – jelitowe: gastryna, motylina
•
czynniki mechaniczne – pokarm
B) Hamuj
ą
ce:
•
nerwowe – układ przywspółczulny (w trakcie wypełniania
Ŝ
oł
ą
dka)
•
odruchy
ś
ród
ś
cienne
•
humoralne – hormony
Ŝ
oł
ą
dkowo – jelitowe: sekretna, cholecystokinina, glukagon
Jelito cienkie:
Składa si
ę
z dwunastnicy, jelita czczego (
2
/
5
) i jelita kr
ę
tego (
3
/
5
). Pocz
ą
tek jelita zamkni
ę
ty
jest przez zwieracz od
ź
wiernikowy a koniec przez zwieracz kr
ę
tniczo – k
ą
tniczy.
S
ą
3 warstwy błony mie
ś
niowej:
4
•
zewn
ę
trzna podłu
Ŝ
na
•
wewnetrzna okr
ęŜ
na
•
warstwa mi
ęś
niowa błony
ś
luzowej
Unerwienie jest:
•
zewn
ę
trzne przez nerwy autonomiczne - przedzwojowe gał
ą
zki nerwu bł
ę
dnego i
nerwów współczulnych a pozazwojowe to gał
ą
zki włókien przywspółczulnych i
współczulnych pochodz
ą
cych ze splotu trzewnego i krezkowego górnego
•
wewn
ę
trzne – sploty
ś
ród
ś
cienne
Czas przebywanie pokarmu w jelicie cienkim wynosi
ś
rednio 7-10 godz.
Błona mi
ęś
niowa jelita cienkiego wykazuje 2 rodzaje skurczów:
•
odcinkowe (segmentowe, niepropulsywne) maja charakter biogenny, polegaj
ą
na
okr
ęŜ
nych skurczach dziel
ą
cych jelito na wiele segmentów. Skurcze odcinkowe
przebiegaj
ą
jednocze
ś
nie ze skurczami kosmków jelitowych. Ich funkcja polega na
dokładnym mieszaniu miazgi pokarmowej z sokami trawiennymi i zapewnieniu
kontaktu z powierzchni
ą
absorbcyjn
ą
ś
luzówki jelit.
•
Perystaltyczne (robaczkowe, propulsywne) przesuwaj
ą
si
ę
naprzód w postaci fali
okr
ęŜ
nego skurczu obejmuj
ą
cego odcinek 2-3 cm. S
ą
wynikiem miejscowego odruchu
obejmuj
ą
cego
ś
ród
ś
cienne sploty jelitowe.
Prawo jelit:
Pobudzenie jelita w jakim
ś
punkcie wywołuje skurcz powy
Ŝ
ej i rozkurcz poni
Ŝ
ej.
Wa
Ŝ
niejsze czynniki reguluj
ą
ce motoryk
ę
jelit:
A) Pobudzaj
ą
ce
•
Wzmo
Ŝ
enie napi
ę
cia układu przywspółczulnego
•
Odruch
Ŝ
oł
ą
dkowo – kr
ę
tniczy (perystaltyka jelit zostaje pobudzona w wyniku
rozci
ą
gania
Ŝ
oł
ą
dka)
•
Hormony jelitowe: gastryna, cholecystokinina, motylina, PGE
B) Hamuj
ą
ce
•
Wzmo
Ŝ
enie napi
ę
cia układu współczulnego
•
Odruchy:
- kr
ę
tniczo –
Ŝ
oł
ą
dkowy (głównie polega on na zahamowaniu motoryki
Ŝ
oł
ą
dka w wyniku rozci
ą
gania jelita kr
ę
tego)
- jelitowo – jelitowy (powstaje przy rozci
ą
ganiu, ucisku lub uszkodzeniu jelita
np. w czasie zabiegu chirurgicznego, zaanga
Ŝ
owane s
ą
w to nerwy
współczulne)
•
Hormony jelitowe: sekretyna,
Ŝ
oł
ą
dkowy peptyd hamuj
ą
cy (GIP), wazoaktywny
peptyd hamuj
ą
cy (VIP), PGE, PGI
Zwieracz kr
ę
tniczo – katniczy:
Wyst
ę
puje tu toniczny skurcz warstwy okr
ęŜ
nej. Gastryna rozlu
ź
nia zwieracz ułatwiaj
ą
c
opró
Ŝ
nianie zawarto
ś
ci jelita kr
ę
tego.
Jelito grube:
Składa si
ę
z :
5
Plik z chomika:
que-hiciste
Inne pliki z tego folderu:
buf2.jpg
(5078 KB)
18_fizjo ukl. pokarmowy.pdf
(143 KB)
Anoreksja.ppt
(872 KB)
Anorexia nervosa edited2.ppt
(2401 KB)
buf4
(4976 KB)
Inne foldery tego chomika:
angielski
biochemia
embriologia
giełdy 2 rok zima 2012
histologia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin