Galaretki drobiowe.doc

(21 KB) Pobierz
Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

Składniki:

·        40 dag. piersi z kurczaka

·        2 marchewki

·        kawałek selera

·        ziarna pieprzu i liść laurowy

·        3 łyżki żelatyny

·        sól, pieprz

·        1 puszka kukurydzy konserwowej

·        pół strąka papryki

·        sok z cytryny

Wykonanie:

Mięso pokroić na plastry, marchewki i seler obrać. Mięso i warzywa włożyć do ¾ l. zimnej wody, zagotować. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy, posolić i ugotować do miękkości. Wywar przecedzić. Aby wywar był klarowny należy z białka i octu ubić sztywną pianę, przełożyć do chłodnego wywaru i ponownie podgrzać. Mętny wywar zetnie się razem z białkiem i wypłynie na powierzchnię. Następnie przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Wsypać żelatynę, podgrzewać aż się rozpuści, przyprawić. Do miseczek włożyć kawałki mięsa i warzyw. Zalać wystudzoną galaretą, wstawić do lodówki, by stężała. Można udekorować pomidorem i małymi wiązkami szczypiorku. Porcje galarety układać na liściu sałaty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin