Botanika-palmy.pdf

(43 KB) Pobierz
21714294 UNPDF
Palmy
Rodzina roślin ciepłolubnych (drzewiastych, krzewiastych i lian) rosnących w strefie
międzyzwrotnikowej lub podzwrotnikowej. Liście wachlarzowate, pierzaste, sztywne i
dość długie. Wykorzystywane i uprawiane przez człowieka ze względu na ich
wszechstronne wykorzystanie jako pożywienie i jako budulec.
Areka katechu, palma kapustna, żuwipalma – do 20 m wys., nasiona zwane
pinangami używane do używki – betel.
Arenga słocza cukrowa – do 17 m wys., z soku otrzymuje się wino palmowe i cukier.
Atalia miąglina – owoce – jadalne orzechy kokila, z których wytłacza się jadalny olej.
Daktylowiec właściwy – 20–30 m wys., szeroko uprawiany dla owoców – soczystych
jagód, długości do 7 cm zwanych daktylami, bardzo pożywnych – do 50% cukrów.
Delep – afrykańska odmiana winodania o jadalnych owocach.
Drako smocza palma – o cienkich pędach, otrzymuje się z niej żywicę (tzw. smoczą
krew) używaną do produkcji farb i lakierów.
Dum palma – posiada rozgałęziony pień, owoce jadalne, bielmo nasion bardzo twarde,
tzw. kość słoniowa nadająca się na wyroby galanteryjne.
Euterpa warzywnia – do 30 m wys., młode liście używane są jako smaczna jarzyna.
Euterpa jadalna – do 25 m wys., owoc – ciemnofioletowa jadalna jagoda przerabiana na
soki.
Feniks – do 15 m wys., owoc – soczysta, jadalna, jednonasienna jagoda.
Kalamus rotang – palma – liana osiągająca znaczną długość, owoce – jadalne jagody
wielkości wiśni.
Karłatka palmiczka – 3–5 m wys., jedyna palma europejska, włókno z liści używane
na wyściółkę do miękkich mebli.
Kariota parząca – do 20 m wys., owoce kwaśne i parzące, z rdzenia otrzymuje się
jadalną mączkę – sago.
Kokos kokosowiec – do 30 m wys., uprawiana w całej strefie międzyzwrotnikowej dla
cennych owoców (kokosów) wielkości ludzkiej głowy i wagi do 8 kg. Z owoców uzyskuje
się orzeźwiający napój (tzw. mleczko kokosowe) a z warstwy bielma po wysuszeniu –
koprę – czyli wiórki kokosowe. Z kopry otrzymuje się też smaczny olej.
Kopernikia woskodajna kopernikówka – do 15 m wys., z młodych liści otrzymuje się
wosk zwany karnauba.
Latania – o dużych wachlarzowatych liściach, rośnie na Maskarenach.
Liwistonia – wyniosła palma o lisciach z kolczastymi ogonkami, sadzona jako ozdobna.
Maurycja winodajna – do 35 m wys., po nacięciu pnia otrzymuje się sok, z którego
wyrabia się dobre wino palmowe.
Nipa krzewinkowa tęporośla – o kłodzinie do 1 m wys. i długich do 6 m liściach,
nasiona (niedojrzałe) jadane na surowo lub kandyzowane. Górna skórka liści służy do
owijania cygar.
Olejowiec gwinejski palma oleista – do 10 m wys., owoc – żółtawy pestkowiec
wielkości śliwki zawiera 22–35% oleju, który jest z nich wytłaczany i służy do wyrobu
mydła i świec; olej jadalny pochodzi z nasion.
Rafia palma iglasta, igliszcza – palma iglasta do 8 m wys. o najdłuższych liściach
nawet do 20 m, które dostarczają mocnego włókna zwanego rafią.
Sabal palmetto – do 25 m wys., pąki (tzw. palmowa kapusta) jadalne jako jarzyna, z
owoców otrzymuje się tłuszcz.
Sagownica sagowa – 8–12 m wys., po wydaniu owoców ginie. Z pnia jednej palmy
uzyskuje się do 400 kg drobnoziarnistej skrobiowej mączki sago, bardzo odżywczej.
Seszelska palma lodoicja – prawie wyłącznie na Wyspach Seszelskich, wysoka, o
największych owocach do 60 cm średnicy i kilkunastu kilogramach wagi. Owoce mają
bardzo twardą skorupę i nadają się na wyrób naczyń.
Słoniorośl słoniak – kłodzina do 1,5 m wys., owoc do 20 cm średnicy, zawiera
jajowate nasiona do 4 cm długości, bardzo twarde, stosowane do wyrobu guzików i
drobnych ozdób.
Wachlarzowiec właściwy – do 30 m wys. o potężnym do 12 m wysokości kwiatostanie.
Liście używane na włókno powroźnicze.
Trachykarpus palma chińska – posiada niską kłodzinę, zwana jest też palmą
konopną, dostarcza włókien z liści.
Wilhemka darzyna – do 25 m wys., kilkanaście gatunków. Wilhemka wytworna i
użyteczna dostarczają smacznych owoców jedzonych po ugotowaniu lub usmażeniu.
Winodań wachlarzowata – do 25 m wys., owoce duże do 20 cm średnicy o trzech
pestkach, z których otrzymuje się bardzo smaczny sok, po upieczeniu jadalne lub
przerabiane na ciasto. Drewno twarde do wyrobu mebli.
Woskodrzew – wyniosła palma Ameryki Południowej dostarcza wosku zbieranego z
powierzchni pnia.
Woskowiec – do 15 m wys., owoce jadalne, dostarcza wosku, który powleka młode
liście.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin