Botanika-palmy.pdf
(
43 KB
)
Pobierz
21714294 UNPDF
Palmy
Rodzina roślin ciepłolubnych (drzewiastych, krzewiastych i lian) rosnących w strefie
międzyzwrotnikowej lub podzwrotnikowej. Liście wachlarzowate, pierzaste, sztywne i
dość długie. Wykorzystywane i uprawiane przez człowieka ze względu na ich
wszechstronne wykorzystanie jako pożywienie i jako budulec.
Areka
–
katechu, palma kapustna, żuwipalma
– do 20 m wys., nasiona zwane
pinangami używane do używki – betel.
Arenga
–
słocza cukrowa
– do 17 m wys., z soku otrzymuje się wino palmowe i cukier.
Atalia
–
miąglina
– owoce – jadalne orzechy kokila, z których wytłacza się jadalny olej.
Daktylowiec właściwy
– 20–30 m wys., szeroko uprawiany dla owoców – soczystych
jagód, długości do 7 cm zwanych daktylami, bardzo pożywnych – do 50% cukrów.
Delep
– afrykańska odmiana winodania o jadalnych owocach.
Drako
–
smocza palma
– o cienkich pędach, otrzymuje się z niej żywicę (tzw. smoczą
krew) używaną do produkcji farb i lakierów.
Dum palma
– posiada rozgałęziony pień, owoce jadalne, bielmo nasion bardzo twarde,
tzw. kość słoniowa nadająca się na wyroby galanteryjne.
Euterpa
–
warzywnia
– do 30 m wys., młode liście używane są jako smaczna jarzyna.
Euterpa jadalna
– do 25 m wys., owoc – ciemnofioletowa jadalna jagoda przerabiana na
soki.
Feniks
– do 15 m wys., owoc – soczysta, jadalna, jednonasienna jagoda.
Kalamus
–
rotang
– palma – liana osiągająca znaczną długość, owoce – jadalne jagody
wielkości wiśni.
Karłatka
–
palmiczka
– 3–5 m wys., jedyna palma europejska, włókno z liści używane
na wyściółkę do miękkich mebli.
Kariota parząca
– do 20 m wys., owoce kwaśne i parzące, z rdzenia otrzymuje się
jadalną mączkę – sago.
Kokos
–
kokosowiec
– do 30 m wys., uprawiana w całej strefie międzyzwrotnikowej dla
cennych owoców (kokosów) wielkości ludzkiej głowy i wagi do 8 kg. Z owoców uzyskuje
się orzeźwiający napój (tzw. mleczko kokosowe) a z warstwy bielma po wysuszeniu –
koprę – czyli wiórki kokosowe. Z kopry otrzymuje się też smaczny olej.
Kopernikia woskodajna
–
kopernikówka
– do 15 m wys., z młodych liści otrzymuje się
wosk zwany karnauba.
Latania
– o dużych wachlarzowatych liściach, rośnie na Maskarenach.
Liwistonia
– wyniosła palma o lisciach z kolczastymi ogonkami, sadzona jako ozdobna.
Maurycja winodajna
– do 35 m wys., po nacięciu pnia otrzymuje się sok, z którego
wyrabia się dobre wino palmowe.
Nipa krzewinkowa
–
tęporośla
– o kłodzinie do 1 m wys. i długich do 6 m liściach,
nasiona (niedojrzałe) jadane na surowo lub kandyzowane. Górna skórka liści służy do
owijania cygar.
Olejowiec gwinejski
–
palma oleista
– do 10 m wys., owoc – żółtawy pestkowiec
wielkości śliwki zawiera 22–35% oleju, który jest z nich wytłaczany i służy do wyrobu
mydła i świec; olej jadalny pochodzi z nasion.
Rafia
–
palma iglasta, igliszcza
– palma iglasta do 8 m wys. o najdłuższych liściach
nawet do 20 m, które dostarczają mocnego włókna zwanego rafią.
Sabal palmetto
– do 25 m wys., pąki (tzw. palmowa kapusta) jadalne jako jarzyna, z
owoców otrzymuje się tłuszcz.
Sagownica sagowa
– 8–12 m wys., po wydaniu owoców ginie. Z pnia jednej palmy
uzyskuje się do 400 kg drobnoziarnistej skrobiowej mączki sago, bardzo odżywczej.
Seszelska palma
–
lodoicja
– prawie wyłącznie na Wyspach Seszelskich, wysoka, o
największych owocach do 60 cm średnicy i kilkunastu kilogramach wagi. Owoce mają
bardzo twardą skorupę i nadają się na wyrób naczyń.
Słoniorośl
–
słoniak
– kłodzina do 1,5 m wys., owoc do 20 cm średnicy, zawiera
jajowate nasiona do 4 cm długości, bardzo twarde, stosowane do wyrobu guzików i
drobnych ozdób.
Wachlarzowiec właściwy
– do 30 m wys. o potężnym do 12 m wysokości kwiatostanie.
Liście używane na włókno powroźnicze.
Trachykarpus
–
palma chińska
– posiada niską kłodzinę, zwana jest też palmą
konopną, dostarcza włókien z liści.
Wilhemka
–
darzyna
– do 25 m wys., kilkanaście gatunków. Wilhemka wytworna i
użyteczna dostarczają smacznych owoców jedzonych po ugotowaniu lub usmażeniu.
Winodań wachlarzowata
– do 25 m wys., owoce duże do 20 cm średnicy o trzech
pestkach, z których otrzymuje się bardzo smaczny sok, po upieczeniu jadalne lub
przerabiane na ciasto. Drewno twarde do wyrobu mebli.
Woskodrzew
– wyniosła palma Ameryki Południowej dostarcza wosku zbieranego z
powierzchni pnia.
Woskowiec
– do 15 m wys., owoce jadalne, dostarcza wosku, który powleka młode
liście.
Plik z chomika:
m_wojd
Inne pliki z tego folderu:
Botanika-palmy.pdf
(43 KB)
Las.pdf
(58 KB)
Hodujemy bonsai.pdf
(44 KB)
Pnącza ogrodowe.rar
(100498 KB)
Byliny do ogródków skalnych zacienionych.doc
(247 KB)
Inne foldery tego chomika:
►Altanki◄
►Dodatki Ogrodowe◄
►Pergole◄
►Tarasy◄
Altanki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin