Rys. Schemat stawu
głębokość nie przekracza kilku m ( jak strefa przybrzeżna jeziora )
światło dociera do dna zbiornika
dzięki czemu rośliny zakorzenione mogą żyć na całym obszarze zbiornika
znaczne amplitudy temperatur
sezonowe i dobowe, ponieważ nie występuje stratyfikacja temperatur
zawartość soli mineralnych większa niż w jeziorach
ale waha się znacznie w ciągu roku np. wiosną topniejący śnieg i lód powoduje rozcieńczenie wody , a latem
odparowująca woda powoduje zwiększenie stężenia soli
duża zawartość tlenu
mimo, że w wyniku letnich zakwitów powstają ubytki tlenu to na skutek cyrkulacji wody wywołanej wiatrem i ruchami
konwekcyjnymi sytuacja szybko się poprawia.
Występuje więc duże zróżnicowanie zależne od pory roku inne bowiem zauważamy cechy stawu latem, a inne zimą,
kiedy to jest mniej roślinności spowodowane między innymi temperaturą i ilością docierającego światła.
Ze względu na cele hodowlane wyróżniamy:
tarliska małe i płytkie, dno pokryte roślinnością, bardzo czysta woda do rozrodu i trzymania wylęgu
przesadki niewielkie, do wychowu narybku
stawy kroczkowe o powierzchni 10 ¸ 20ha i głębokości do 2m do hodowli kroczków, czyli ryb dwuletnich
stawy hodowlane o powierzchni 150 ¸ 400ha ( nawet 800ha ) do ryb przeznaczonych do spożycia
zimochowy małe stawki służące do zimowania ryb
Stawy naturalne
Gatunkowo rośliny nieznacznie różnią się od tych , jakie spotykamy w litoralu jezior
Rośliny : przy brzegu rzęśl, rdest ziemno-wodny, wywłócznik okręgowy, rdestnica trawiasta (brak w stawach sztucznych)
na płytkich obszarach rozwijają się oczerety i szuwary głębiej rdestnica pływająca, strzałka wodna, moczarka, ramienice
Plankton : roślinny zielenice ( więcej jak w jeziorach ) okrzemki ( mniej niż w jeziorach ) bruzdnice zwierzęcy wrotki,
widłonogi, wioślarki który występuje w dużym zagęszczeniu przeważnie dopiero po ustąpieniu zakwitów planktonu
roślinnego
Zwierzęta : pijawki, skąposzczety, skorupiaki, larwy owadów, mięczaki, żaby, ryby przeważnie karpiowate ( lin, karaś,
okoń, szczupak ) ptaki ( kaczki, łyski, trzciniaki, kury wodne ) w zaroślach wydry, tchórze, piżmaki, badylaki na brzegach
Stawy sztuczne ( hodowlane ):
Oddzielnie w gospodarstwach stawowych przeważnie produkcja karpia i pstrąga. Te dwa gatunki różnią się nie tylko budową, ale i trybem życia oraz wymaganiami w stosunku do środowiska. Mamy więc:
stawy pstrągowe woda chłodna ( < 20°c ), z silnym przepływem, natleniona pstrąg ( głównie tęczowy ), łososie, trocie
stawy karpiowe wyższa temperatura wody, mniejsze wymagania w stosunku do pstrągowych karp, liny, karasie, jazie,
szczupaki, sandacze
Przystosowanie organizmów.
Organizmy żyjące w stawach mają różnego rodzaju przystosowanie do przetrwania okresowo występujących nie sprzyjających warunków takich, jak brak wody czy zmiany temperatury.
pijawki, wypławki, nicienie tworzą galaretowate osłony
drobne glony i pierwotniaki wytwarzają grube cysty ( komórki przetrwalnikowe ) wrotki i rozwielitki specjalne formy
przetrwalnikowe , które znoszą tak zimno, jak i wysychanie. Formy przetrwalnikowe przenoszone bywają przez wiatr lub
przez zwierzęta wodne i lądowe.
madziula05