Stawy.doc

(107 KB) Pobierz
Stawy

Stawy

 

                                                                                            Rys. Schemat stawu

 

 

 Charakterystyka

 

głębokość nie przekracza kilku m ( jak strefa przybrzeżna jeziora )

 

światło dociera do dna zbiornika

    dzięki czemu rośliny zakorzenione mogą żyć na całym obszarze zbiornika

znaczne amplitudy temperatur

    sezonowe i dobowe, ponieważ nie występuje stratyfikacja temperatur

zawartość soli mineralnych większa niż w jeziorach

            ale waha się znacznie w ciągu roku np. wiosną topniejący śnieg i lód powoduje rozcieńczenie wody , a latem

            odparowująca woda powoduje zwiększenie stężenia soli

duża zawartość tlenu

             mimo, że w wyniku letnich zakwitów powstają ubytki tlenu to na skutek cyrkulacji wody wywołanej wiatrem i ruchami             

             konwekcyjnymi sytuacja szybko się poprawia.

             Występuje więc duże zróżnicowanie zależne od pory roku inne bowiem zauważamy cechy stawu latem, a inne zimą,         

             kiedy to jest mniej roślinności spowodowane między innymi temperaturą i ilością docierającego światła.

  

Ze względu na cele hodowlane wyróżniamy:

 tarliska małe i płytkie, dno pokryte roślinnością, bardzo czysta woda do rozrodu i trzymania wylęgu

 

przesadki niewielkie, do wychowu narybku

stawy kroczkowe o powierzchni 10 ¸ 20ha i głębokości do 2m do hodowli kroczków, czyli ryb dwuletnich

 

stawy hodowlane o powierzchni 150 ¸ 400ha ( nawet 800ha ) do ryb przeznaczonych do spożycia

 

zimochowy małe stawki służące do zimowania ryb

 

Stawy naturalne

Gatunkowo rośliny nieznacznie różnią się od tych , jakie spotykamy w litoralu jezior

 

 Rośliny : przy brzegu rzęśl, rdest ziemno-wodny, wywłócznik okręgowy, rdestnica trawiasta (brak w stawach sztucznych) 

           na płytkich obszarach rozwijają się oczerety i szuwary głębiej rdestnica pływająca, strzałka wodna, moczarka, ramienice

Plankton : roślinny zielenice ( więcej jak w jeziorach ) okrzemki ( mniej niż w jeziorach ) bruzdnice zwierzęcy wrotki,

          widłonogi, wioślarki który występuje w dużym zagęszczeniu przeważnie dopiero po ustąpieniu zakwitów planktonu

           roślinnego

 Zwierzęta : pijawki, skąposzczety, skorupiaki, larwy owadów, mięczaki, żaby, ryby przeważnie karpiowate ( lin, karaś,

           okoń, szczupak ) ptaki ( kaczki, łyski, trzciniaki, kury wodne ) w zaroślach wydry, tchórze, piżmaki, badylaki na brzegach

 

Stawy sztuczne ( hodowlane ):
 

Oddzielnie w gospodarstwach stawowych przeważnie produkcja karpia i pstrąga. Te dwa gatunki różnią się nie tylko budową, ale i trybem życia oraz wymaganiami w stosunku do środowiska. Mamy więc:

 

stawy pstrągowe woda chłodna ( < 20°c ), z silnym przepływem, natleniona pstrąg ( głównie tęczowy ), łososie, trocie

stawy karpiowe wyższa temperatura wody, mniejsze wymagania w stosunku do pstrągowych karp, liny, karasie, jazie,

           szczupaki, sandacze

  Przystosowanie organizmów.

Organizmy żyjące w stawach mają różnego rodzaju przystosowanie do przetrwania okresowo występujących nie sprzyjających warunków takich, jak brak wody czy zmiany temperatury.

 

pijawki, wypławki, nicienie tworzą galaretowate osłony

drobne glony i pierwotniaki wytwarzają grube cysty ( komórki przetrwalnikowe ) wrotki i rozwielitki specjalne formy

           przetrwalnikowe , które znoszą tak zimno, jak i wysychanie. Formy przetrwalnikowe przenoszone bywają przez wiatr lub 

           przez zwierzęta wodne i lądowe.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin