Sandra Cabot cz 10.pdf

(7633 KB) Pobierz
201345053 UNPDF
Zupa minestrone a la Madeleine
.~NIADANIA
2 obrane cebule
1/2 pęczka świeżej bazylii
1/4 pęczka świeżej kolendry
1/2 pęczka natki pietruszki
6 filiżanek wywaru warzywnego (str. 152)
2 łyżki sosu sojowego
2 kostki bulionu warzywnego (nie zawierające glutaminianu sodu)
425 g pomidorów z puszki
1/2 filiżanki brązowej soczewicy
1/2 filiżanki pęczaku
4 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi, pokrojone w kostkę
2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
1/2 pasternaku, pokrojonego w drobną kostkę
1 mała rzepa lub brukiew, pokrojona w drobną kostkę
świeżo mielony czarny pieprz
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, dobrze wypłukana z zalewy
Napoje i koktajle
Letni poncz
1 filiżanka soku marchwiowego
1/2 filiżanki nektaru brzoskwiniowego
1/4 filiżanki soku ananasowego
kruszony lód i gałka muszkatołowa
Soki zmieszać, wlać na lód i posypać gałką muszkatołową
Koktajl owocowy na mleku sojowym
1,5 filiżanki mleka sojowego, może być o smaku waniliowym
1/2 filiżanki kruszonego lodu
1 banan
12 truskawek
1 filiżanka świeżego ananasa, drobno pokrojonego
1 łyżka miodu
2-3 łyżki LSM
Do dużego garnka wlać wywar, dodać sos sojowy, kostki bulio-
nowe rozpuszczone w filiżance ciepłej wody. Dodać soczewicę,
kaszę jęczmienną i liście laurowe. Przykryć, zagotować, a następ-
nie gotować na wolnym ogniu, aż soczewica i kasza będą mięk-
kie.
Cebulę, bazylię, kolendrę i natkę umieścić w mikserze, roz-
drobnić na gładką masę i dodać do garnka, podobnie jak i roz-
drobnione w mikserze pomidory. Dodać też pokrojone warzywa
oraz czosnek wyciśnięty w specjalnej prasce. Przykryć i gotować
na wolnym ogniu 90 minut lub aż warzywa będą miękkie. Fasolę
z puszki dodać na 10 minut przed końcem gotowania. N a końcu
doprawić pieprzem.
Rozdrobnić w mikserze wszystkie składniki prócz lodu, dodać
kruszony lód i natychmiast podawać.
Koktajl melonowy
1/2 melona jednej odmiany, pokrojonego w kostkę
1/2 melona innej odmiany, pokrojonego w kostkę
1 filiżanka arbuza pokrojonego w kostkę
kruszony lód
1,5 filiżanki waniliowego lub zwykłego mleka sojowego
2-3 łyżeczki LSM
1 łyżka miodu
192
193
201345053.002.png
Rozdrobnić w mikserze wszystkie składniki prócz lodu, dodać
kruszony lód i natychmiast podawać.
Nasiona i migdały rozdrobnić, na przykład w młynku do kawy,
wymieszać, przełożyć do szczelnie zamykanego słoika z ciemne-
go szkła. Przechowywać w lodówce.
Ta mieszanina nasion i migdałów ma przyjemny lekko orzecho-
wy smak i można nią posypywać różne dania: z ryżu czy makaro-
nu, warzyw i owoców, właściwie wszystko. Jest to bogate źródło
białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych
i błonnika pokarmowego, przeciwdziała procesowi starzenia się
organizmu.
Koktajl "Nanastrawki"
1,5 filiżanki waniliowego lub zwykłego mleka sojowego
1 dojrzały banan
12 truskawek
2 owoce kiwi, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki LSM
1 łyżka miodu
1 filiżanka kruszonego lodu
Galaretka morelowa z jabłkami i rodzynkami
Można ją z powodzeniem używać zamiast dżemu czy konfitur za-
wierających cukier.
Rozdrobnić w mikserze wszystkie składniki prócz lodu, dodać
kruszony lód i natychmiast podawać.
Wariant: zamiast podanych owoców można też użyć innych,
np. malin, jagód czy jeżyn.
150 g suszonych moreli
60 g rodzynków sułtanek
100 g suszonych jabłek
4 filiżanki niesłodzonego świeżego soku z pomarańcz
Uwaga ogólna: Tych kilka przepisów na koktajle i napoje po-
winno być inspiracją do tworzenia wielu innych. Zachęcam czy-
telników do uruchomienia wyobraźni i tworzenia własnych kom-
pozycji.
Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować na wolnym
ogniu, aż owoce będą miękkie. Po schłodzeniu rozdrobnić w mi-
kserze na gładką masę i rozłożyć do wysterylizowanych (wrząt-
kiem lub umytych i wyprażonych w piecyku) słoików. Przecho-
wywać w lodówce.
PASTY DO PIECZYWA I DODATKI
LSM
LSM to skrót od nasion lnu, czyli siemienia lnianego, nasion sło-
necznika i migdałów.
Masa ananasowa z imbirem
2 filiżanki kawałków ananasa z puszki, niesłodzonego i dobrze odsączone-
go
1 łyżeczka drobno startego kłącza imbiru
3 filiżanki siemienia lnianego
2 filiżanki nasion słonecznika
1 filiżanka migdałów
Oba składniki dobrze wymieszać i tą masą smarować tosty.
194
I')',
201345053.003.png
Krem owocowo-orzechowy
Ciecierzycę namoczyć na noc poprzedniego dnia. Wodę od mo-
czenia zlać, zalać świeżą wodą i gotować przez około godzinę, aż
groch będzie miękki. Odcedzić na sicie.
Ugotowany groch wraz z czosnkiem rozdrobnić w mikserze,
ale można też zemleć w maszynce do mięsa. Ziarno sezamowe ze-
mleć, na przykład w młynku do kawy, na gładką masę.
Zmielony sezam i sok cytrynowy dodać do grochu, dobrze wy-
mieszać. Z wierzchu posypać papryką.
Hummus podaje się z pieczywem, tostami czy krakersami.
100 g świeżych orzechów nerkowców (cashews) lub orzechów laskowych
(im świeższe, tym lepsze)
100 g migdałów bez skórki
3 pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki
1 jabłko, obrane i pokrojone na kawałki
1 łyżka miodu, jeżeli trzeba dosłodzić
esencja waniliowa i/lub mielona gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
Orzechy i migały zemleć i dodać do owoców. Mieszaninę owo-
cowo-orzechową wymieszać na gładką masę w mikserze. Ewentu-
alnie doprawić esencją waniliową, miodem i gałką muszkatołową.
Pasta z awokado
Pasta z tofu i łososia
1 dojrzałe awokado
2 cebulki dymki drobno posiekane
sok z l cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
210 g łososia z puszki w zalewie wodnej
100 g tofu
2 cebulki dymki, drobno pokrojone
1 łyżka drobno pokrojonych liści kolendry
2 gałązki świeżej mięty, drobno pokrojone
sok z połówki cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
Do obranego awokado dodać pieprz, dymkę, sok z cytryny i do-
brze wymieszać.
Babeczki
Wszystkie składniki rozgnieść widelcem i dobrze wymieszać.
Używać do nakładania na tosty lub przygotowania kanapek z do-
datkiem plasterków ogórka i pomidorów.
Babeczki z jabłkiem
1,5 filiżanki ciemnej mąki pszennej
1/2-1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 filiżanki rodzynków sułtanek
białko z dwóch jajek
2 łyżki oleju z migdałów tłoczonego na zimno
1 filiżanka uprużonych jabłek, pokrojonych w kostkę
1 łyżka miodu lub koncentrat soku jabłkowego
1/2 filiżanki mleka sojowego
Hummus
125 g grochu ciecierzycy
4 duźe ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki nasion sezamu
sok z 2 cytryn
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
196
201345053.004.png
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i ro-
dzynki. Białka jajek ubić, dodać olej, miód, mleko sojowe i dokład
nie wymieszać. Mieszaninę tę dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Specjalną blachę do pieczenia bułeczek lub pojedyncze forem
ki wysmarować tłuszczem, porozkładać ciasto łyżką i umieścić
w średnio nagrzanym piekarniku. Piec 17 minut aż bułeczki sit;
upieką,
Babeczki bananowo-orzechowe II a la Wendy
:' dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
:' Iyżki miodu
.' łyżki oliwy z oliwek
I łyżka LSM
.' Iyżeczki esencji waniliowej
1 i 1/4 filiżanki ciemnej mąki pszennej
.' Iyżki pokruszonych orzechów włoskich
Babeczki bananowo-orzechowe
a la Madeleine
W dużej misce zmieszać banany, oliwę, miód, LSM i esencję
waniliową. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. ~akład~ć
Il' łyżką do foremek (najlepsze są takie, do których CIasto n~e
11Izywiera),wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w średnio
uagrzanym piecyku.
5 dojrzałych bananów, rozgniecionych widelcem
1/4 filiżanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2/3 filiżanki miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 i 1/3 filiżanki ciemnej mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 filiżanki pokruszonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sody
Babeczki żurawinowo-mandarynkowe
/.5 filiżanki ciemnej mąki pszennej
:> łyżeczki proszku do pieczenia
//3 filiżanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
//3 filiżanki syropu ryżowego
1/3 filiżanki miodu
1/4 filiżanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
//3 filiżanki cząstek mandarynek z puszki
:1/4 filiżanki żurawin, świeżych lub mrożonych
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Lekko natłuścić bla..
chę do pieczenia babeczek z 12 zagłębieniami lub pojedyncze ma-
łe foremki.
Zmieszać razem banany, olej, miód i esencję waniliową.
W innej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą,
solą, gałką muszkatołową i orzechami.
Pierwszą mieszaninę przełożyć do drugiej i wyrobić ciasto.
Ciasto nakładać łyżką do foremek po same brzegi. Piec przez.
20-25 minut na złoty kolor. Podawać ciepłe.
Piekarnik nazrzać do temperatury 190°C. Lekko natłuścić bla-
chę do pieczenia z 12 zagłębieniami lub pojedyncze foremki.
Zmieszać razem mąkę i proszek do pieczenia. W innym naczy-
niu zmieszać sok pomarańczowy, syrop ryżowy, miód, olej i man-
darynki. Mieszaninę tę przenieść do mąki z proszkiem i zarobić
ciasto. Do ciasta dodać żurawiny i wymieszać.
Ciasto nakładać łyżką do foremek po same brzegi. Piec przez
20-25 minut na złoty kolor. Podawać ciepłe.
198
199
201345053.005.png
Zbożowe płatki śniadaniowe
Kanapki, naleśniki i inne propozycje śniadaniowe
Na śniadanie można zjeść 40-50 g gotowych płatków śniada-
niowych lub ich mieszanek pod warunkiem, że nie zawierają cu-
kru, słodu i innych środków słodzących, a ziarna zbóż nie zostały
pozbawione otrąb. Do zalewania płatków śniadaniowych nie na-
leży używać krowiego mleka, lecz mleka sojowego, ryżowego lub
migdałowego.
Innym dobrym płynem do zalewania płatków zbożowych jest
amasake. Jest to napój przyrządzony ze sfermentowanego ryżu.
Należy go szukać w sklepach i hurtowniach, gdzie zaopatrują się
makrobiotycy.
Można również przygotować muesli samodzielnie. Oto przy-
kładowy przepis:
Kanapki tostowane
Tostowane kanapki najlepiej udają się w gofrownicy lub w spe-
cjalnym tosterze do kanapek. Miejsce na kanapki w tosterze nale-
ży lekko posmarować oliwą z oliwek, włożyć kromki pieczywa
przełożone masą lub pastą, zamknąć toster i piec przez 4-6 minut.
A oto czym można wypełnić kanapki: fasola w sosie (np. faso-
la po bretońsku), sos pieczarkowy (str. 151), pieczarki duszone
(str. 204), jajka, hum mus (str. 196), pasta z tofu (str. 196), masa
z ananasa z imbirem (str. 195), galaretka morelowa (str. 195),
a także łosoś, sardynki, tuńczyk, pomidory, cebula, czosnek i róż-
norodne inne połączenia.
Muesli domowej roboty
Naleśniki śniadaniowe
2 filiżanki płatków owsianych
1 filiżanka płatków ryżowych lub jęczmiennych, bądź pszennych
1/2 filiżanki pokrojonych daktyli
1/2 filiżanki pokruszonych orzechów włoskich
1/2 filiżanki migdałów pokrojonych w grubsze szczapki
1/2 filiżanki rodzynków
1/2 filiżanki nasion słonecznika
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
4 filiżanki soku jabłkowego
1 jajko
1 filiżanka mleka sojowego
3/4 filiżanki ciemnej mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej (do naleśników ze słodkim nadzieniem)
Do jajka dodać połowę objętości mleka sojowego i ubić, a na-
stępnie wsypać połowę ilości mąki i wymieszać. Kolejno wlać re-
sztę mleka, wymieszać, a potem dodać pozostałą część mąki i do-
brze wymieszać, by nie było grudek. Schłodzić w lodówce przez
kwadrans.
Patelnię lekko wysmarować oliwą z oliwek tłoczoną na zimno,
rozgrzać i wylać porcję ciasta (połowę filiżanki), smażyć nad śred-
nim płomieniem. Gdy na powierzchni pojawią się bąble, od-
wrócić na drugą stronę i dalej smażyć.
Naleśniki można polać świeżym sokiem owocowym i miodem,
jak również posypać LSM lub pokruszonymi orzechami. Można
Wszystkie składniki oprócz soku zmieszać razem. Przenieść do
szczelnie zamykanego pojemnika, wlać sok i wymieszać. Zosta-
wić na noc w lodówce. Następnego dnia podawać z mlekiem so-
jowym, ryżowym lub migdałowym.
Do płatków można też dodać różne owoce, na przykład bana-
ny, truskawki, suszone śliwki, kiwi, pomarańcze, jabłka itd.
200
201
201345053.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin