Sandra Cabot cz 10.pdf
(
7633 KB
)
Pobierz
201345053 UNPDF
Zupa minestrone
a
la Madeleine
.~NIADANIA
2 obrane cebule
1/2 pęczka świeżej bazylii
1/4 pęczka świeżej kolendry
1/2 pęczka natki pietruszki
6 filiżanek wywaru warzywnego (str. 152)
2 łyżki sosu sojowego
2 kostki bulionu warzywnego (nie zawierające glutaminianu sodu)
425 g pomidorów z puszki
1/2 filiżanki brązowej soczewicy
1/2 filiżanki pęczaku
4 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi, pokrojone w kostkę
2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
1/2 pasternaku, pokrojonego w drobną kostkę
1 mała rzepa lub brukiew, pokrojona w drobną kostkę
świeżo mielony czarny pieprz
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, dobrze wypłukana z zalewy
Napoje
i
koktajle
Letni
poncz
1
filiżanka soku marchwiowego
1/2
filiżanki nektaru brzoskwiniowego
1/4
filiżanki soku ananasowego
kruszony lód i gałka muszkatołowa
Soki zmieszać, wlać na lód i posypać gałką muszkatołową
Koktajl owocowy
na mleku sojowym
1,5 filiżanki mleka sojowego, może być o smaku waniliowym
1/2 filiżanki kruszonego lodu
1 banan
12 truskawek
1 filiżanka świeżego ananasa, drobno pokrojonego
1 łyżka miodu
2-3 łyżki LSM
Do dużego garnka wlać wywar, dodać sos sojowy, kostki bulio-
nowe rozpuszczone w filiżance ciepłej wody. Dodać soczewicę,
kaszę jęczmienną i liście laurowe. Przykryć, zagotować, a następ-
nie gotować na wolnym ogniu, aż soczewica i kasza będą mięk-
kie.
Cebulę, bazylię, kolendrę i natkę umieścić w mikserze, roz-
drobnić na gładką masę i dodać do garnka, podobnie jak i roz-
drobnione w mikserze pomidory. Dodać też pokrojone warzywa
oraz czosnek wyciśnięty w specjalnej prasce. Przykryć i gotować
na wolnym ogniu 90 minut lub aż warzywa będą miękkie. Fasolę
z puszki dodać na 10 minut przed końcem gotowania.
N
a końcu
doprawić pieprzem.
Rozdrobnić w mikserze wszystkie składniki prócz lodu, dodać
kruszony lód i natychmiast podawać.
Koktajl melonowy
1/2 melona jednej odmiany, pokrojonego w kostkę
1/2 melona innej odmiany, pokrojonego w kostkę
1 filiżanka arbuza pokrojonego w kostkę
kruszony lód
1,5 filiżanki waniliowego lub zwykłego mleka sojowego
2-3 łyżeczki LSM
1 łyżka miodu
192
193
Rozdrobnić w mikserze wszystkie składniki prócz lodu, dodać
kruszony lód i natychmiast podawać.
Nasiona i migdały rozdrobnić, na przykład w młynku do kawy,
wymieszać, przełożyć do szczelnie zamykanego słoika z ciemne-
go szkła. Przechowywać w lodówce.
Ta mieszanina nasion i migdałów ma przyjemny lekko orzecho-
wy smak i można nią posypywać różne dania: z ryżu czy makaro-
nu, warzyw i owoców, właściwie wszystko. Jest to bogate źródło
białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych
i błonnika pokarmowego, przeciwdziała procesowi starzenia się
organizmu.
Koktajl "Nanastrawki"
1,5 filiżanki waniliowego lub zwykłego mleka sojowego
1 dojrzały banan
12 truskawek
2
owoce kiwi, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki LSM
1
łyżka miodu
1 filiżanka kruszonego lodu
Galaretka morelowa z jabłkami i rodzynkami
Można ją z powodzeniem używać zamiast dżemu czy konfitur za-
wierających cukier.
Rozdrobnić w mikserze wszystkie składniki prócz lodu, dodać
kruszony lód i natychmiast podawać.
Wariant:
zamiast podanych owoców można też użyć innych,
np. malin, jagód czy jeżyn.
150 g suszonych moreli
60
g rodzynków sułtanek
100 g suszonych jabłek
4 filiżanki niesłodzonego świeżego soku z pomarańcz
Uwaga ogólna: Tych kilka przepisów na koktajle i napoje po-
winno być inspiracją do tworzenia wielu innych. Zachęcam czy-
telników do uruchomienia wyobraźni i tworzenia własnych kom-
pozycji.
Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować na wolnym
ogniu, aż owoce będą miękkie. Po schłodzeniu rozdrobnić w mi-
kserze na gładką masę i rozłożyć do wysterylizowanych (wrząt-
kiem lub umytych i wyprażonych w piecyku) słoików. Przecho-
wywać w lodówce.
PASTY DO PIECZYWA I DODATKI
LSM
LSM to skrót od nasion lnu, czyli siemienia lnianego, nasion sło-
necznika i migdałów.
Masa ananasowa z imbirem
2
filiżanki kawałków ananasa z puszki, niesłodzonego i dobrze odsączone-
go
1 łyżeczka drobno startego kłącza imbiru
3 filiżanki siemienia lnianego
2 filiżanki nasion słonecznika
1 filiżanka migdałów
Oba składniki dobrze wymieszać i tą masą smarować tosty.
194
I')',
Krem owocowo-orzechowy
Ciecierzycę namoczyć na noc poprzedniego dnia. Wodę od mo-
czenia zlać, zalać świeżą wodą i gotować przez około godzinę, aż
groch będzie miękki. Odcedzić na sicie.
Ugotowany groch wraz z czosnkiem rozdrobnić w mikserze,
ale można też zemleć w maszynce do mięsa. Ziarno sezamowe ze-
mleć, na przykład w młynku do kawy, na gładką masę.
Zmielony sezam i sok cytrynowy dodać do grochu, dobrze wy-
mieszać. Z wierzchu posypać papryką.
Hummus podaje się z pieczywem, tostami czy krakersami.
100 g świeżych orzechów nerkowców
(cashews)
lub orzechów laskowych
(im świeższe, tym lepsze)
100 g migdałów bez skórki
3 pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki
1 jabłko, obrane i pokrojone na kawałki
1 łyżka miodu, jeżeli trzeba dosłodzić
esencja waniliowa i/lub mielona gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
Orzechy i migały zemleć i dodać do owoców. Mieszaninę owo-
cowo-orzechową wymieszać na gładką masę w mikserze. Ewentu-
alnie doprawić esencją waniliową, miodem i gałką muszkatołową.
Pasta z awokado
Pasta z tofu i łososia
1 dojrzałe awokado
2 cebulki dymki drobno posiekane
sok z l cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
210 g łososia z puszki w zalewie wodnej
100 g tofu
2 cebulki dymki, drobno pokrojone
1 łyżka drobno pokrojonych liści kolendry
2 gałązki świeżej mięty, drobno pokrojone
sok z połówki cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
Do obranego awokado dodać pieprz, dymkę, sok z cytryny i do-
brze wymieszać.
Babeczki
Wszystkie składniki rozgnieść widelcem i dobrze wymieszać.
Używać do nakładania na tosty lub przygotowania kanapek z do-
datkiem plasterków ogórka i pomidorów.
Babeczki z jabłkiem
1,5 filiżanki ciemnej mąki pszennej
1/2-1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 filiżanki rodzynków sułtanek
białko z dwóch jajek
2 łyżki oleju z migdałów tłoczonego na zimno
1 filiżanka uprużonych jabłek, pokrojonych w kostkę
1 łyżka miodu lub koncentrat soku jabłkowego
1/2 filiżanki mleka sojowego
Hummus
125 g grochu ciecierzycy
4 duźe ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki nasion sezamu
sok z 2 cytryn
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
196
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i
ro-
dzynki. Białka jajek ubić, dodać olej, miód, mleko sojowe
i
dokład
nie wymieszać. Mieszaninę tę dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Specjalną blachę do pieczenia bułeczek lub pojedyncze forem
ki wysmarować tłuszczem, porozkładać ciasto łyżką i umieścić
w średnio nagrzanym piekarniku. Piec 17 minut aż bułeczki
sit;
upieką,
Babeczki bananowo-orzechowe II
a
la Wendy
:' dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
:' Iyżki miodu
.' łyżki oliwy z oliwek
I
łyżka LSM
.' Iyżeczki esencji waniliowej
1 i 1/4 filiżanki ciemnej mąki pszennej
.' Iyżki pokruszonych orzechów włoskich
Babeczki bananowo-orzechowe
a
la Madeleine
W dużej misce zmieszać banany, oliwę, miód, LSM i esencję
waniliową. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. ~akład~ć
Il'
łyżką do foremek (najlepsze są takie, do których CIasto n~e
11Izywiera),wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w średnio
uagrzanym piecyku.
5 dojrzałych bananów, rozgniecionych widelcem
1/4 filiżanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2/3 filiżanki miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 i 1/3 filiżanki ciemnej mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 filiżanki pokruszonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1
łyżeczka sody
Babeczki żurawinowo-mandarynkowe
/.5
filiżanki ciemnej mąki pszennej
:>
łyżeczki proszku do pieczenia
//3
filiżanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
//3
filiżanki syropu ryżowego
1/3 filiżanki miodu
1/4 filiżanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
//3
filiżanki cząstek mandarynek z puszki
:1/4 filiżanki żurawin, świeżych lub mrożonych
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Lekko natłuścić bla..
chę do pieczenia babeczek z 12 zagłębieniami lub pojedyncze ma-
łe foremki.
Zmieszać razem banany, olej, miód i esencję waniliową.
W innej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą,
solą, gałką muszkatołową i orzechami.
Pierwszą mieszaninę przełożyć do drugiej i wyrobić ciasto.
Ciasto nakładać łyżką do foremek po same brzegi. Piec przez.
20-25 minut na złoty kolor. Podawać ciepłe.
Piekarnik nazrzać do temperatury 190°C. Lekko natłuścić bla-
chę do pieczenia z 12 zagłębieniami lub pojedyncze foremki.
Zmieszać razem mąkę i proszek do pieczenia. W innym naczy-
niu zmieszać sok pomarańczowy, syrop ryżowy, miód, olej i man-
darynki. Mieszaninę tę przenieść do mąki z proszkiem i zarobić
ciasto. Do ciasta dodać żurawiny i wymieszać.
Ciasto nakładać łyżką do foremek po same brzegi. Piec przez
20-25 minut na złoty kolor. Podawać ciepłe.
198
199
Zbożowe płatki śniadaniowe
Kanapki, naleśniki i inne propozycje śniadaniowe
Na śniadanie można zjeść 40-50 g gotowych płatków śniada-
niowych lub ich mieszanek pod warunkiem, że nie zawierają cu-
kru, słodu i innych środków słodzących, a ziarna zbóż nie zostały
pozbawione otrąb. Do zalewania płatków śniadaniowych nie na-
leży używać krowiego mleka, lecz mleka sojowego, ryżowego lub
migdałowego.
Innym dobrym płynem do zalewania płatków zbożowych jest
amasake.
Jest to napój przyrządzony ze sfermentowanego ryżu.
Należy go szukać w sklepach i hurtowniach, gdzie zaopatrują się
makrobiotycy.
Można również przygotować muesli samodzielnie. Oto przy-
kładowy przepis:
Kanapki tostowane
Tostowane kanapki najlepiej udają się w gofrownicy lub w spe-
cjalnym tosterze do kanapek. Miejsce na kanapki w tosterze nale-
ży lekko posmarować oliwą z oliwek, włożyć kromki pieczywa
przełożone masą lub pastą, zamknąć toster i piec przez 4-6 minut.
A oto czym można wypełnić kanapki: fasola w sosie (np. faso-
la po bretońsku), sos pieczarkowy (str. 151), pieczarki duszone
(str. 204), jajka, hum mus (str. 196), pasta z tofu (str. 196), masa
z ananasa z imbirem (str. 195), galaretka morelowa (str. 195),
a także łosoś, sardynki, tuńczyk, pomidory, cebula, czosnek i róż-
norodne inne połączenia.
Muesli domowej roboty
Naleśniki śniadaniowe
2 filiżanki płatków owsianych
1 filiżanka płatków ryżowych lub jęczmiennych, bądź pszennych
1/2 filiżanki pokrojonych daktyli
1/2 filiżanki pokruszonych orzechów włoskich
1/2 filiżanki migdałów pokrojonych w grubsze szczapki
1/2 filiżanki rodzynków
1/2 filiżanki nasion słonecznika
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
4 filiżanki soku jabłkowego
1 jajko
1 filiżanka mleka sojowego
3/4 filiżanki ciemnej mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej (do naleśników ze słodkim nadzieniem)
Do jajka dodać połowę objętości mleka sojowego i ubić, a na-
stępnie wsypać połowę ilości mąki i wymieszać. Kolejno wlać re-
sztę mleka, wymieszać, a potem dodać pozostałą część mąki i do-
brze wymieszać, by nie było grudek. Schłodzić w lodówce przez
kwadrans.
Patelnię lekko wysmarować oliwą z oliwek tłoczoną na zimno,
rozgrzać i wylać porcję ciasta (połowę filiżanki), smażyć nad śred-
nim płomieniem. Gdy na powierzchni pojawią się bąble, od-
wrócić na drugą stronę
i
dalej smażyć.
Naleśniki można polać świeżym sokiem owocowym i miodem,
jak również posypać LSM lub pokruszonymi orzechami. Można
Wszystkie składniki oprócz soku zmieszać razem. Przenieść do
szczelnie zamykanego pojemnika, wlać sok i wymieszać. Zosta-
wić na noc w lodówce. Następnego dnia podawać z mlekiem so-
jowym, ryżowym lub migdałowym.
Do płatków można też dodać różne owoce, na przykład bana-
ny, truskawki, suszone śliwki, kiwi, pomarańcze, jabłka itd.
200
201
Plik z chomika:
baranek22
Inne pliki z tego folderu:
swieze soki w warzyw i owocow moga uratowac Twoje zycie - Cabot Sandra.txt
(1 KB)
Sandra Cabot, Dieta oczyszczająca wątrobę, cz 1.pdf
(15028 KB)
Sandra Cabot, Dieta oczyszczająca wątobę, cz 2.pdf
(8577 KB)
Sandra Cabot cz 3.pdf
(13036 KB)
Sandra Cabot cz 4.pdf
(6569 KB)
Inne foldery tego chomika:
A Phrase a Minute
A Pocketful of Words
angielski
angielski 2
angielski3
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin