12_flawonoidy.pdf
(
137 KB
)
Pobierz
73048032 UNPDF
FLAWONOIDY
Budowa związków flawonoidowych:
§
flawonoidy są to substancje roślinne o charakterze barwników roślinnych
§
podstawowy szkielet chemiczny związków flawonoidowych oparty jest o 15-węglowy układ – najczęściej są to
dwa pierścienie benzenu połączone mostkiem alifatycznym
§
w przypadku gdy z tym szkieletem skondensowany jest układ heterocykliczny wtedy mówimy o pochodnej
fenylochromanu (flawon/flawan) – podstawowy układ (nazwa synonimowa układu chromonu – bezno-γ-piron)
O
O
H
3
C
CH
3
O
flawan
4-oksoflawan
§
do tej pory poznano około 1000 wariantów pochodnych flawonoidowych - różnią się one pomiędzy sobą:
ü
liczbą i miejscem występowania grup hydroksylowych
ü
stopień utlenienia
ü
typem połączeń glikozydowych – glikozydy, kwasy cukrowe, alkohole cukrowe (pochodne
fenolokwasów)
ü
obecnością układów dimerycznych (powtarzanie się struktury 15-węglowej – diflawonoidy)
§
strukturą wyjściową dla flawonoidów w świecie roślinnych jest chalkon, a najczęstsze formy to flawony oraz
flawany
OH
dihydrochalkon
O
O
chalkon
O
O
flawanon
O
O
O
CH
3
OH
izoflawon
O
flawanol
O
flawon
O
OH
O
flawonol
Biosynteza połączeń flawonoidowych:
§
biosynteza połączeń flawonoidowych jest proces złożony, można go scharakteryzować na przykładzie
powstawania maryngeniny:
COOH
COOH
COOH
NH
2
H
fenyloalanina
kwas cynamonowy
kwas p-kumarynowy
+ CoA
maryngenina
chalkon maryngeniny
poliketon
p-kumarylo-CoA
OH
H
O
OH
O
Podział flawonoidów:
I. Aglikony flawonoidowe
R
R
1
OH
OH
H
O
H
O
R
2
OH
OH
O
OH
O
flawony
apigenina R = H
luteolina R = OH (właściwości
moczopędne)
flawonole
kemferol R
1
= H, R
2
= H
kwercetyna R
1
= OH, R
2
= H
izoramnetyna R
1
= OCH
3
, R
2
= H
mirycetyna R
1
= OH, R
2
= OH
R
1
OH
R
2
OH
H
O
H
O
OH
OH
O
OH
O
flawanony
maryngenina R
1
= H, R
2
= OH
hesperydyna R
1
= OH, R
2
= OCH
3
flawanonole
taksyfolina
dobrze rozpuszczają się w wodzie, silnie krystalizują w soku
komórkowym, łatwo pozyskuje się je z materiału roślinnego
H
O
O
R
2
OH
OH
R
1
O
O
O
H
OH
O
OH
O
OH
O
izoflawony
genisteina
biflawonoidy
amentoflawon R
1
= H, R
2
= H
bilobetyna R
1
= H, R
2
= CH
3
ginkgetyna R
1
= CH
3
, R
2
= CH
3
(występują w Ginkgo biloba – miłorząb japoński
II. Połączenia glikozydowe
Glikozydy flawonoidowe:
OH
OH
OH
OH
H
O
OH
H
O
OH
O
H
OH
O
OH
CH
2
O
H
OH
O
O
O
CH
2
OH
OH
O
H
3
C
H
OH
OH
hiperozyd
(3-galaktozyd kwercetyny) – działanie moczopędne,
p/zapalne
rutozyd (rutyna) – glukoza + ramnoza
uszczelnia naczynia kapilarne, ma właściwości
antyoksydacyjne
OH
HOH
2
C
OH
O
OH
H
H
O
OH
O
witeksyna
C-glukozyd apigeniny, Cordiacum
charakteryzuje się małą toksycznością
Acyloglikozydy (glikozydoester flawonoidowy):
OH
H
O
H
H
H
O
O
CH
2
O C
OH
O
CH CH
OH
O
tilirozyd
pochodna flawonolu, występuje w Tilia cordata oraz Tilia argenta (rodzina Tiliaceae)
Flawonolignany:
O
CH
2
OH
Homoizoflawony:
O
H
OCH
3
H
O
O
OCH
3
OH
OH
OH
O
OH
O
sylibina
– Silibum marianum, rodzina Asteraceae
eukonina
Właściwości fizykochemiczne flawonoidów:
§
zawartość połączeń flawonoidowych w surowcach roślinnych wynosi od 0,8% do kilkunastu procent (np.
perełkowiec japoński zawiera ponad 20% połączeń flawonoidowych)
§
flawonoidy chronią roślinę przez napromieniowaniem a także biorą udział w procesach oksydoredukcyjnych
§
są to żółte, jasnokremowe, niekiedy białe substancje krystaliczne lub bezpostaciowe – substancje stałe
(jedynie sylibina nie wykazuje żółtego zabarwienia ze względu na brak w pierścieniu wiązania podwójnego z
atomem tlenu)
§
w postaci glikozydów rozpuszczalne na ogół w wodzie i alkoholach (metanol, etanol), nierozpuszczalne w
rozpuszczalnikach o niskiej polarności (chloroform, benzen, eter dietylowy); aglikony w wodzie
nierozpuszczalne, dość dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych (eter dietylowy, octan etylu,
n-butanol) niektóre pochodne flawonu i flawanolu, trudno rozpuspuszczalne – w soku komórkowym ulegają
krystalizacji, diosyna, hesperydyna; dobra rozpuszczalność w alkaliach - występuje silnie żółte zabarwienie
§
wykazują fluorescencję w UV (na brunatno – flawonole na żółto)
§
flawonoidy wykształcają również połączenia chylatowe – w ten sposób wychwytują metal i dezaktywują
niektóre enzymy
§
typy połączeń chelatowych:
O
Me
O
O
O
O
O
O
Me
O
O
Me
O
Reakcje grupowe dla flawonoidów:
§
reakcja cyjanidynowa (Schinody) –redukcjaukładów chromowych pod wpływem opiłek magnezowychi
stężonego kwasu solnego, do barwy soli flawyliowych; flawony – znaczna ilość połączeń flawinowych (b.
pomarańczowa); flawonole – b. różowa; flawanony – b. różowo-fioletowa; chalkony i izoflawony – nie dadzą
barwy w tej reakcji
§
reakcja z kwasem bornym i szczawiowym – szczególnie po rozpuszczeniu w eterze, wykazują silnążółtozieloną
fluorescencję
§
barwne reakcje z roztworami pierwiastków trójwartościowych (chlorek żelazowy, chlorek glinowy) – w
roztworach wodnych i etanolowych, będą dawały kondensację – najczęściej dają charakterystyczne żółtozielone
zabarwienie – powstawanie kompleksów uzależnione od obecnego wolnego ugrupowania hydroksylowego
(ortodihydroksylowy)
§
ulegają rozpadowi hydrolitycznemu (hydroliza kwasowa, zasadowa również enzymatyczna) – rozpad do
cząsteczki aglikonu i części cukrowej
§
reakcja z tlenochlorkiem cyrkonu (tworzy się kompleks o różnej trwałości)
Analiza surowców flawonoidowych:
§
przygotowanie materiału roślinnego wymaga przede wszystkim oczyszczenia surowca – zostanie poddana
oczyszczona za pomocą benzyny w celu rozpuszczenia materiału roślinnego – standardowy schemat uzyskiwania
związków
§
surowiec odchlorofilowywać chlorofomem – przy nadmiarze części nadziemnych – wskazane – przeprowadza się
wyczerpującą ekstrakcję, oczyszczony surowiec wytrawia się następnie wyczerpująco w metanolu,
kilkudziesięciokrotne
§
wyciąg zagęszcza się do sucha, rozpuszcza – powstały wyciąg wodny ekstrahuje się rozpuszczalnikami i
wzrastającej polarności w kolejności -> chloroform -> właściwe frakcjonowanie -> eter dietylowym (aglikony
flawonoidowe i część glikozydoestrów - acyloflawonoidy)-> octan etylu – uniwersalny rozpuszczanik (połączenia
glikozydowe -monozydy, czasem diglukozydy) -> do resztki n-butanol – ta frakcja niekorzystna – przechodzą
również związki niepotrzebne (połączenia saponinowe)
§
przeprowadzanie separacji lub izolacji chromatograficznej – rozdział na kolumnach chromatograficznych
kolumnowa, grawitacyjna – czyste chromatograficzne krystaliczne połączenia
§
identyfikacja – (pamiętać o reakcji glikozydowej (reakcja Molischa) – wstępne reakcje charakterystyczne –
wykonanie analizy chromatograficznej konkretnej - identyfikacja podstawowych aglikonów flawonoidowych
(rozpad hydrolityczny) – na oddzielnej płytce identyfikujemy cukier prosty
§
przykładowo: ustalenie aglikonu – kwercetyna i cukru – galaktoza; problem miejsca przyłączenia cukru – ile grup
hydroksylowych tyle możliwości (dochodzi jeszcze problem identyfikacji galaktozy – duże podobieństwo do
glukozy)
§
następny etap: wizja spektralna – widmo UV (wartości falowe charakterystyczne dla danego związku i
ugrupowania) – i dla aglikonu i glikozydu – można wstępnie określić miejsce przyłączenia cukru do aglikonu
§
rezonans magnetyczny i węglowy rezonans magnetyczny daje odpowiedź jaki związek mamy plus daje wiedzę o
typach wiązań
§
potwierdzając strukturę możemy również
użyć widma masowego (spektrometria masowa)
Aktywność farmakologiczna połączeń flawonoidowych:
§
połączenia flawonoidowe charakteryzują się szerokim zakresem aktywności farmakologicznej
§
umożliwiają uszczelnianie i wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych włosowatych – środki p/krwotoczne,
zapobiegające krwawieniom, wybroczynom, żylakom (rutyna, hesperydyna, diosmina – do obrzęków kończyn
dolnych, łączone do terapii hemoroidów)
§
działanie diuretyczne (moczopędne)
§
wpływają na krążenie, szczególnie wieńcowe
§
stosowane są jako środki hipotensyjne (obniżenie ciśnienia krwi) – surowce uzyskiwane z głogu
§
wykazują również działanie spazmolityczne oraz żółciopędne (kocanki piaskowe)
§
działają antyagregacyjnie na płytki krwi oraz ochronne na wątrobę
§
mają działanie estrogenne – izoflawony – preparaty w okresie klimakterium
§
niektóre izoflawony wykorzystywane do leczenia choroby alkoholowej (opornik kładkowaty/płatkowaty)
§
posiadają właściwości antyoksydacyjne – obecność grup hydroksylowych, szczególnie w pozycji C3
§
działają ochronnie na niektóre witaminy min. na wit. C – powoduje brak przekształcania kwasu askorbowego w
toksyczny kwas szczawiowy – przedłużenie działania
§
hamują aktywność hialuronidazy – ważne w okresie starzenia się
§
wykazują działanie p/obrzękowe
§
w korzeniu lukrecji występują substancje o działaniu p/grzybowym
§
dodatkowo p/bakteryjne, p/wirusowe, potencjalnie p/nowotworowe, uspokajające, łagodnie anksjolityczne
§
promieniochronnie
§
wpływają na przemianę kwasu arachidonowego, stymulują wytwarzanie prostaglandyn przeciwzapalnych,
zmiatają wolne rodniki, chronią przed zlepianiem się krwinek
Plik z chomika:
anitka3006
Inne pliki z tego folderu:
olejki eteryczne.ppt
(11836 KB)
tluszcze.pdf
(44 KB)
sluzy.pdf
(30 KB)
olejki_eteryczne.pdf
(69 KB)
kumaryny.pdf
(59 KB)
Inne foldery tego chomika:
- - ▉ NOWOSCI FILMOWE 2019
- - ▉ FILMY [ NOWOSCI ] 2018
- - ▉ FILMY CHOMIKUJ - NOWOSCI 2018
- ◢◤ FILMY 2016 CHOMIKUJ
! FILMY ZABLOKOWANE - HASLO az
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin