08ROSLI~1.PDF

(201 KB) Pobierz
Gorzkie zioła
Gorzkie zioła
Chaber gwieździsty Centaurea calcitrapa
Cykoria podróżnik Cichorium intybus
Rokietta siewna Eruca sativa
Mikołajek kreteński Eryngium creticum
Wymienione gatunki roślin uważane są za składniki gorzkich ziół spożywanych w czasie
Paschy. Pierwsza Pascha miała miejsce w Egipcie i poprzedzała wyjście Izraelitów z
ziemi niewoli w poszukiwaniu Ziemi Obiecanej. Kolejne Paschy spożywane są do dziś na
pamiątkę tej pierwszej związanej z ucieczką z Egiptu spod wielkiego ucisku. Liście
wymienionych roślin używano do sporządzania sosów, w których maczano chleb.
Zimą i wczesną wiosną liście mają łagodny smak i spożywane są jako warzywa. W
okresie Paschy, a więc na przełomie marca i kwietnia liście zawierają w sobie gorycz, a
w późniejszym czasie ich pędy drewnieją, u niektórych pojawiają się cierniste wyrostki na
liściach i kwiatostanach, co czyni je niejadalnymi. Ta zmienność w wyglądzie i
przydatności roślin jest, według tradycji odwzorowaniem dziejów pobytu Izraelitów w
Egipcie. Na początku, gdy cierpieli głód byli tam przyjęci gościnnie przez swego brata
Józefa, który był zarządcą Faraona, po jego śmierci przestali być traktowani jako goście i
stawali się niewolnikami, aż w końcu prześladowania i ciężka praca zmusiły ich do
ucieczki z tego kraju.
Opis Ostatniej Wieczerzy, która była Paschą, przedstawia między innymi rozmowę Jana
Apostoła z Jezusem. Na pytanie Jana o zdrajcę, Jezus odpowiedział: "To ten, dla którego
umaczam kawałek chleba i podam mu" (J 13,26).
1
Cykoria podróżnik Cichorium intybus
Rokietta siewna Eruca sativa
2
796950.001.png 796950.002.png
Chaber gwieździsty Centaurea calcitrapa
3
796950.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin