Zupa krem z bobu
SKŁADNIKI na 3 porcje :
400 g ugotowanego i obranego bobu
1/2 cebuli
1 duży ziemniak (200 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 -0,6 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
Ziemniak i cebule obierz i pokrój w kostkę. Do głębokiego garnka wlej oliwę i podsmaż cebulkę oraz ziemniaka. Zalej bulionem i gotuj ok. 12 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj bób i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku sola i pieprzem.
Zupę możesz zaprawić jogurtem naturalnym lub posypać startym Parmezanem.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 174 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 9 g
tłuszcze: 4
cholesterol: 0 mg
zlosliwa_malpa