krem z bobu.docx

(917 KB) Pobierz

 

 

Zupa krem z bobu

 

SKŁADNIKI na 3 porcje :

400 g ugotowanego i obranego bobu

1/2 cebuli

1 duży ziemniak (200 g)

1 łyżka oliwy z oliwek

0,5 -0,6 litra bulionu warzywnego

sól, pieprz

 

Ziemniak i cebule obierz i pokrój w kostkę. Do głębokiego garnka wlej oliwę i  podsmaż cebulkę oraz ziemniaka. Zalej bulionem i gotuj ok. 12 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj bób i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku sola i pieprzem.

Zupę możesz zaprawić jogurtem naturalnym lub posypać startym Parmezanem.

 

1 porcja zawiera średnio:

energia: 174 kcal

białko: 11 g

węglowodany: 32 g

błonnik: 9 g

tłuszcze: 4

cholesterol: 0 mg

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin