sernik z ananasem i z ryżem.docx

(823 KB) Pobierz

Sernik z ryżem

 

 

Składniki : tortownica  śr. 24 cm

Spód:

2 szklanki zblendowanych herbatników u mnie czekoladowe

szczypta cynamonu

100 g masła

 

Sernik :

1 kg mielonego sera

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cynamonu

4 jajka

2,5 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego ( 1,5  woreczka surowego )

Polewa :

75 g margaryny

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka kakao

2,5  łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka żelatyny

 

Opis wykonania :

1. Herbatniki mieszamy z cynamonem i rozpuszczonym masłem wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia.

2. Ser miksujemy z cukrem i cynamonem . Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na małych obrotach.Dodajemy ugotowany i ostudzony ryż , całość delikatnie mieszamy. całość przelewamy na przygotowany spód.

3. Pieczemy 1,5 h w 180 C.Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

4. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, pozostałe składniki rozpuszczamy. Odstawiamy gorącą polewę i dodajemy żelatynę mieszamy do połączenia się składników ,  studzimy i polewamy ciasto.

 

 

Sernik z ananasem

 

 

Potrzebujemy:

(kruche ciasto)

3 szklanki mąki

1 kostka masła lub margaryny

5 żółtek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

 

Do miski dodajemy mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Oddzielamy ok 1/4 ciasta i wkładamy ją do lodówki.

 

(masa serowa):

0,5 kg twarogu

1 jajko

1 budyń śmietankowy

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki masła lub margaryny

mieszanka keksowa

Do drugiej miski wrzucamy: 2 kostki twarogu, cukier, budyń i masło. Ugniatamy ręcznie, po czym miksujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy mieszankę keksową i mieszamy jeszcze przez chwilę.

 

(dodatkowo):

ananas (świeży bądź z puszki)

5 białek

szklanka cukru

 

Ananasa kroimy w kostkę.

W trzecim naczyniu umieszczamy 5 białek, szczyptę doli i pół szklanki cukru. Ubijamy białka na biały krem.

 

Blaszkę smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, na które wylewamy masę twarogową i ananasa. Następnie całość polewamy kremem z białek. Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto, ścieramy je na tarce i obsypujemy wierzch sernika.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.

Po wyjęciu i wychłodzeniu można polać czekoladą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin