Sernik z ryżem
Składniki : tortownica śr. 24 cm
Spód:
2 szklanki zblendowanych herbatników u mnie czekoladowe
szczypta cynamonu
100 g masła
Sernik :
1 kg mielonego sera
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
2,5 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego ( 1,5 woreczka surowego )
Polewa :
75 g margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
2,5 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka żelatyny
Opis wykonania :
1. Herbatniki mieszamy z cynamonem i rozpuszczonym masłem wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia.
2. Ser miksujemy z cukrem i cynamonem . Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na małych obrotach.Dodajemy ugotowany i ostudzony ryż , całość delikatnie mieszamy. całość przelewamy na przygotowany spód.
3. Pieczemy 1,5 h w 180 C.Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
4. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, pozostałe składniki rozpuszczamy. Odstawiamy gorącą polewę i dodajemy żelatynę mieszamy do połączenia się składników , studzimy i polewamy ciasto.
Sernik z ananasem
Potrzebujemy:
(kruche ciasto)
3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Do miski dodajemy mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Oddzielamy ok 1/4 ciasta i wkładamy ją do lodówki.
(masa serowa):
0,5 kg twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
mieszanka keksowa
Do drugiej miski wrzucamy: 2 kostki twarogu, cukier, budyń i masło. Ugniatamy ręcznie, po czym miksujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy mieszankę keksową i mieszamy jeszcze przez chwilę.
(dodatkowo):
ananas (świeży bądź z puszki)
5 białek
szklanka cukru
Ananasa kroimy w kostkę.
W trzecim naczyniu umieszczamy 5 białek, szczyptę doli i pół szklanki cukru. Ubijamy białka na biały krem.
Blaszkę smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, na które wylewamy masę twarogową i ananasa. Następnie całość polewamy kremem z białek. Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto, ścieramy je na tarce i obsypujemy wierzch sernika.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Po wyjęciu i wychłodzeniu można polać czekoladą.
zlosliwa_malpa