Tagliatelle z kurkami i wegetarianskie leczo.docx

(762 KB) Pobierz

Tagliatelle z kurkami i rukolą w sosie winno-maślanym

 

- 200 g makaronu tagliatelle

- 2-3 pełne garście kurek

- 2 garście rukoli

- 100 ml białego wina

- 50 g masła + 2 łyżki

- 6 łyżek śmietany kremówki

- tarty paremzan

- cebula

- sól, pieprz

     Kurki porządnie płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na wolnym ogniu przesmażamy grzyby. Po 5 minutach kurki ściągamy z ognia i dzielimy na 2 porcje. Pierwszą - mniejsze i ładniejsze grzybki - będziemy dodawać do makaronu. Drugą porcję wrzucamy do blendera i miksujemy z 1/2 posiekanej cebuli zeszklonej na oliwie z masłem (dodajemy też odrobinę wody). Gotujemy makaron. Na patelnię wrzucamy 2 łyżki masła i przesmażamy delikatnie cebulę. Wlewamy wino, redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy resztę masła, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę. Mieszamy, ściągamy z ognia. Do odcedzonego makaronu wrzucamy całe kurki, opłukaną i osuszoną rukolę oraz sos winny. Na talerzu rozsmarowujemy pastę z kurek, na wierzch wykładając makaron. Posypujemy świeżo startym parmezanem.

 

 

Leczo wegetariańskie

z dodatkiem cukinii, pieczarek i bakłażana

Składniki, 4 porcje:

• 1 ząbek czosnku

• 1 cebula (np. cukrowa)

• 1/3 papryczki chili

• 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy

• 2 papryki (mogą być różne kolory)

• 1 mała lub średnia cukinia

• 150 g pieczarek

• 1 mały bakłażan

• 2 pomidory

• 250 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty w butelce

• 1/2 łyżeczki papryki w proszku

• 1 łyżeczka suszonego oregano

• 1/2 łyżeczki cukru

• około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie:

Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą wysoką patelnię lub do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać cebulę oraz papryczkę chili w całości. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli.

Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną cukinię i smażyć przez 2 minuty.

Dodać łyżkę oliwy, pokrojone na plasterki pieczarki oraz pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażyć przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu warzywa przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, doprawić cukrem i gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin