Piaskowce x 3.docx

(2513 KB) Pobierz

Cytrynowe ciasto piaskowe

 

Składniki

1 kostka miękkiego masła

1 szklanka cukru

6 jajek

1 cytryna

3 łyżki esencji waniliowej (lub 3 łyżki wódki)

2 ½ szklanki mąki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Krok 1

Na początek przygotowania: białka oddzielamy od żółtek; białka wbijamy do dużej miski, żółtka do szklanki. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę na tarce z drobnymi oczkami. Miękkie masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.

Krok 2

Następnie przy pomocy miksera ucieramy je z cukrem. Gdy masa zrobi się jasna i puszysta przechodzimy do dodawania żółtek. Wlewamy je po jednym i dokładnie mieszamy. Gdy w cieście znajdą się już wszystkie dosypujemy skórkę cytrynową i wciskamy sok z cytryny (uważajcie na pestki!).

Krok 3

Dolewamy również esencję waniliową lub wódkę i oliwę. Ucieramy na gładko i teraz do miski wędrują mąka i proszek do pieczenia. Na początku mieszamy delikatnie, a później na większych obrotach. Włączamy piekarnik na 180oC, a podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 4

Mieszadełka miksera dokładnie myjemy i wycieramy, i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Musimy teraz wymieszać gęstą masę z jednej miski z pianą z drugiej. Początkowo dodajemy 3 łyżki piany, by całość rozrzedzić, a później resztę i bardzo delikatnie mieszamy.

Krok 5

Przelewamy do formy i pieczemy ok. 45-55 minut, do momentu aż góra będzie złota i upieczona. Po wyjęciu z pieca i ostygnięciu polecam jeszcze na koniec udekorować wierzch lukrem z soku cytryny lub mleka, kropli oliwy z oliwek i cukru pudru.

 

CIASTO PIASKOWE

 

5 jajek

200 g masła

150 g cukru

150 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

2-3 łyżki kakao

 

Piekarnik nastawiam na 180 st. Foremkę 20x20 smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.

 

Do miski – przesiewam mąki z proszkiem.

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec dodając sok z cytryny.

Masło ucieram z cukrem, powoli dodając żółtka, a następnie mąkę. Na koniec dodaję białko, delikatnie mieszając.

Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję i mieszam kakao. Do drugiej – skórkę cytrynową. Mieszam.

Do formy wykładam najpierw ciasto cytrynowe, następnie na wierzch – kakaowe.

Piekę ok. 40 minut.

 

Ciasto serowo-cytrynowe

 

Składniki

3 jaja

200 g cukru

150 g margaryny

250 g mąki

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kisiel cytrynowy

250 g serka homogenizowanego

1 cukier wanilinowy

skorka starta z 1 cytryny

sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.

Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.

Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.

Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki.

Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin