Cytrynowe ciasto piaskowe
Składniki
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
6 jajek
1 cytryna
3 łyżki esencji waniliowej (lub 3 łyżki wódki)
2 ½ szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Sposób przygotowania
Krok 1
Na początek przygotowania: białka oddzielamy od żółtek; białka wbijamy do dużej miski, żółtka do szklanki. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę na tarce z drobnymi oczkami. Miękkie masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
Krok 2
Następnie przy pomocy miksera ucieramy je z cukrem. Gdy masa zrobi się jasna i puszysta przechodzimy do dodawania żółtek. Wlewamy je po jednym i dokładnie mieszamy. Gdy w cieście znajdą się już wszystkie dosypujemy skórkę cytrynową i wciskamy sok z cytryny (uważajcie na pestki!).
Krok 3
Dolewamy również esencję waniliową lub wódkę i oliwę. Ucieramy na gładko i teraz do miski wędrują mąka i proszek do pieczenia. Na początku mieszamy delikatnie, a później na większych obrotach. Włączamy piekarnik na 180oC, a podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 4
Mieszadełka miksera dokładnie myjemy i wycieramy, i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Musimy teraz wymieszać gęstą masę z jednej miski z pianą z drugiej. Początkowo dodajemy 3 łyżki piany, by całość rozrzedzić, a później resztę i bardzo delikatnie mieszamy.
Krok 5
Przelewamy do formy i pieczemy ok. 45-55 minut, do momentu aż góra będzie złota i upieczona. Po wyjęciu z pieca i ostygnięciu polecam jeszcze na koniec udekorować wierzch lukrem z soku cytryny lub mleka, kropli oliwy z oliwek i cukru pudru.
CIASTO PIASKOWE
5 jajek
200 g masła
150 g cukru
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2-3 łyżki kakao
Piekarnik nastawiam na 180 st. Foremkę 20x20 smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Do miski – przesiewam mąki z proszkiem.
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec dodając sok z cytryny.
Masło ucieram z cukrem, powoli dodając żółtka, a następnie mąkę. Na koniec dodaję białko, delikatnie mieszając.
Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję i mieszam kakao. Do drugiej – skórkę cytrynową. Mieszam.
Do formy wykładam najpierw ciasto cytrynowe, następnie na wierzch – kakaowe.
Piekę ok. 40 minut.
Ciasto serowo-cytrynowe
3 jaja
200 g cukru
150 g margaryny
250 g mąki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
250 g serka homogenizowanego
1 cukier wanilinowy
skorka starta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.
Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.
Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.
Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki.
Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h).
zlosliwa_malpa