Croissanty
Składniki, 14 - 16 rogalików:
• 2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży
• 70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej
• 568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)
• 50 g (1/4 szklanki) cukru
• 1 łyżka soli
• 250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
• 250 g niesolonego masła średnio schłodzonego
• 1 roztrzepane jajko
Wykonanie:
W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut. Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby na 1 cm (masło powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto). Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego, powinien mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 10 minut.
Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24.
Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia.
20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale ponownie posmarować jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki.
Ciasteczka kokosowe ze szczyptą miodu
Składniki, 10 ciastek:
• 1 i 1/4 szklanki (310 ml) mleka
• 1 i 1/4 łyżeczki miodu
• 3 szklanki (230 g) wiórków kokosowych
• 1/2 szklanki (125 g) cukru
• 1/2 szklanki (70 g) mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 duże jajka, dobrze roztrzepane
1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Zagotować mleko z miodem, odstawić z ognia.
Wymieszać wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać aż składniki dobrze się połączą.
Masą napełnić papilotki, dbając aby masa za każdym razem była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor, przez około 25 - 30 minut.
Placki z serem ricotta i bananami
Składniki, około 18 placków:
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki cukru
• szczypta soli
• 250 g serka ricotta (w kubeczku)*
• 2 duże jajka
• 2 łyżki roztopionego masła lub oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
• około 1/4 szklanki mleka
• 2 banany
Dodatki: cynamon, syrop klonowy lub sos karmelowy z masłem orzechowym, gęsta śmietana
* do kupienia w każdym supermarkecie, można też spróbować z gładkim słodzonym lub niesłodzonym serkiem np. homogenizowanym lub zmielonym twarożkiem jak na sernik. Można też użyć jogurtu greckiego.
W większej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce zmiksować serek ricotta z jajkami i 2 łyżki roztopionego masła lub oleju. Wymieszać lub zmiksować z suchymi składnikami dodając mleko tak aby uzyskać dość gęstą masę (jak śmietana homogenizowana).
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), natłuścić ją (jeśli jest taka konieczność można też smażyć beztłuszczowo). Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaski placek i na umiarkowanym lub średnim ogniu smażyć do czasu aż placki urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
W międzyczasie gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w każdego placka po 2 plasterki banana. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, tak jak z pierwszej strony lub trochę krócej.
Układać na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach. Posypać cynamonem, polać syropem klonowym lub sosem karmelowym, kleksem śmietany.
zlosliwa_malpa