Płow.docx

(19 KB) Pobierz

Płow

http://gotowanie.onet.pl/0

Trudność: dość łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

50 dag ryżu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

50 dag baraniny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

25 dag marchwi

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 cebule

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz, ostra papryka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

olej do smażenia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Mięso pokroić na małe kawałki i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone w kostkę cebule i marchew. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać paprykę, natkę, 1 yżeczkę soli i doprowadzić do wrzenia. Umyty i uprzednio namoczony w ciepłej wodzie ryż odcedzić, dodać do mięsa. Ubity wierzch ryżu ostrożnie zalać wodą, nie naruszając powierzchni. Ryż powinien być 0,5 - 1 cm pod wodą.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Szczelnie przykryć garnek i gotować wszystko kilka minut. Kiedy ryż wchłonie wodę, zrobić w kilku miejscach dziurki do dna garnka i wlać we wgłębienia 1 - 2 stołowe łyżki wrzątku. Przykryć garnek i zostawić na 25 - 30 min. na bardzo małym ogniu.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin