Gorące ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
Składniki na 6 porcji
•
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 kostka masła
3 jajka
3 łyżki niesłodzonego kakao
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki rumu lub brandy
skórka otarta z 1/2 limonki
Etapy przygotowania
1.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie odsączyć z syropu i ułożyć w niezby dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym.
2.
Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę (najlepiej sprawdza się kolejność: mąka, kakao, cukier, jajka i alkohol, potem dodać masło i przyprawy). Całość powinna być dosyć gęsta jak błotko ;-) Jeśli jest zbyt gęsta i mikser zaczyna grzęznąć, można dodać trochę syropu spod brzoskwiń.
3.
Masę wyłożyć na brzoskwinie, piec przez 25-30 minut. Nie należy trzymać ciasta zbyt długo w piekarniku, bo powinno być lekko płynne/ciągnące w środku.
4.
Podawać na gorąco, np. z lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym z odrobiną soku pomarańczowego. Znakomicie smakuje skropione kilkoma (no dobra, kilkunastoma;-) kroplami alkoholu: rumu lub brandy. Smacznego :-)
zlosliwa_malpa