Gorące ciasto czekoladowe z brzoskwiniami.docx

(20 KB) Pobierz

Gorące ciasto czekoladowe z brzoskwiniamihttp://gotowanie.onet.pl/0

 

Składniki na 6 porcji


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 kostka masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 jajka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 łyżki niesłodzonego kakao

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2 szklanki mąki tortowej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżeczka cynamonu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki rumu lub brandy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

skórka otarta z 1/2 limonki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie odsączyć z syropu i ułożyć w niezby dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę (najlepiej sprawdza się kolejność: mąka, kakao, cukier, jajka i alkohol, potem dodać masło i przyprawy). Całość powinna być dosyć gęsta jak błotko ;-) Jeśli jest zbyt gęsta i mikser zaczyna grzęznąć, można dodać trochę syropu spod brzoskwiń.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Masę wyłożyć na brzoskwinie, piec przez 25-30 minut. Nie należy trzymać ciasta zbyt długo w piekarniku, bo powinno być lekko płynne/ciągnące w środku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Podawać na gorąco, np. z lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym z odrobiną soku pomarańczowego. Znakomicie smakuje skropione kilkoma (no dobra, kilkunastoma;-) kroplami alkoholu: rumu lub brandy. Smacznego :-)

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin