Mus czekoladowy
Składniki
śmietana 36%, 250ml.czekolada gorzka, 100g cała tabliczkacukier puder, 2 łyżeczki lub 3 jeśli lubimy słodszyżółtka, 2białko, 1masło, 1 łyżkakawa rozpuszczalna, 2 łyżkilikier Amaretto, 2 łyżkibiała czekolada, do posypania
Przygotowanie:
1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki odkładając część do dekoracji musu.2. Czekoladę z masłem i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. na garnuszek z gorącą wodą stawiamy miskę z produktami do rozpuszczenia i lekko podgrzewamy na ogniu.3. Jajka sparzamy wrzątkiem na sitku. Żółtka oddzielamy od białek i delikatnie łączymy z lekko przestudzoną czekoladą. Dodajemy likier i mieszamy, aż likier połącz się z całością.4. Następnie ubijamy jedno białko i również łączymy bardzo delikatnie z masą czekoladową.5. Na końcu schłodzoną śmietanę mieszamy zmasą czekoladową, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.6. Gotowy mus przekładamy do pucharków lub kielichów, dekorujemy pozostałą śmietanką i startą białą czekoladą. SMACZNEGO!
Top of Form
zlosliwa_malpa