Mus czekoladowy.docx

(39 KB) Pobierz

MUS CZEKOLADOWY                       Mus czekoladowy

Składniki

śmietana 36%, 250ml.
czekolada gorzka, 100g cała tabliczka
cukier puder, 2 łyżeczki lub 3 jeśli lubimy słodszy
żółtka, 2
białko, 1
masło, 1 łyżka
kawa rozpuszczalna, 2 łyżki
likier Amaretto, 2 łyżki
biała czekolada, do posypania

Przygotowanie:

1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki odkładając część do dekoracji musu.

2. Czekoladę z masłem i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. na garnuszek z gorącą wodą stawiamy miskę z produktami do rozpuszczenia i lekko podgrzewamy na ogniu.

3. Jajka sparzamy wrzątkiem na sitku. Żółtka oddzielamy od białek i delikatnie łączymy z lekko przestudzoną czekoladą. Dodajemy likier i mieszamy, aż likier połącz się z całością.

4. Następnie ubijamy jedno białko i również łączymy bardzo delikatnie z masą czekoladową.

5. Na końcu schłodzoną śmietanę mieszamy zmasą czekoladową, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Gotowy mus przekładamy do pucharków lub kielichów, dekorujemy pozostałą śmietanką i startą białą czekoladą. SMACZNEGO!

 

Top of Form

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin