KOSTKA ALPEJSKA.docx

(77 KB) Pobierz

KOSTKA ALPEJSKA 
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 jajka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3/4 szkl.mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3/4 szkl.cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 płaskie łyżki kakao

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

20 dag margaryny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 puszka masy krówkowej lub skondensowanego słodzonego mleka w puszce

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

0,5 l śmietanki do ubijania 30% lub 36%

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

200 ml ajerkoniaku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki cukru pudru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 opakowania zagęstnika do śmietanki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

40 dkg małych bezów

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

gorzka czekolada do dekoracji

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

0,5 szkl. mocnej herbaty

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki soku z cytryny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżeczki cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżeczki koniaku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

BISZKOPT: Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Piec ok. 30 min w 160-180st.C. Po wystudzeniu biszkopt delikatnie nasączyć ponczem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

KREM: Do miękkiej margaryny stopniowo dodawać masę krówkową ucierając razem na gładką masę. Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://img159.imageshack.us/img159/9096/kostkaa2fh1.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Pozostałą część kremu utrzeć z ajerkoniakiem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Do kremu dodać pokruszone bezy i ubitą śmietankę i delikatnie wszystko połączyć. Rozsmarować na cieście i udekorować startą na wiórki czekoladą.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

http://img84.imageshack.us/img84/3036/kostkaacj3.jpg
fot.: pysiek30

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin