Ozór wołowy peklowany, z sosem chrzanowym podany z kaszą perłowąSkładniki:- ozór wołowy- sól- pieprz mielony- pieprz ziarnisty- liść laurowy- tymianek- czosnek- saletra- włoszczyzna (por, seler, marchew)- cebula- chrzan- śmietana 22%- masło- kasza perłowaPrzygotowanie peklówki: do zapeklowania jednego ozora wstawiamy 2 litry wody do zagotowania. Do wody dodajemy sól, pieprz mielony, pieprz ziarnisty, ziele, liść laurowy, tymianek, główkę czosnku (przekrojoną w łupinie) oraz łyżeczkę saletry. Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Gdy peklówka będzie już letnia wkładamy ozór i odstawiamy na 3 dni. Po trzech dniach wyciągamy ozór i płuczemy pod bieżącą woda. Wstawiamy do gotowania dodając warzywa - por, seler, marchew, cebula. Przyprawiamy solą, pieprzem, zielem, liściem laurowym oraz czosnkiem w łupinie. Gotujemy do miękkości. Gdy ozór jest już miękki wyciągamy z wywaru i ściągamy skórkę. Na końcu kroimy na porcje. Przygotowanie sosu chrzanowego: do sosu potrzebujemy bulion, chrzan, 1 cebule, sól, pieprz, 2 łyżki masła,2 łyżki mąki i śmietanę 22%. Do rondelka dodajemy masło, które rozpuszczamy, następnie cebulę pokrojona w kostkę i przesmażamy na maśle. Do podsmażonej cebuli dodajemy bulion wołowy, drobiowy bądź rosół. Gotujemy aż cebula będzie miękka. Dodajemy chrzan i gotujemy jeszcze przez 30 min. Mąkę rozrabiamy z mała ilością wody i zaciągamy do uzyskania konsystencji sosu. Na końcu dodajemy śmietanę.Do ugotowanej kaszy perłowej dokładamy ozór polany sosem chrzanowym.
Nereczki cielęce w sosie musztardowo-karmelowym podane w chlebieSkładniki:- nerki cielęce- ocet - miód- musztarda dijon- bulion- chleb razowyNerkę obieramy z łoju i błon, następnie płuczemy kanaliki moczowe pod bieżącą wodą. Możemy również moczyć nerkę przez pół godziny w sodzie. W garnku nastawiamy wodę z octem i gotujemy w nim nerki przez 30 minut. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Po ugotowaniu wyciągamy nerki i kroimy w cienkie talarki. Pokrojoną nerkę wkładamy do rondelka dodajemy 250 ml bulionu, 3 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy dijon i szczyptę soli do smaku. Gotujemy do zredukowania się sosu. Z pieczywa razowego odkrajmy górną warstwę i wydłubujemy środek po czym pusty chlebek wkładamy do piekarnika do zapieczenia. Po zapieczeniu chleba wkładamy do środka zrobione nerki z sosem.
Grzanki z móżdżkiemSkładniki:- móżdżek cielęcy- 2 jaja- bułka na grzanki- szczypiorek- cebula- pieprz- sól- masłoSposób przygotowania:Oczyszczamy móżdżek z błon. Następnie kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy do tego móżdżek i smażymy ok. 2 minuty. Do całości wrzucamy jaja i mieszamy jak zwykłą jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Po zrobieniu grzanek układamy na nich zawartość z patelni, wkładamy całość na chwilę do piekarnika, wyjmujemy i posypujemy szczypiorkiem.
benaa