BABKA MAKOWA.doc

(548 KB) Pobierz

                                

 

 

BABKA  MAKOWA

Ciasto: 50 dag mąki, 2 jaja, 15 dag cukru, 7 dag masła, szklanka mleka, 5 dag drożdży .

Masa makowa:    50 dag maku,  7 dag masła, 25 dag cukru, 4 łyżki miodu, aromat migdałowy, 5 dag orzechów, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynków, 5 dag fig, 5 dag smażonej skorki pomarańczowej.

Do dekoracji: różnokolorowa posypka, gotowa polewa czekoladowa.

  1/3 mąki wsypać do miski, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozrobić mlekiem. Wlać je do przygotowanej mąki i wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu, by wyrosły. W tym czasie ubić na parze jajo i żółtko z pozostałym cukrem, a także rozpuścić masło. Gdy rozczyn zwiększy objętość, wsypać do niego resztę mąki, dodać utarte jaja oraz masło, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Mak sparzyć, odcedzić, trzykrotnie przekręcić przez maszynkę. Włożyć do garnka i wraz z masłem, cukrem i miodem podgrzewać ok. 10 min. Pod koniec wsypać bakalie i podgrzewać jeszcze 5 min, następnie przestudzić. Do zimnej masy w1aromat i 2 rozkłócone jaja. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, przykryć masą makową, zwinąć w ścisły rulon i łącząc dwa jego końce ukształtować wianuszek. Przełożyć do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy babka zwiększy objętość, posmarować ją rozkłóconym białkiem z drugiego jaja, a następnie wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec ok. 50 min.  Udekorować po wystudzeniu gotową po1ewą czeko1adową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu oraz różnokolorową posypką.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin