S1P
Normy i zasady żywienia różnych grup ludności. Sposób żywienia i stan odżywiania – badania na poziomie populacyjnym i krajowym.
S2P
Znowelizowane normy żywienia
S3P
Jarosz M. , Bułhak-Jachymczyk B. „normy żywienia człowieka – podstawy prewencji otyłości PZWL, W-wa 2008
S4P
· Polskie normy żywienia zostały opracowane dla większej liczby, niż poprzednio, grup wieku i stanów fizjologicznych: dla dorosłych 19-30lat, 31-50, 51-65 lat, 66-75, i >75r.ż; Kobiety ciężarne i karmiące <19r.ż. >19r.ż.
· Dla wszystkich grup określono: masę ciała, wysokość, BMI
· Wzięto pod uwagę 3 stopnie aktywności fizycznej:
o Aktywność fizyczną mała PAL=1,6
o Aktywność fizyczna umiarkowana PAL=1,75
o Aktywność fizyczną dużą PAL=2,2
· Znowelizowane polskie normy żywieniowe uwzględniają nowe poziomu, które ułatwiają wykorzystanie ich w praktyce, a ponadto umożliwiają porównanie poszczególnych wartości i korzystanie z norm opracowanych w innych krajach.
S5P
Poziom EAR – średniego zapotrzebowania grupy – pokrywa zapotrzebowanie 50% zdrowych, prawidłowo odżywionych osób wchodzących w skład grupy.
Poziom RDA – zalecanego spożycia –pokrywa zapotrzebowania 97,5% zdrowych, prawidłowo odżywionych osób wchodzących w skład grupy (dawny poziom bezpiecznego spożycia)
Poziom AI – wystarczającego spożycia –(gdy nie można określić EAR) – wystarcza prawie dla wszystkich zdrowych, prawidłowo odżywionych osób wchodzących w skład grupy.
Poziom UL – najwyższy tolerowany poziom spożycia – najwyższy biologicznie tolerowany poziom spożycia danego składnika ze wszystkich źródeł (pokarm, woda, suplementy) nie wywołując u prawie wszystkich (97,5%) osób wchodzących w skład grupy objawów niekorzystnych.
S6P
Zalecenia dla populacji Polskiej w prewencji otyłości i innych przewlekłych chorób niezakaźnych
Tłuszcze ogółem
15-30% Ec
Nasycone kwasy tłuszczowe (SFA)
<10% Ec
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)
n-6
n-3
izomery trans kwasów tłuszczowych
jednonienasycone kwasy tłuszczowe
6-10% Ec
5-8%
1-2%
<1%
Tłuszcze ogółem –(SFA+PUFA+trans)
Węglowodany ogółem
Cukry rafinowane
55-75% Ec
Białko
10-15 Ec
Cholesterol
<300mg
Włókno pokarmowe
>25g
Sól
<5g
Owoce i warzywa
>400g
Foliany
>400µg
Poziom aktywności fizycznej
PAL>1,75
Wyłączenie karmienie piersią
Do około 6 m.ż.
S7P
Praktycznym odzwierciedleniem norm żywienia potrzebnym przy planowaniu i realizacji żywienia, szczególnie w zakładach żywienia zbiorowego, są:
Modelowe, zalecane racje pokarmowe
Zestawy produktów z różnych grup wyrażone w gramach w przeliczeniu na 1 osobę na dzień, które pokrywają normy na energię i składniki odżywcze dla poszczególnych grup ludności przy uwzględnieniu określonego marginesu bezpieczeństwa.
S8P
Modelowe racje pokarmowe do niedawna określano mianem norm żywienia
Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974 r.w sprawie racji pokarmowych w całodziennym wyżywienia różnych grup ludności.
Odchodzi się od nazewnictwa „normy”, gdyż wskazuje to na konieczności ich bezględnego stosowania
Obecnie raczej pokarmowe maja formę zaleceń i spełniają rolę edukacyjną w praktyce rtaelizacji żywienia zbiorowego
S9P
Modelowe racje pokarmowe powinny odpowiadać następującym kryteriom:
· Być zgodne z zaleceniami norm żywienia dla poszczególnych grup ludności
· Być akceptowanie prze złudność i uwzględniać jej tradycyjne zwyczajowe żywieniowe
· Pozostawać prozdrowotny charakter i sprzyjać racjonalizacji żywienia społeczeństwa
· Być możliwe do realizacji istniejących na rynku dostępności asortymentowej produktów spożywczych
S10P
Normy żywienia i modelowe racje pokarmowe są praktyczna podstawią podobnie jako przewodniki GHP i GMP
S11P
Modelowe racje pokarmowe wyrażone zostały przez 6 grup produktów spożywczych:
1. Produkty i przetwory zbożowe (pieczywo pszenne, żywienia, mąka i makarony, kasze, ryż, płatki śniadaniowe, ziemniaki)
2. Warzywa i owoce (warzywa, nasiona strączkowe i orzechy, owoce)
3. Mleko i produkty mleczne (mleko i mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe,, sery podpuszczkowe)
4. Mięso, wędliny, ryby oraz jaja (mięso, drób, ryby, jaja)
5. Tłuszcze (zwierzęce i śmietana, roślinne oleje i margaryny, mieszane)
6. Cukier i słodycze
S12 Tabela – nie trzeba znać
S13P
Ocena aktualnej sytuacji dotyczącej sposobu żywienia populacji polskiej
S14P
Oszacowano spożycie produktów spożywczych oraz energii i składników pokarmowych metoda wywiadu 24-godzinnego. Wielkość porcji szacowano przy pomocy „albumu fotografii produktów i potraw”. Do oceny stopnia aterogenności diety wyliczono wskaźnik Keys”a.
Wsk. Keys’a = 1,35 (2*SFA-PUFA)+1,5
Wartości pożądane: dla kobiet <38, dla mężczyzn: <34
S15P
Wykres spożycia produktów zbożowych u mężczyzn
S16P
Wykres spożycia produktów zbożowych u kobiet
S17P
Spożycie przetworów mlecznych u mężczyzn
S18P
Spożycie przetworów mlecznych u kobiet
S19P
Spożycie Ryb u mężczyzn
S20P
Spożycie ryb u kobiet
S21P
Spożycie mięsa drobiu, ryb i przetworów (g/dzien)
Udział ryb w spożyciu produktów
Spozycie tłuszczów dodanych (g/dzień)
Tłuszcze zwierzece: 51% tłuszczów dodanych u K i M
Tłuszcze roślinne: 47% tłuszczów dodanych u M i 44% u K
Reszta: tłuszcze mieszane (masło +margaryna/olej)
S22P
Spożycie warzyw i owoców
Łączne spożycie warzyw i owoców: wystarczające
Spożycie owoców: odpowiednie
Spożycie warzyw: za niskie
S23
Wnioski
Poziom spożycia podstawowych artykułów spożywczych nie jest zgodny z zalecanymi racjami pokarmowymi:
· Szczególnie nieskie, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, jest spozycie przetworów zbożowych i produktów mlecznych (40-60% zalecanej ilosci) co może być przyczyna niedoborów Ca, Mg, Zn, Cu., Mn, i Witami z grupy B w diecie
· Konsumpcja [przetworów miesnychj i mężczyzn przekraca zalecane ilośc
S24P
Spożycie energii (kcal/dzień)
Mężczyźni
Kobiety
PDK
2174
MAZ
1468
POLSKA
2743
POLSSKA
1681
Ilość zalecana
2500-3100
1900-2300
Spozycie witaminy C (mg/dzień)
56
75
Ilość zalecana...
oliwc12