Kowalska Małgorzata Nałęczów, 29.03.2008
Fizjoterapia zaoczna
Gr. 10
Dietetyka
Dieta 1200 kcal
Dieta 1200 kcal jest to dieta odchudzająca, polegająca na dostarczaniu organizmowi energii w dawce 1200 kcal dziennie. Bazuje ona na trzech głównych i ważnych posiłkach: śniadaniu, obiedzie i kolacji, ale by nie czuć głodu, zawiera drugie śniadania i podwieczorki. Pozwala łatwo i bez uczucia głodu schudnąć około 1 kg w ciągu 10 dni. Oprócz pięciu posiłków należy wypijać dziennie 1,5-2 l wody mineralnej niegazowanej, herbaty ziołowej lub owocowej. Trwa od 10 do 21-30 dni. Można ją powtarzać co 2 - 3 miesiące. Dania zawierają odpowiednią ilość pełnowartościowego białka i minerałów. Szczególnie bogata jest w: witaminy A, E, C, B6, B12, kwas foliowy, cynk oraz błonnik. Polecana jest wszystkim zdrowym, dorosłym osobom, które borykają się z nadwagą. Nie powinny jej stosować dzieci, młodzież, kobiety w ciąży oraz karmiące. Dieta ta ułatwia schudnięcie, poprawia samopoczucie, dodaje energii.
Przykładowe posiłki
1. DZIEŃI ŚNIADANIE 2 kromki razowego chleba żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewką, groszkiem i odrobiną jogurtu 0% tłuszczu.
II ŚNIADANIE Banan (100g), woda mineralna. OBIAD Kaczka pieczona z morelami i jabłkami, ryż gotowany na sypko (30g - waga suchego), sałata skropiona sokiem z cytryny (100g), szklanka herbaty owocowej bez cukru. PODWIECZOREK Kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego chrupkiego posmarowana niskokaloryczną margaryną z plasterkiem szynki wieprzowej, ogórek konserwowy (100g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru. KOLACJA Fuga bananowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
2. DZIEŃ
I ŚNIADANIE Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 łyżkami płatków owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych ogórków.II ŚNIADANIE Kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem sałaty, plasterkiem szynki z indyka i pomidorem (100g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru. OBIAD Pikantna fasolka, szklanka zielonej herbaty bez cukru. PODWIECZOREK Szklanka soku pomarańczowego. KOLACJA Kokosowa sałatka z kuskusem, szklanka herbaty z cytryną bez cukru. 3. DZIEŃ
I ŚNIADANIE Tost z kurczakiem, szklanka herbaty owocowej bez cukru. II ŚNIADANIE Jogurt naturalny bez cukru (150 ml). OBIAD Sznycle z sałatką pieczarkową, szklanka herbaty zielonej bez cukru. PODWIECZOREK Szklanka soku grejpfrutowego. KOLACJA (259 kcal) Szpinakowe naleśniki z krabem, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
4 DZIEŃ
I ŚNIADANIEKromka pełnoziarnistego chleba, 1/2 łyżeczki masła, 2 plastry chudej (najlepiej gotowanej) szynki, pomidor lub inne warzywo.
II ŚNIADANIE2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego.
LUNCHBułka grahamka cienko posmarowana masłem, 2 cienkie plastry wędliny drobiowej, ogórek, pomidor lub inne warzywo.
PODWIECZOREKJogurt naturalny, 150 g, lub kefir, owoc (oprócz banana).
KOLACJARyż z owocami4 łyżki ugotowanego ryżu, 1/2 szklanki owoców świeżych lub mrożonych polać sosem z 1/2 kubka jogurtu naturalnego i łyżeczki cukru.
5 DZIEŃ
I ŚNIADANIEKromka pełnoziarnistego pieczywa, 4 łyżki chudego twarogu, pomidor.
II ŚNIADANIEKromka pełnoziarnistego pieczywa, plaster chudej gotowanej szynki, jabłko.
LUNCHSałatka z piersi kurczaka100 g piersi z kurczaka ugotować, pokroić w kostkę, pokrojony pomidor, 1/2 szklanki fasolki szparagowej, ogórek, sos winegret, kromka ciemnego pieczywa, 1 jabłko
PODWIECZOREKSok z grejpfruta, 250 ml.
KOLACJAZupa warzywna na kostce rosołowej, 2 ziemniaki, 100 g fileta z ryby (jaką lubisz), 1/2 szklanki fasolki szparagowej (z obiadu).
To, czy spożyty posiłek zostanie spalony od razu, czy zmagazynowany, zależy od poziomu magnezu, potasu, wapnia i chromu. Im mniej jest ich w diecie, tym częściej mamy napady „wilczego głodu" i gromadzimy tłuszcz, gdyż organizm uzupełnia braki substancji odżywczych i domaga się więcej jedzenia. A im więcej jemy, tym bardziej spowalniamy nasz metabolizm. W diecie ważne jest także spożywanie różnych jej składników o odpowiedniej porze. I tak na przykład śniadanie powinno obfitować w chrom, stabilizujący poziom cukru we krwi i zmniejszający apetyt na słodycze. Na obiad powinniśmy jeść dużo magnezu, uaktywniającego enzymy przetwarzające tłuszcze i węglowodany w energię. Na kolacje spożywajmy jak najwięcej potasu, pomagającego usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii, przyspieszającego chudnięcie, obniżającego ciśnienie krwi oraz zapobiegającego apatiom i obniżaniu nastroju. Banany, produkty bogate w białko i węglowodany złożone oraz orzechy szybko podniosą poziom hormonu szczęścia – serotoniny. Wapń wyreguluje pracę układu nerwowego i sprawi, że będziemy syci po posiłku, oraz przyspieszy spalanie tłuszczu. Najmniej trzy posiłki dziennie powinny zawierać produkty bogate w białko (jajka, sery żółte, ryby) oraz pożyteczne węglowodany złożone (brązowy ryż, makaron z mąki razowej, pieczywo wieloziarniste). Poza tym należy urozmaicać dobierane potrawy i posiłki, które powinny być spożywane o określonej, stałej porze w liczbie od 3 do 5. Ilość dostarczanej energii organizmowi powinna być uzależniona od wysokości zużytej, w tym przypadku z racji tego, iż dieta ta jest dietą odchudzającą, dostarczana jest ograniczona ilość kalorii – dlatego też nie może być stosowana przez pewne grupy osób. Poza tym dieta 1200 kcal spełnia w większości zasady racjonalnego żywienia łącznie z uwzględnieniem podziału dziennej dawki kalorii na poszczególne posiłki. Pozwala dostarczyć organizmowi niezbędnych, urozmaiconych składników potrzebnych do jego właściwego funkcjonowania, a poza tym zawiera składniki, pozwalające na zachowanie uśmiechu i "naładowanie akumulatorów".
anusia_promyczek