Tęczowy deser owocowy.docx

(12 KB) Pobierz

Tęczowy deser owocowy

 

Składniki

Na 3 porcje:

 

3 kiwi

20 dkg mrożonych truskawek

1 mango

1/2 szklanki śmietany 30%

cukier puder 

cukier waniliowy

do dekoracji: maliny

Kiwi rozgnieść widelcem, jeśli trzeba - dosłodzić cukrem i nałożyć do wysokich, wąskich naczyń (idealne są kieliszki do szampana). Truskawki rozdrobnić blenderem, albo użyć takich, które są zamrożone już rozdrobnione. Jeśli trzeba - dosłodzić. Nie mogą być całkowicie rozmrożone, bo zrobią się zbyt wodniste i mogą się wtedy za bardzo warstwy mieszać. Ułożyć delikatnie na warstwie kiwi. Mango również rozdrobnić blenderem i wyłożyć na truskawki. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym (ilość cukru w śmietanie i owocach według indywidualnego gustu; jedni lubią bardzo słodko, inni wprost przeciwnie). Nakładać na owocowe warstwy szprycą lub łyżeczką. Udekorować malinami. 

Można podawać zaraz po przyrządzeniu

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin